Bojkottált elnökségi ülés egy Schmitt-nyilatkozat miatt

2006.07.13. 20:15
A Magyar Olimpiai Bizottság tíz tagja nem vesz részt a péntek délelőtti elnökségi ülésen, mert "sajnálatosnak, megalapozatlannak és sértőnek" találták a MOB-elnök, Schmitt Pál egyik nyilatkozatát. Schmitt "madárijesztőknek" nevezte a leváltásának kezdeményezésére aláírást gyűjtőket. A tíz elnökségi tag közül négyen - előzetesen - nem sértődöttségükkel indokolták távolmaradásukat. Az elnök aktív politikai részvétele miatt aláírásgyűjtés is folyik a szervezet égisze alatt, az Olimpiai Bajnokok Klubjának huszonkét tagja ugyanakkor kiáll mellette.

"Érzem én is, hogy vihar van" - mondta az Indexnek Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki közel fél évvel ezelőtti beiktatásakor a béketeremtést tűzte ki céljául. Az egykori kiváló, világbajnok és olimpiai ezüstérmes vívó már szerdán attól tartott, hogy csonka elnökségi ülésre kerülhet sor pénteken, de hivatalosan csütörtök délutánig sem értesült semmiről.

A nagy madárijesztőzés

Nevezetesen arról, hogy Schmitt Pál egyik korábbi nyilatkozata miatt tíz elnökségi tag megsértődött. "Sajnálatosnak, megalapozatlannak és sértőnek" találták a Magyar Nemzetbeli interjúját, amelyikben "madárijesztőknek" nevezte a leváltásának kezdeményezésére aláírást gyűjtőket.

Schmitt ellen ugyanis aláírásgyűjtés folyik - egyes hírek szerint százhatvanhat küldöttből százketten írták már alá az eltávolítását szorgalmazó dokumentumot -, és azt szeretnék elérni, hogy a MOB vegye bele az alapszabályába, hogy az elnök vagy a főtitkári pozíciót nem töltheti be olyan személy, aki országos nagy párt elnöke vagy éppen annak alelnöke.

Itt lenne az idő?

A kétszeres olimpiai bajnok vívó nem értette, miért támadtak most neki, hiszen amikor négy évre ismételten megválasztották 2004-ben, már akkor is a Fidesz alelnöke volt. A támadás időpontján persze korántsem lehet csodálkozni, hiszen ha a jobboldal nyerni tudott volna az áprilisi választáson, akkor Schmitt vélhetően önként áll fel, így viszont többen úgy gondolkodhattak, itt az ideje az "elmozdításának."

A tizenhétből tíz elnökségi tag - Aján Tamás, Bakonyi Tibor, Császári Attila, Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Gyárfás Tamás, Hegedűs Csaba, Markovits László, Sinka László és Vass Károly - csütörtök délután jelentette meg levelét, korábban négyen egészen más indokokra hivatkozva mondták le az elnökségi ülést. (Az állami alkalmazott Vass mélyponton lévőnek nevezte az olimpiai mozgalmat.)

Bakonyi nem a levéllel indokolt

A szervezet tavaly egyhangúlag visszahívott főtitkára, Aján Tamás, a bokszolók elnöke Csötönyi Sándor, és a kézilabdázók főtitkára, Sinka László külföldön van, az alelnök, Bakonyi Tibor pedig a Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozásért felelős bizottság egyik ülésén vesz részt.

Emellett nem elképzelhetetlen, hogy egyetértenek a másik hat taggal, csak hivatalosan eddig elfoglaltsággal indokolták távolmaradásukat.

Hivatalosan kiállt viszont Schmitt mellett az Olimpiai Bajnokok Klubja, huszonketten is további bizalmukról biztosították őket.

Ragaszkodnak Schmitthez
Az Olimpiai Bajnokok Klubja így foglalt állást: "Ragaszkodunk ahhoz, hogy továbbra is az a Schmitt Pál vezesse a magyar olimpiai mozgalmat, akit a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2005. tavaszán a Pekingi Olimpia évének végéig, a demokrácia elveinek betartásával, titkos szavazással, óriási többséggel erősített meg elnöki tisztségében. A kétszeres olimpiai bajnok immár tizenhét év óta eredményesen, politikamentesen vezeti a magyar olimpiai mozgalmat"

Az aláírók: Ambrus Miklós, Balczó András, Buzánszky Jenő, Csollány Szilveszter, Csongrádi László, Dömötör Zoltán, Grosics Gyula, Igaly Diána, Ihász Kálmán, Kárpáti György, Konrád Ferenc, Konrád János, Kovács Antal, Kovács István, Kovácsi Aladár, Kósz Zoltán, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Steinmetz Barnabás, Szondy István, Varga János és Zsivótzky Gyula írt alá, közülük hatan a MOB tagjai, Konrád János és Zsivótzky Gyula az elnökség tagja.

Az Index úgy tudja, az elnökségi ülést az előzmények ellenére megtartják, és az egyik neve elhallgatását kérő MOB-tag azt tartja sértőnek, hogy tízen nem mennek el az ülésre.

Ne tartsák távol magukat a munkától

"Tudtommal arra kaptak felhatalmazást a közgyűléstől, hogy dolgozzanak, minden erejükkel segítsék a magyar sportot. Nem pedig arra, hogy holmi sértődöttségre hivatkozva távoltartsák magukat az érdemi munkától."

Információink szerint az ülésen részt vesz a hivatalosan csütörtökön beiktatott sportügyekért felelős szakállamtitkár, Elbert Gábor valamint Erdei Tamás a Nemzeti Sportszövetség elnöke.

Az ülésen amúgy sem akartak határozatok hozni, de mivel a pekingi felkészülés épp a félidejénél tart, lenne mit megbeszélni.