Megint amerikaié a Tour sárga trikója

2006.07.13. 20:26
Denis Mencsov megszerezte élete első szakaszgyőzelmét, a sárga trikó Floyd Landishez vándorolt a Tour de France második hegyi szakaszán.

11. szakasz, július 13, csütörtök: Tarbes - Val d'Aran/Pla-de-Beret (Spanyolország), 206.5 km

A Tour második napját töltötte csütörtökön a Pireneusokban, és megtörtént az, amire mindenki várt, végre megmutatták magukat az összetettben érdekelt versenyzők, köztük az Ullrich távollétében a T-Mobile vezérévé vált Klöden és a phonakos Landis is.

Hegyvidéki szökevények

Két sikertelen szökést követően a rajt után harmincegy kilométerrel David de la Fuente (Saunier Duval), Fabian Wegmann (Gerolsteiner), Iker Camano (Euskaltel) és Juan Antonio Flecha (Rabobank) lépett el a mezőnytől. A nap első nagy hegye, a rettegett kiemelt kategóriás Tourmalet lábánál már több mint nyolc perccel tekertek a peloton előtt. Az időközben az üldözésüket vezénylő AG2R csapat munkájának köszönhetően ez négy percre csökkent, ahogy az élen állók áthaladtak a csúcson.

Sokáig úgy tűnt, hogy a 2004-ben a sárga trikót sokáig viselő Thomas Voeckler utóléri a négy fős élmezőnyt, de a Bouyges Telecom versenyzője egy idő után elfáradt, és végül csak fél óra hátránnyal ért be a célba.

De la Fuentét és társait végül az utolsó hegyen, a Pla-de-Beret-n fogta meg egy körülbelül húsz fős csoport, melybe a Gerolsteiner három kerekese mellett gyakorlatilag a sárga trikóért harcba szálló összes érdekelt csapat delegált embert.

Mencsov nyerte a szakaszt

Aztán támadás támadást követett, egymás után szakadtak le az emelkedőn az esélyesek, míg végül hárman sprintelhettek a mai elsőségért, a leggyorsabbnak a rabobankos Denis Mencsov bizonyult. Ő élete első Tour-szakaszgyőzelmét szerezte meg így a két amerikai, Lance Armstrong egykori segítője, a phonakos Floyd Landis és a Gerolsteiner korábbi szakaszokon gyomorproblémákkal küzdő kapitánya, Levi Leipheimer előtt.

A tegnapi sárga trikós Dessel csak négy perc negyvenöt másodperc hátránnyal haladt át a spanyolországi célvonalon, így a sárga trikót Floyd Landis vehette át a franciától.