Verbrugghe lábát törte Gap előtt

2006.07.16. 21:14
A cofidises Verbrugghe és a Saunier Duval-os Canada kicsúszott egy poros kanyarban. Verbrugghe combcsontját, Canada kulcscsontját törte, mindketten a verseny feladására kényszerültek. A szakaszt a tavalyi francia bajnok, Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom) nyerte.

14. szakasz, július 16. vasárnap: Montélimar - Gap, 181 km

A tavalyi francia bajnok, Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom) nyerte a Tour de France vasárnapi szakaszát, szökevény társát, Salvatore Commessót (Lampre-Fondital) megelőzve. A két versenyző a 34. kilométer után lépett meg a t-mobile-os Kesslerrel, a Davitamon-Lotto csapatba tartozó Aertssel, a Saunier Duval-os Canadával és a cofidises Verbrugghével. Előnyük végig nem nőtt nagyobbra, mint 5 és 3/4 perc, mivel a sárga trikós Oscar Pereiro csapata, a Caisse d'Epargne erős tempót diktált.

Csúnya bukás

A szökevények csapata 40 kilométerrel a cél előtt kettészakadt, mivel Kessler, Verbrugghe és Canada kicsúszott egy poros kanyarban. Verbrugghe átbukott a szalagkorláton és legurult a szederrel benőtt lejtőn, mint később kiderült, combcsonttörést szenvedett. Canada kulcscsontját törte, mindketten a verseny feladására kényszerültek.


Rik Verbrugghe a baleset után

Három évvel ezelőtt alig néhány kilométerrel a baleset helyszínétől hasonló módon csúszott el és törte el medencecsontját, könyökét és csuklóját Joseba Beloki, aki emiatt hosszú kihagyásra kényszerült. Akkori vetélytársa, a szorosan mögötte haladó Lance Armstrong centiméterekkel kerülte el az ütközést, és egy füves domboldalon átvágva tért vissza az útra, majd végül megnyerte a Tourt.

Majdnem beérték őket

Az utolsó pár tucat kilométeren aztán rákapcsolt a peloton, a Quick Step, a Liquigas és a Milram állt a mezőny élére, és úgy látszott, eredményes lesz a roham, hiszen a szökevények előnye drámai módon csökkenni kezdett.

A három fősre olvadt szökésből a végső emelkedőn Aerts is lemorzsolódott, így Commesso és Fedrigo között dőlt el a verseny Gapben. Commesso egy darabig vezetett, az utolsó ötven méteren azonban Fedrigo belehúzott és elvitte előle a győzelmet. A peloton ekkor már csak másodpercekre volt mögöttük, a harmadik Vandevelde (CSC) lett, 3 másodperccel lemaradva.

Eredmények:
1 Pierrick Fedrigo (Fra) Bouygues Telecom 4.14.23 (42.573 km/h)
2 Salvatore Commesso (Ita) Lampre-Fondital
3 Christian Vandevelde (USA) Team CSC
4 Christophe Moreau (Fra) AG2R-Prevoyance
5 Georg Totschnig (Aut) Gerolsteiner