Rasmussen nagy napja, Landisnak vége

2006.07.19. 18:34
A dán Rasmussen gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a Tour de France szerdai szakaszán, a kedden még a sárga trikónak örülő Landis teljesen összeomlott az utolsó emelkedőn. Utóbbi szinte biztos, hogy minden esélyét elvesztette az összetett győzelemre a francia kerékpáros körversenyen.

16. szakasz - július 19., szerda: Le Bourg-d'Oisans-La Toussuire, 182 km

A keddi hegyibefutó után újabb hegyiszakasz, talán az idei Tour de France legnehezebbje várt a versenyzőkre. A tavalyi pöttyöstrikós, a dán Rasmussen alig hat kilométer után a szlovén Valjaveccel karöltve próbálkozott szökéssel. Kicsivel késôbb már húsz másodperc körülire nőtt előnyük, valamint csatlakozott hozzájuk a francia Sandy Casar is.

Hamarosan egy nagyobb üldözöcsoport lépett el a pelotontól, mely a sárga trikós Landis és csapata, a Phonak vezetésével percekre lemaradva követte a mezőnyt. A nap első hegyének, a kiemelt kategóriás, legendás Galibiernek csúcsára Rasmussen ért fel először, és nyílvánvalóvá vált, a vékony dán idén is harcba száll a hegyek királyának járó trikóért.

Az üldözők közül Popovics próbálkozott lejtmenetben behozni az élen álló triót, de ez a kisérlet sem sikerült, csakúgy, mint Casarnak Rasmussennel maradnia. A francia versenyző a nap második csúcsának, a Col De la Croix-De-Fer-nek megmászása közepette szakadt le élen álló társaitól, kicsit később az amerikai Leipheimer lépett el az atomjaira hullott pelotontól, de Rasmussen ismét elsőként haladt át a tetőn, időközben lerázva szlovén társát.

Aztán, némi lejtmenet után következett a nap fénypontja, az utolsó hegy, a La Toussuire, melyet az egykori mountain bike versenyző Rasmussen majdnem hét perc előnnyel kezdhetett megmászni a sárga trikós Landist is magában foglaló csoport előtt, és úgy tűnt, senki sem veheti el a dántól a szakaszgyőzelmet.

Az emelkedőn aztán elszabadult a pokol, a szintén Rabobankos Mencsov támadása még nem járt sikerrel, nem így Carlos Sastre-jé, a CSC-ből, Basso csapattársának egy váratlan támadással sikerült leszakítania Floyd Landist, és az időközben második helyre feljött Leipheimer után erednie, őt Mazzoleni, Rogers, Klöden, Pereiro, Dessel, Evans, Caucchioli, Menchov, Cunego és Moreau követték, közben percről percre egyre nagyobbra növelték előnyüket a teljesen kimerült és összeomlott Landis előtt. A végső összesítésben is érdekelt Sastre utólérte Leipheimert, majd Rasmussen után eredt, az egyre kimerültebb dán három perc előnye minden pillanatban csökkeni látszott, de végül elégnek bizonyult, Rasmussen majdnem két perc előnnyel elsőként ért célba.

A sárga trikó újra Oscar Pereiro vállára került, de mai teljesítményével Carlos Sastre feljött az összetett második helyére, a végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Andreas Klöden pedig a harmadik helyen áll. Floyd Landis szinte biztosan végleg lemondhat a sárga trikóról, az összetettben több, mint nyolc perc hátránnyal már csak a tizenegyedik helyen áll.

EREDMÉNYEK
1 Michael Rasmussen (Rabobank) 5.36.04 2 Carlos Sastre (Team CSC) 3 Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne-Illes Balears) 4 Cadel Evans (Davitamon-Lotto) 5 Andreas Klöden (T-Mobile)