Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Landis megtáltosodott és szakaszt nyert

2006.07.20. 19:48
Az amerikai versenyző megnyerte a harmadik Alpok-beli szakaszt és behozta előző napi hátrányát. Még az is lehet, hogy megnyeri a Tourt.

17. szakasz - július 20. csütörtök: Saint-Jean-de-Maurienne - Morzine, 200,5 km

Megtörtént a csoda: a phonakos Floyd Landis feltámadott halottaiból: miután szerdán összeomlott a La Toussuire-ba vezető végső emelkedőn felfelé, elbukta a sárga trikót és nyolc perces időhátrányba került Pereiro Sióval szemben, csütörtökön bámulatos magányos szökésével megnyerte a szakaszt, és behozta majdnem teljes időhátrányát.

Az amerikai Floyd Landis

Az Alpok harmadik, 200,5 kilométeres hegyi napja izgalmasan telt: a Phonak egy darabig gyilkos tempót diktált, melyet a peloton alig bírt tartani. Ekkor Landis - a 72. kilométernél egy emelkedőn - egy korábbi szökés után eredt, az összetettben esélyesek, mint Klöden, Rogers, Evans, Sastre és Mencsov is kénytelen volt hátramaradni a pelotonnal.

Landis harminc kilométer múlva egyedül érte be a tizenegy szökevényt, akik próbáltak vele maradni, az amerikai azonban döbbenetes tempót diktált. A csapatból időközben megszökött Halgand sem menekülhetett: az első hegyi befutóért és az első sprintért járó pontokat még begyűjthette, a harmadik emelkedőn azonban utolérte Landis.

Összetettben is vezetett

A Phonak versenyzőjével ekkor már csak Halgand és Sinkewitz maradt, közülük is csak Sinkewitz bírta a csúcsig. Landis begyűjtötte a hegyi befutóért járó pontokat, és ekkor - mivel a peloton 8'35"-el mögötte járt - összetettben is átvette a vezetést. A negyedik hegyen felfelé menet Landis Sinkewitzet is lerázta, és megszerezte első szakaszgyőzelmét. Összetettben az előző napi tizenegyedik helyről feljött a harmadikra, mindössze fél perccel a sárga trikót megtartó Oscar Pereiro Sio után.

Floyd Landist a tegnapi nap után mindenki temette, mára viszont ismét a Tour egyik esélyesévé lépett elő. Úgy tűnik, erről majd a szombati 56 kilométeres időfutam dönthet. Az előző időfutamon Landis minden esélyesre több, mint egy percet vert, így nagyon karcsúnak tűnik Pereiro és Sastre előnye a váfső győzelem megszerzésére.

Amikor megkérdezték az amerikait, boldog-e szakaszgyőzelmével, azt válaszolta: "Nem érdekel. Azért vagyok itt, hogy megnyerjem a Tourt, és ezt próbálom elérni", írja a Cyclingnews. Hát majd meglátjuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?