Landis megtáltosodott és szakaszt nyert

2006.07.20. 19:48
Az amerikai versenyző megnyerte a harmadik Alpok-beli szakaszt és behozta előző napi hátrányát. Még az is lehet, hogy megnyeri a Tourt.

17. szakasz - július 20. csütörtök: Saint-Jean-de-Maurienne - Morzine, 200,5 km

Megtörtént a csoda: a phonakos Floyd Landis feltámadott halottaiból: miután szerdán összeomlott a La Toussuire-ba vezető végső emelkedőn felfelé, elbukta a sárga trikót és nyolc perces időhátrányba került Pereiro Sióval szemben, csütörtökön bámulatos magányos szökésével megnyerte a szakaszt, és behozta majdnem teljes időhátrányát.

Az amerikai Floyd Landis

Az Alpok harmadik, 200,5 kilométeres hegyi napja izgalmasan telt: a Phonak egy darabig gyilkos tempót diktált, melyet a peloton alig bírt tartani. Ekkor Landis - a 72. kilométernél egy emelkedőn - egy korábbi szökés után eredt, az összetettben esélyesek, mint Klöden, Rogers, Evans, Sastre és Mencsov is kénytelen volt hátramaradni a pelotonnal.

Landis harminc kilométer múlva egyedül érte be a tizenegy szökevényt, akik próbáltak vele maradni, az amerikai azonban döbbenetes tempót diktált. A csapatból időközben megszökött Halgand sem menekülhetett: az első hegyi befutóért és az első sprintért járó pontokat még begyűjthette, a harmadik emelkedőn azonban utolérte Landis.

Összetettben is vezetett

A Phonak versenyzőjével ekkor már csak Halgand és Sinkewitz maradt, közülük is csak Sinkewitz bírta a csúcsig. Landis begyűjtötte a hegyi befutóért járó pontokat, és ekkor - mivel a peloton 8'35"-el mögötte járt - összetettben is átvette a vezetést. A negyedik hegyen felfelé menet Landis Sinkewitzet is lerázta, és megszerezte első szakaszgyőzelmét. Összetettben az előző napi tizenegyedik helyről feljött a harmadikra, mindössze fél perccel a sárga trikót megtartó Oscar Pereiro Sio után.

Floyd Landist a tegnapi nap után mindenki temette, mára viszont ismét a Tour egyik esélyesévé lépett elő. Úgy tűnik, erről majd a szombati 56 kilométeres időfutam dönthet. Az előző időfutamon Landis minden esélyesre több, mint egy percet vert, így nagyon karcsúnak tűnik Pereiro és Sastre előnye a váfső győzelem megszerzésére.

Amikor megkérdezték az amerikait, boldog-e szakaszgyőzelmével, azt válaszolta: "Nem érdekel. Azért vagyok itt, hogy megnyerjem a Tourt, és ezt próbálom elérni", írja a Cyclingnews. Hát majd meglátjuk.