Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Floyd Landis nyerte az idei Tour de France-t

2006.07.23. 21:17
Idén is egy amerikai, a svájci Phonak csapatba tartozó Floyd Landis nyerte meg a kilencvenharmadik francia kerékpáros körversenyt. Az utolsó szakaszon szokás szerint nem változott az eredmény, a zöld trikót Robbie McEwen, a pöttyöst Mickael Rasmussen, a fehéret Damiano Cunego tartotta meg. A Champs-Elysées-re érkező vasárnapi szakaszt Thor Hushovd nyerte.

A Tour de France utolsó napja általában nem versengéssel, hanem laza csevegéssel telik, ezúttal sem volt ez másként. A trikókért folytatott harcok már eldőltek a korábbi szakaszokon, az utolsó, nem túl nehéz, különösebb emelkedők nélküli szakaszon pedig már nem érdemes szökésekkel próbálkozni, hiszen a renitenskedőket úgyis megfogják a többiek.

Floyd Landis
Floyd Landis Fotó: AFP

A Párizsba tartó 154,5 kilométeres szakasz így eseménytelenül telt, eleinte a Phonak csapat diktált kényelmes, 30 km/órás átlagsebességet, az első hegyi hajránál pedig hagyták elmenni Rasmussent, aki így begyűjthette a negyedik kategóriás emelkedőért járó 3 pontot. Később két szökési kísérlet is volt, ám komoly előnyre senkinek nem sikerült szert tennie.

Büntető tempó Párizsban

A Párizs előtti első sprintet McEwen nyerte, majd a Phonak ismét visszatért a peloton elejére, hogy bevezesse a versenyt Párizsba. A Champs-Elysées-n megtett nyolc kör közül az elsőt hagyományosan a legidősebb versenyző vezeti. Ez idén Ekimov volt: a Discovery negyvenéves versenyzője 1990 óta csak két Tourt hagyott ki, az idei után azonban visszavonul.

Az utolsó néhány kör során olyan gyors volt a tempó, hogy senki nem bírt megszökni. Előbb Vasseur, majd Flecha, sőt még Ekimov is megpróbált elmenni, de hiába. Két kilométerrel a cél előtt a discoverys Hincapie és Popovics igyekezett felváltva lerázni a többieket, ekkor azonban jöttek a sprinterek. A verseny az utolsó 200 méteren dőlt el, McEwen nem bírta végig erővel, így Hushovd - a prológ győztese - nyerte a szakaszt.

A 2006. évi Tour de France-ot Floyd Landis nyerte, Greg Lemond és Lance Armstrong után a harmadik amerikai, akinek ez sikerült a verseny történetében.