Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Új uszoda nélkül rendezik az úszó-Eb-t

2006.07.27. 16:52
A Draskovics-csomag valamennyi minisztérium költségvetését érintette, azonban a sporttárcát ért szűkítésből kiemelkedik a 2006-os úszó Európa-bajnokságra vonatkozó rész. A kontinenstornára 1,4 milliárd forinttal jut kevesebb a megszorítások következtében. Gyárfás Tamás magyar emberként megértő, úszóelnökként vérzőszívű.
A Pénzügyminisztérium által szerdán elfogadott megszorítócsomagban a két év múlva sorra kerülő budapesti úszó Európa-bajnokságra vonatkozó rész hivatalos megfogalmazásában az "Egyéb intézményi felhalmozási kiadások" címszó alatt szereplő 1,4 milliárd forintos elvonás azt jelenti, hogy a 2006-os kontinensvetélkedőre nem épül új uszoda.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az Index érdeklődésére elmondta, megérti a helyzetet, de kettős érzés van benne. Egyfelől mint magyar ember elfogadja, hogy szűkítésekre van szükség, ugyanakkor vérzik a szíve az úszókért, akik így nem kapnak meg egy új, minden igényt kielégítő uszodát.

Mint elmondta, a sportminiszter megértését kérte ebben a kényszerhelyzetben. Véleménye szerint a jelen helyzetben nem biztos, hogy megértenék egy új létesítmény fontosságát az úszásért nem rajongó emberek.

"Azonban fontos elmondanom, hogy a csökkentés ellenére az úszó-Eb zavartalanul és magas színvonalon kerül lebonyolításra. Bár új uszoda nem épül, viszont a margitszigeti létesítmény megnagyobbodik, hiszen egy tízpályás medence, páros ugrásra is alkalmas ugrótorony és műúszó medence is épül benne" - mondta Gyárfás.

A tavalyi költségvetés 7,2 milliárdot szánt az Eb-re
A két év múlva, 2006. július 27. és augusztus 6. között sorra kerülő Európa-bajnokságra tavaly megkötött megállapodást Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, Bartolo Consolo, az Európai Úszó Liga (LEN), valamint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke látta el kézjegyével. A budapesti Eb-vel kapcsolatos feladatokra akkor a kormány 2003. július 18-i határozatában 7,2 milliárd forintot különített el. Ezt az összeget a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium három év alatt, 2004 és 2006 között kapta volna meg a központi költségvetésből.

A 28. úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot az eredeti tervek szerint három helyszínen, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, a kőbányai Kőér utcában, valamint Lágymányoson, az egyetemi városrészben bonyolították volna le. A három helyszín közül a Hajós uszoda szerepe kitüntetett, hiszen itt zajlanak majd a 2006-os kontinensbajnokság versenyei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!