Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új uszoda nélkül rendezik az úszó-Eb-t

2006.07.27. 16:52
A Draskovics-csomag valamennyi minisztérium költségvetését érintette, azonban a sporttárcát ért szűkítésből kiemelkedik a 2006-os úszó Európa-bajnokságra vonatkozó rész. A kontinenstornára 1,4 milliárd forinttal jut kevesebb a megszorítások következtében. Gyárfás Tamás magyar emberként megértő, úszóelnökként vérzőszívű.
A Pénzügyminisztérium által szerdán elfogadott megszorítócsomagban a két év múlva sorra kerülő budapesti úszó Európa-bajnokságra vonatkozó rész hivatalos megfogalmazásában az "Egyéb intézményi felhalmozási kiadások" címszó alatt szereplő 1,4 milliárd forintos elvonás azt jelenti, hogy a 2006-os kontinensvetélkedőre nem épül új uszoda.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az Index érdeklődésére elmondta, megérti a helyzetet, de kettős érzés van benne. Egyfelől mint magyar ember elfogadja, hogy szűkítésekre van szükség, ugyanakkor vérzik a szíve az úszókért, akik így nem kapnak meg egy új, minden igényt kielégítő uszodát.

Mint elmondta, a sportminiszter megértését kérte ebben a kényszerhelyzetben. Véleménye szerint a jelen helyzetben nem biztos, hogy megértenék egy új létesítmény fontosságát az úszásért nem rajongó emberek.

"Azonban fontos elmondanom, hogy a csökkentés ellenére az úszó-Eb zavartalanul és magas színvonalon kerül lebonyolításra. Bár új uszoda nem épül, viszont a margitszigeti létesítmény megnagyobbodik, hiszen egy tízpályás medence, páros ugrásra is alkalmas ugrótorony és műúszó medence is épül benne" - mondta Gyárfás.

A tavalyi költségvetés 7,2 milliárdot szánt az Eb-re
A két év múlva, 2006. július 27. és augusztus 6. között sorra kerülő Európa-bajnokságra tavaly megkötött megállapodást Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, Bartolo Consolo, az Európai Úszó Liga (LEN), valamint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke látta el kézjegyével. A budapesti Eb-vel kapcsolatos feladatokra akkor a kormány 2003. július 18-i határozatában 7,2 milliárd forintot különített el. Ezt az összeget a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium három év alatt, 2004 és 2006 között kapta volna meg a központi költségvetésből.

A 28. úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot az eredeti tervek szerint három helyszínen, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, a kőbányai Kőér utcában, valamint Lágymányoson, az egyetemi városrészben bonyolították volna le. A három helyszín közül a Hajós uszoda szerepe kitüntetett, hiszen itt zajlanak majd a 2006-os kontinensbajnokság versenyei.