Lágymányoson lesz a 2006-os úszó Eb

2006.07.27. 16:35
A kormánydöntés értelmében nyolcmilliárd forintból épül fel Lágymányoson a 2006-os úszó Eb-nek otthont adó uszoda komplexum. A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás szerint bölcs döntés született.
Tavaly december 14-én, a németországi Riesában döntött úgy az Európai Úszó Szövetség (LEN), hogy 2006-ban Budapest rendezheti meg az Európa-bajnokságot. A magyar főváros 10-0 arányban múlta felül a hollandiai Eindhovent. Már akkor biztossá vált, hogy egy új uszodát kell építeni, amire a kormány a pályázat során garanciát vállalt.

A nemrégiben leváltott sportminiszter, Jánosi György megígérte, még a múlt évben kijelölik a helyszínt. Erre azonban nem került sor, mi több: a gazdasági kabinet javaslata szerint egy mobil uszodát lenne célszerű építeni. Az elképzelés hallatán fellángolt a vita, Gyárfás Tamás az úszó-szövetség elnökség értelmetlennek tartotta. Ugyanakkor kifejtette, hogy szerinte a legideálisabb helye a komplexumnak Lágymányoson lenne - a szakmai érvek is egyértelműen emellett szólnak -, ahol tizenháromezer fiatal használhatná a létesítményt.

A szerdai kormányülésen aztán végre bejelentették: Lágymányoson, nyolc milliárd forintból épül fel a kontinensbajnokság színhelye, mégha a Kőér utcai helyszín egymilliárd forinttal olcsóbb is lenne. A tervek szerint már 2006. május 31-re épül meg a minden igényt kielégítő, hat medencés létesítmény.

Gyárfás így kommetálta a híreket: bölcs döntés született, körültekintő, megalapozott.