Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Minden versenynapra érem várható az úszó-Eb-n

2006.07.27. 16:30
Budapest legutóbb negyvennyolc éve rendezhette meg az úszók Európa-bajnokságát, így a rekordlétszámú magyar csapat érthetően szeretné kiszolgálni a nézőket a Margitszigeten. Kiss László kapitány izgatottabb, mint egy olimpia előtt, és szeretné, ha három vagy négy aranyérmet nyernének Cseh Lászlóék.

Mintegy kétmilliárd forintba került a margitszigeti Hajós Alfréd uszodához csatlakozó új vízi központ, a jövő szerdán kezdődő Európa-bajnokság színhelye, amellyel egyedülálló, korszerű, európai színvonalú komplexum jött létre. Szerdán, a medence partján Demszky Gábor főpolgármester kifejtette, hogy az új központ nemcsak a versenysportot szolgálja, hanem oktatási célokat is, és a tömegsportnak ugyancsak új lehetőségeket teremt a szigeti szolgáltatások bővülése révén.

Húsz- és negyvenmillió a fővárostól

Hozzátette, hogy Budapest azzal is hozzájárult a létesítmény megvalósulásához, hogy rendelkezésre bocsátotta a Margitsziget értékes területeit, segítette a használatba vételt az időben érkezett szakhatósági engedélyekkel, az építkezés közben megrongálódott szigeti útvonalakat saját keretből felújította. A főváros az Eb alatt vízibuszt közlekedtet, miközben a közterületfenntartó emberei gondoskodnak a Margitsziget tisztán tartásáról, a szemét elszállításáról, a locsolásról, a karbantartásról.


Nézze meg az új uszodát

Ami a konkrét segítséget illeti, a főváros húszmillió forintot ad az Eb-rendezés költségeihez, és további negyenmilliós logisztikai támogatást nyújt a résztvevők, a nézők tömegközlekedési eszközökkel, így a sűrűbben járó 26-os buszokkal, vagy éppen BKV-hajókkal történő szállításához.

Negyvennyolc éve várt esemény

A szerdai sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás bejelentette, hogy az Eb nyitónapján, jövő szerdán - amelynek programjában a műúszók hivatalos versenye mellett, az Eb kiegészítő programjaként lesz például magyar-horvát férfi válogatott vízilabda-mérkőzés is - ingyenes a belépés a Széchy Tamás nevét viselő vadonatúj uszodaegyüttesbe, a beengedés érkezési sorrendben történik.

Maguk az úszók július utolsó napjától versengenek augusztus hatodikáig, és amint azt Kiss László szövetségi kapitány hangoztatta: már csak azért is roppant izgatottan várják valamennyien az Eb-t, mert azt negyvennyolc év után rendezik meg ismét Budapesten.

Három vagy négy aranyat vár a kapitány

Elvárásként megismételte, hogy minden napra szeretnének egy magyar érmet, összességében pedig három-négy aranyérmet tart reálisnak. Hat nyolc olyan szám van, amelyikben a végső siker sem kizárt. A Kovács Ágnest, Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt és más kiválóságokat felvonultató válogatott ötvennyolc fős, tehát rekordlétszámú lesz.

"Élünk a rendező jogával, és valamennyi számban négy versenyzőt indítunk. A férfiaknál 400 vegyesen, a nőknél 200 pillangón vagyunk a legkiegyensúlyozottabbak. Sokkal jobban izgulok, mint egy világbajnokság vagy akár még egy olimpia előtt, mert a hazai közönség előtt szeretnénk kitenni magunkért. Nem szeretnénk emellett lemaradni a kajakosok, illetve az öttusázók mögött, így terhek is vannak rajtunk."

Nemcsak Cseh Lászlóból áll a csapat

Cseh László edzője, Turi György úgy kezdte értékelését, hogy szerencsére nemcsak Cseh hozhat aranyakat, nemcsak egy fős a csapat, hanem mások is felzárkóztak az olimpiai bronzérmes klasszis mellé. "Nagyon tisztességesen felkészültünk, az úszók tökéletesen tisztában vannak azzal, milyen verseny előtt állunk, és hogy a korábbi nagy úszóinknak nem adatott meg az a lehetőség, hogy hazai pályán nyerhessenek. Mindenki az egyéni legjobbjára készül, Lacika esetében ez az Európa-csúcs megdöntését jelentené."

Az európai szövetség, a LEN magyar igazgatója, Szakadáti László megemlítette, hogy jó egy éve, májusban még az is kérdéses volt: lesz-e egyáltalán uszoda az Eb-re. A fővárosnak, a szervezőbizottságnak köszönhetően végül elkészült a létesítmény, és bár még nem minden tökéletes, hite szerint a versenyek kezdetére minden a helyére kerül.

Nyolcvan százalékos köszönet

Úgy fogalmazott, hogy jelenleg "nyolcvan százalékos a köszönete", ám a befejező nap utánig, augusztus hetedikéig illő várni. Teljes egészében csak akkor fogja tudni megköszönni a munkát, az Európa-bajnokság lebonyolítását a LEN nevében, ha az utolsó résztvevő is elutazott a magyar fővárosból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?