Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsányt most az úszó-Eb-n fütyülték ki

2006.07.27. 10:56
A huszonnyolcadik vizes Európa-bajnokság első napján az oroszok és a németek egy-egy aranyérmet nyertek. A magyarok egyelőre nem jutottak az első tíz közelébe. A miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek viszont kínos pillanatokat kellett átélnie, beszéde előtt és alatt kifütyülték, a lelátó néhány pontján anyázták is. Darnyi Tamás felhúzta a zászlót, és így Budapesten harmadszor kezdődhetett el az Eb.

Szerda délelőtt a műúszónők selejtezőivel hivatalosan is elkezdődött a huszonnyolcadik vizes Európa-bajnokság a Margitszigeten. Az első aranyérmet azonban nem ők, hanem a hosszútávúszók között osztották ki a Balatonon.

Tizedek döntöttek tíz kilométeren

A nők öt kilométeres versenyét az orosz Szelivercova nyerte, a férfiak tíz kilométeren indultak, itt a német Lurz hajszállal verte holland riválisát, van den Weijdent.

A magyar indulóknak nem sikerült a legjobb tíz közé kerülniük, igaz ez a műúszó Acsay Csillára is, aki a selejtezőben tizenötödik lett, így nem került a szombati tizenkettes döntőbe.

Bevonultak a korábbi olimpiai bajnokok

Ezek után nyolc órakor került sor a megnyitóra, amelyikre bevonultak a korábbi magyar klasszisok, köztük az úszásban olimpiai bajnoki címet szerzett Novák Ilona, Temes Judit, Czene Attila, Rózsa Norbert, Szabó József, Wladár Sándor, illetve a pólósoknál ötkarikás aranyérmes Dömötör Zoltán és Markovits Kálmán.

A felvonulás végén Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó a magyar nemzeti lobogót, Kárpáti György háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, a kontinentális szövetség, a LEN, Újvári László Eb-aranyérmes műugró pedig a főváros zászlaját húzta fel az árbocra.

Az úszás a herceg

Ezek után az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke, Bartholo Consolo alighanem elgondolkodhatott azon, mennyire népszerű mostanság a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, mert mindenkit tapssal köszöntöttek, csak őt füttyszóval.

Az olasz főnök megköszönte Budapestnek, a Gyárfás Tamás vezette szervezőbizottságnak, aztán Gyurcsány helyenként remegő hangon utalt arra, ha a sportok királynője az atlétika, az úszást nevezhetjük hercegnek.

Egy kis anyázás is a programon

"A sport része nemzeti kultúránknak" - mondta el sokadszor, és hozzátette, hogy a sport által elhihetjük: többre vagyunk képesek, mint bárki is korábban hitte volna."

A beszéde alatt amúgy a lelátó néhány pontján anyázták is, akkor azonban mindent elsöprő taps csattant fel, amikor korábbi kiválóságok neveit - Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Székely Éva, Széchy Tamás - ismertette.

Mozsárágyú és lufik

"Kezdődjön hát a verseny" - zárta mondandóját, miután eldördült egy mozsárágyú, a piros-fehér-zöld lufik pedig felszálltak az égbe.

Az est végén a horvát és a magyar pólóválogatott játszott felkészülési meccset.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfiak, 10 km, Európa-bajnok:
1. Thomas Lurz (Németország) 1:58:12.1 ó
2. Maarten van den Weijden (Hollandia) 1:58:13.5
3. Christian Hein (Németország) 1:58:16.6
...14. Gercsák Csaba 1:58:57.9


nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa-bajnok:
1. Jekatyerina Szelivercova (Oroszország) 1:01:50.8 ó
2. Cathy Detrich (Franciaország) 1:01:52.3
3. Larissza Ilcsenko (Oroszország) és Jana Pechanova (Csehország) 1:01:52.4
...22. Prohászka Ágnes 1:07:01.5
...23. Sallai Ágnes 1:08:24.6
...24. Gledura Bianka 1:08.32.6