Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan az első magyar érem az úszó-Eb-n

2006.07.27. 17:03
A korábban kétszeres Európa-bajnok Kovács Rita nyolc év kihagyás után a hazai rendezésű kontinensbajnokságra tért vissza. A harminchat éves anyuka terve sikeres volt, hiszen a tíz kilométeres távon a második helyen csapott a célba a Balatonon. Ez az első magyar érem.

A magyarországi vizes Európa-bajnokság második versenynapja a férfiak öt kilométeres számával indult, amelyikben a szerdán tíz kilométeren győztes német Thomas Lurz ismét ő volt a leggyorsabb. A szerdán is legjobb magyar, Gercsák Balázs a tizenkettedik helyen végzett.

Féltávnál negyvenöt másodperces előnye volt

Negyedórával dél előtt a nők indultak el útjukra a Balaton huszonöt fokos vizében, és a magyar csapat titkon éremszerzésben reménykedett, hiszen vállalta a versenyt Kovács Rita, '95 és '97 Európa-bajnoka.

A harminchat éves versenyző nyolc év után először versenyzett újra, és kihasználta a hazai előnyeit: ő és Barsi Klaudia más útvonalat választottak az egyik fordulónál, mint riválisaik - erre a szabályok lehetőséget adnak -, így előnybe kerültek.


Kovács Rita: Az utolsó kétezer méter már kegyetlen volt.

Kovács féltávnál már negyvenöt másodperccel vezetett, Barsi ugyanakkor fokozatosan visszaesett. Hét és fél kilométernél még mindig közel fél perc volt a magyar versenyző előnye, a hajrára azonban elfáradt, és bár nagyon küzdött, a német Maurer megelőzte.

Nem tudott már újítani a hajrára

"Az utolsó kétezer méter már kegyetlen volt. Azt éreztem, hogy nem tudok újítani a hajrában, a német lányban több volt, ennyivel ma ő volt a jobb. Igaz, hogy nagy előnyöm volt, ám tudtam, hogy a végén a közelembe jönnek" - elevenítette fel a versenyt. Hozzátette, kicsit csalódott, mert nem nyert, de korántsem mérges.

A műúszók közül a párosok voltak érdekeltek délelőtt, a selejtező szabadon választott száma után az oroszok vezetnek, a magyarok: Ökrös Anna és Aranyossy Zsófia a tizenötödik helyen áll.