Gusztáv
3 °C
6 °C

A Tour-győztes tagadja, hogy doppingolt volna

2006.07.28. 18:08
Az idei Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis azt állítja, természetesen magas a tesztoszteronszintje, de az is lehet, hogy a gyógyszerei bolondították meg a doppingtesztet.
Floyd Landis, az idei Tour de France győztese tagadja, hogy doppingolt volna, miután csütörtökön kiderült, hogy az általa korábban adott mintában abnormálisan magas volt a tesztoszteron szintje.

Az amerikai országúti kerékpáros a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a pozitív doppingteszt és a magas tesztoszteronszint két különböző dolog, mely utóbbi igen gyakori a profi kerekesek esetében. Landis egy spanyol orvos segítségét kérte az ügyben, aki korábban már számos sportolónál bebizonyította, hogy természetesen magas a tesztoszteronszintjük.

Valami másra gyanakszik

A Tour de France 17. szakasza után adott vizeletminta - mely szakaszt Landis döbbenetes teljesítményt mutatva nyerte meg - egyik részében, az úgynevezett A mintában a vegyelemzés során szokatlanul magas tesztoszteron-epitesztoszteron szintet találtak. Jelenleg a B mintát vizsgálják, bár Landis szerint ez sem fog más eredményt adni.


Floyd Landis

Patrick Schamasch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi igazgatója ugyanakkor a Bloomberg hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a magas tesztoszteronszint is doppingvétségnek számít, még akkor is, ha nem találnak tiltott anyagot.

A svájci Phonak versenyzőjének - akit az ügy napvilágra kerülése után azonnal felfüggesztett csapata - most az a terve, hogy endokrinteszttel bizonyítja, neki természetesen magas a tesztoszteronszintje. Ezen kívül az is lehet - mondta Landis a CNN-nek -, hogy az elkopott jobb csípőjére kapott kortizoninjekciók befolyásolták a tesztet, vagy a pajzsmirigykezelés, amelyben egy éve részesül.

Floyd Landis egy három évvel ezelőtti esésben törte el combcsontjának felső, forgó részét, mely azóta lassan elhalt. A versenyző azóta folyamatos fájdalomban él, járni csak lassan tud, és arra készül, hogy néhány héten belül titánprotézisra cserélje a sérült csontvéget.

Doppingos évjárat

Amennyiben Landist vétkesnek találják, a verseny történetében ő lehet a második Tour-győztes, akit megfosztanak a címétől. Az utolsó ilyen eset 1904-ben esett meg, amikor Maurice Garin vonattal tette meg a táv egy részét, ezért diszkvalifikálták.

A profi kerékpársport a dopping melegágyának számít, ám még sosem volt akkora botrány, mint idén. Az idei Tour kezdete előtt 13 versenyzőt, köztük a legesélyesebbnek számító Ivan Bassót és Jan Ullrichot is hazaküldte csapata, mivel kiderült, hogy érintettek lehetnek a néhány hete kirobbant spanyol doppingbotrányban.

Az ügy feltehetőleg nem csak kerékpárosokat, hanem teniszezőket és futballistákat is érint, a hatóságok azonban egyelőre csak kerékpárosok listáját tették közzé. Az első listán szereplő, és emiatt hazaküldött Astana-csapattagokról időközben kiderült, hogy semmi közük az ügyhöz, pedig éppen emiatt maradt csapat nélkül Vinokurov.

Tesztoszteron

Dr. Kurt Moosburger a Liberty-Seguros egyik versenyzőjének, Jörg Jakschének orvosa a Cyclingnews.com oldalnak elmondta: a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon nem teljesítményfokozó, hanem a regenerálódást gyorsító szer.

"A tavalyi Tour átlagsebessége 41 kilometer per óra volt. Végig lehet csinálni egy kemény alpesi szakaszt doppingszerek nélkül, de utána az izmok elfáradnak. Edzettségtől függően olyan három napra van szükség a regenerálódásukhoz. Ennek meggyorsítására növekedési hormont és tesztoszteront használnak. "Mindkét anyag természetesnek minősül, hiszen a szervezet saját maga is előállítja azokat. Éppúgy segítik az izomnövekedést, mint az izmok regenerálódását."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!