Jolán
2 °C
4 °C

Doppinggyanúban a százméteres síkfutás olimpiai bajnoka

2006.07.30. 00:21
A 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, az amerikai Justin Gatlin bejelentette: fennakadt az egyik áprilisi doppingvizsgálaton. Ha beigazolódik bűnössége, akár örökös eltiltással is sújthatják.

Miközben sportvilág az országúti kerékpárosok legújabb dioppingbotrányaival van elfoglalva, a tiltott szerekkel szintén erősen szennyezett egyik jelenlegi legsikeresebb alakja beismerte, fennakadt egy doppingvizsgálaton. Justin Gatlin a 2004-es athéni olimpia bajnoka és világbajnok is száz méteren.

"Arról tájékoztatott az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA), hogy az április 22-i Kansas Cityben rendezett váltóverseny után elvégzett ellenőrzésen túlzott mértékű tesztoszteront találtak a szervezetemben" - írta közleményében a világsztár. "Nem tudok mit kezdeni ezzel a tájékoztatással, mert tudomásom szerint nem használtam tiltott szereket, és senkiről nem tudok, aki ilyet adott volna nekem. Eddig és ezek után is együttműködök a hatóságokkal, és bízom abban, hogy kiderül, semmi rosszat nem követtem el."

Gatlin hazája 2001-es junior országos bajnokságán már egyszer fennakadt a doppingvizsgálaton, akkor amfetaminnal. Arra hivatkozott - és ezt orvosilag igazolta is -, hogy tíz éve kell különféle betegségekre gyógyszert szednie. Két évre eltiltották, majd büntetését az enyhítő körülmények miatt felezték.

"Az akkori tapasztalataim miatt most már még elővigyázatosabb vagyok, nehogy tiltott szer kerüljön a szervezetembe. Tudom, ha még egyszer doppingesetem lesz, akkor akár örökre is eltilthatnak a szeretett atlétikától. A fiataloknak felvilágosító előadásokat tartok a dopping káros hatásairól, és igyekszem őket meggyőzni, hogy soha se csapják be magukat és a rajongókat."

Gatlin a jamaicai Asafa Powell-lel közösen, 9,77 mp-cel tartják a 100 méteres világcsúcsot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?