Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kizárták az éremesélyes magyar úszólányt

2006.07.31. 13:32
A margitszigeti úszó Európa-bajnokságon Cseh László és Jakabos Zsuzsa is remek teljesítménnyel jutott tovább a selejtezőkből. Előbbi száz háton, utóbbi négyszéz vegyesen versenyzett. Rajtuk kívül többen is remekeltek, de Kis Gergőnek még az országos csúcs sem volt elég a továbbjutáshoz négyszáz gyorson, míg Hosszú Katinka hiába úszott remek időt négyszáz vegyesen, rossz lábtempója miatt kizárták a versenyből.

A margitszigeti úszó Európa-bajnokság medencés versenyeinek nyitónapján, az 58 fős magyar csapatból Kovács Norbert volt az első, aki medencébe szállt. A Kőbánya SC sportolója a 400 méteres férfi gyorsúszás első előfutamában állt rajthoz. Ebben a számban egyébként még három további magyar versenyző is érdekelt volt.

Kis országos csúcsa ellenére is kiesett

Közülük Kis Gergő országos csúcsot ért el. Az ifjúsági kontinensbajnok a 400 m-es férfi gyorsúszásban 3:51.02 perccel ért célba selejtezős futamában. Az ajkaiak kiválósága 9 századot javított Szabados Béla 1997-ben felállított rekordján.

A Rája '94 ÚK nevű ajkai úszóklub vezéralakja azonban ezzel a remek teljesítménnyel sem tudta kiharcolni a döntőbe jutást, eredménye a 14. helyre volt elég az összesítésben. A többiek közül Gercsák Balázs (3:53.74 p) a 21., Verrasztó Dávid (3:55.62) a 27., Kovács Norbert (4:02.75) pedig a 35. helyen végzett.

Az előfutamokra ingyenes a belépés

A margitszigeti úszó Európa-bajnokság szervezőbizottsága úgy döntött, hogy a hétfőn kezdődő versenyek délelőtti előfutamaira ingyenes a belépés, a délutáni finálékra pedig kedvezményes jegyeket biztosítanak. "Fontos a bevétel, de még fontosabb, hogy mindenki, aki az úszást szereti, anyagi helyzetétől függetlenül ott lehessen a nézőtéren - mondta Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság elnöke.

"Ruza József főtitkárral úgy döntöttünk, hogy a korábbi szándékunkkal szemben a délelőtti előfutamok látogatása ingyenes, a délutáni döntőkre pedig minden nap meghatározott létszámban, az érkezési sorrend alapján 1000 Ft-os kedvezményes jegy is kapható. Változatlan az álláspontunk: ez az Európa-bajnokság mindenkié, anyagi okokból nem szorulhat ki egyetlen sportbarát sem az eseményről mindaddig, amíg a tribünök ezt elbírják" - mondta az MTI-nek Gyárfás.

Cseh remekelt a 100 hát selejtezőjében

Nem okozott viszont gondot a továbbjutás a legjobb tizenhat közé Cseh Lászlónak, aki a 100 m hát előfutamában a harmadik időt érte el 54.86 másodperces, kifejezetten jó idővel, a másik három magyar közül azonban még a leggyorsabb (56.74 mp) Bodrogi Viktor sem tudott bekerülni a késő délutáni elődöntőbe, teljesítménye a 24. helyhez volt elég. Szabó János (57.00) összesítésben a 27., Rudolf Roland (57.50) pedig a 33. lett.

A nőknél az 50 m pillangó csakis a rutinszerzés szempontjából volt hasznos, mert mind a négy hazai versenyző a mezőny hátsó részében végzett: Pleszinger Petra (28.43 mp) a 38., Kovács Emese (28.49) a 39., Dara Eszter (28.62) a 41., Zalai Zita (28.91) pedig a 44. lett.

Jakabos döntős, Hosszút kizárták

A nők 400 méteres vegyesúszásában a négy hazai versenyző közül az ifjúsági Európa-bajnok Jakabos Zsuzsannát és Hosszú Katinkát egyformán a döntőbe, ott pedig dobogóra várta a szakvezetés. A tavalyi ifjúsági Eb-n mindketten négy aranyérmet szereztek.

A rutinisabb Jakabos hozta a papírformát: 4:45.92 perccel az ötödik legjobb idővel várhatja a 17:30-ra időzített finálét. A tizenhét éves bajai, Hosszú teljesítménye is finálét érő volt (4:45.68 p), de őt - szabálytalan lábtempó miatt - a zsűri kizárta a versenyből, így egy magyar éremesély elúszott. A további két magyar közül Hajnal Erika teljesítménye (4:52.72) a 17., Dara Eszteré (5:07.25) pedig a 24. helyre volt jó.

A férfiak 100 méteres mellúszásának selejtezőjéből egyedül Bodor Richárd verekedte tovább magát a magyarok közül az elődöntőbe, ő viszont az ötödik legjobb idővel tudta le a távot. Az 1:01.31 perc egyben idei legjobbja is a pécsiek Európa-bajnoki bronzérmesének.

Flaskaynak nem sikerült továbbjutnia

A nemzetenként két továbbjutóban maximált kvótát Flaskay Mihály nem tudta kitölteni, bár derekasan harcolt, balszerencséje volt: 1:02.36 perc alatt ért célba, s ha csak egyetlen századdal is, de kiszorult a 16-os mezőnyből. Molnár Ákos 1:02.45 perccel 22.-ként, Financsek Gábor 1:02.52-vel 24.-ként zárt.

Ketten is képviselhetik ugyanakkor a magyar színeket a 200 méteres női hátúszás hétfői elődöntőjében: Verrasztó Evelyn 2:12.74 perces egyéni csúccsal harmadikként, Szepesi Nikolett 2:14.03-mal hetedikként lépett tovább a selejtezőből. Ugyanitt Kalicz Helga a 23. (2:20.25 p), Petrova Panna (2:22.89)pedig a 24. lett.

A 4x100-as gyorsváltók közül a férfiak és a nők is messze voltak a döntőbe jutástól, a férfiak az országos csúcs megdöntése ellenére is csupán a tizenharmadik helyen végeztek, a nők a tizenegyediken, mindkét négyes egy nemzetet tudott megelőzni.