Géza
-12 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

Örökre tilthatják el a magyar futóbajnokot

2006.08.01. 15:57
Pozitív lett Dobos Gábor doppingtesztje, így a sprinter nem indulhat a hétfőn kezdődő göteborgi Európa-bajnokságon, és örökös eltiltás fenyegeti. Dobos kiesésével a váltó sem futhat, pedig esélyes volt a döntőre.

A sokszoros magyar bajnok sprinter, Dobos Gábor május huszonhetedikén, a rigai versenyen adott mintája mutatta ki, hogy tiltott teljesítményfokozót használt - erről Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke tájékoztatta az MTI-t.

A váltót is büntette a sprinter

Hozzátette, bár a B-próba eredményét még nem ismerik, az elnökség úgy döntött, Dobos kikerül az Eb-csapatból, sé így a 4x100-as váltó sem indul Göteborgban. A Dobos, Németh Roland, Németh Gergely, Pauer Géza összeállítású staféta 39.40 másodperccel második lett júniusban az Európa Kupa első osztályában, így döntős reményekkel állhatott volna rajthoz az Eb-n.

A harmincéves Dobosnak ez a második lebukása, ezért örökös eltiltással számolhat. Először 2000 februárjában produkált pozitív mintát, és bár a MASZ megszüntette ellene az eljárást, a nemzetközi szövetség (IAAF) 2002-ig eltiltotta. Visszatérése után a 2003-as fedett vb-n 60 méteren az ötödik helyen végzett. Dobos 96-tól öt éven keresztül a hazai mezőny leggyorsabb versenyzője volt.

Az olimpián ötvenkilencedik lett

Dobos első esete azért nem volt tisztázott, mert állítólag mintavételre sor sem került, izgatottságában megtagadta azt, és a szóbeszéd szerint azt mondta: nem ismeri Dobos Gábort.

A 2004-es olimpián versenyzett, ott semmi probléma nem volt vele, az ötvenkilencedik helyen végzett.