Három olimpiai bajnokot és a Tour-győztest fogták meg doppinggal

2006.08.01. 16:02
Júliusban eredményesen dolgoztak a doppingellenőrök, a legérzékenyebb sportágak legjobbjai sorra akadtak fent a vizsgálatokon. Egy súlyemelő, egy diszkoszvető és egy amerikai sprinter szervezetében találtak tiltott szereket. A Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis, miután hullámvölgybe került, feltámadt, de nem önerejéből, hanem erőteljesen orvosi segédlettel.

Világsztárokról, sportvezetőkről és orvosokról derült ki az elmúlt öt hétben, hogy doppingvétséget követtek el.

Június huszonhetedikén kapta meg az eredetileg negyedik helyen végzett Németh Roland a 2002-es Európa-bajnokság 100 méteres síkfutó számának bronzérmét, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingvétség miatt megfosztotta első helyétől az eltiltását azóta már letöltött, és visszatért brit Dwain Chamberst.

Doppingválság van-e a sportban

"Jó érzékkel" éppen ezen a napon tartott Párizsban konferenciát "Doppingválság a sportban" címmel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), valamint több nemzetközi sportszövetség.

Június harmincadikán két évre eltiltották a versenyzéstől Corran Hocking ausztrál súlyemelőt, akinek szervezetében a tiltott szerek közé tartozó serkentőt, benzylpiperazint (BZP) találtak.

Négy klasszist rajthoz sem engedtek állni

Ekkor tette közzé a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy a németországi világbajnokság valamennyi ellenőrzése negatív eredményt hozott - ez a vizsgált terminus gyakorlatilag egyetlen jó híre.

Közvetlenül a Tour de France profi kerékpáros körverseny július elsejei rajtja előtt hozták nyilvánosságra, hogy a spanyolországi doppingbotrány kapcsán hetvenhárom személy ellen folyik eljárás, és érintettség miatt nem engedik rajthoz állni a világ legrangosabb viadalán többek között a német Jan Ullrichot, az olasz Ivan Bassót, a spanyol Oscar Sevillát, valamint Joseba Belokit.

A súlyemelő egy új generációs szerrel bukott le

A szálakat doktor Eufemiano Fuentes mozgatta, ő tartotta a kapcsolatot a kerekesekkel, és a vád szerint ellátta őket tiltott teljesítményfokozókkal. Később az ártatlanságát hangoztató Ullrichhal szerződést bontott klubja, a T-Mobile.

Július negyedikén a doppingszerek új generációjához tartozó készítménnyel - prosztanazollal -akadt fenn a vizsgálaton az oroszok olimpiai bajnok súlyemelője, Dmitrij Beresztov. Két héttel később a junior Európa-bajnok Jevgenyij Piszarjov bukott le.

Eltiltás fenyegeti az oroszokat

Nyikolaj Parhomenko, a sportág orosz szövetségének elnöke kijelentette: tart egy esetleges harmadik esettől, mert akkor a szervezetet akár két évre is kitilthatják a nemzetközi porondról, és akkor veszélybe kerül a pekingi olimpián való részvétel. Meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Kommerszant című moszkvai lap azt írta, hogy van még egy további orosz súlyemelő doppingeset is.

Július tizedikén hozták nyilvánosságra, hogy Aziz Zakari ghánai sprinter áprilisi tesztje pozitív lett.

Szadova anabolikus szerrel bukott le

Július tizenkettedikén a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az eredetileg kiszabott nyolcról két évre csökkentette a doppingoláson ért teniszező, Mariano Puerta eltiltását, az argentin játékos így akár már jövőre visszatérhet a pályára. Hasonlóan járt Abel Xavier portugál labdarúgó, akinek a CAS hat hónappal csökkentette az eredetileg másfél éves eltiltását.

Ugyanekkor derült ki, hogy doppingoláson érték Natalja Szadovát, a 2004-es athéni olimpia női diszkoszvető számának orosz aranyérmesét. A kiválóság nem kérte a B-próba elvégzését, elfogadta a kétéves eltiltást. A harmincnégy éves atléta a májusi, hengelói viadal után szolgáltatott pozitív mintát, a szervezetében anabolikus szteroidot találtak.

A biliárd is fertőzött

Július tizennegyedikén bejelentették, hogy három versenyzőnek is pozitív lett a doppingtesztje az áprilisban rendezett uruguayi országúti kerékpáros körversenyen. Az argentin Hernan Cline és a hazai közönség előtt szerepelt Nestor Pias, valamint Luis Martinez bukott meg az ellenőrzésen, kettejük szervezetében anabolika, a harmadiknál pedig kokain nyomaira bukkantak.

Július huszadikán egy új sportág, a biliárd is bizonyítottan "fertőzötté" vált: három svájci profit sújtottak eltiltással doppinghasználat miatt. Rico Guerriero, Eric Marendaz és Vincent Ortiz május 13-án, az országos bajnokságon bukott le, miután szervezetükben a marihuána és a hasis hatóanyagaként ismert kannabiszt találtak. A svájci fegyelmi kamara mindegyiküket hat hónapra száműzte a hivatásos versenyekről.

Landis rejtélyes feltámadása

Egy nappal később doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott az egyik leghíresebb ausztrál rögbis, Wendell Sailor. A hazájában sztárként kezelt kiválóság szervezetében kokain nyomaira bukkantak az április 16-i bajnoki mérkőzés után.

Július huszonkettedikén négy doppingvétség miatt az Indiai Súlyemelő Szövetséget egy évre felfüggesztette a nemzetközi szövetség.

Július huszonhetedikén aztán "robbant a bomba": kiderült, hogy a Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis is doppingolt. A 17. szakaszon aratott győzelme után ellenőrizték, és szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint. Landis az ártatlanságát hangoztatja, ám ha bűnösnek találják, ő lesz a Tour történetének első bajnoka, akit megfosztanak címétől. Ha ez bekövetkezik, az eredetileg másodikként záró spanyol Oscar Pereiro Sio lesz a győztes.

Gatlint örökös eltiltás fenyegeti

Landis úgy védekezett, lehet, hogy sörfogyasztás miatt volt a szervezetében több tesztoszteron a megengedett, a New York Times ugyanakkor már arról írt, hogy szerveztében szintetikus tesztoszteront találtak. A B-próba eredményét egyébként szombaton hozzák nyilvánosságra.

Július huszonkilencedikén egy újabb világsztár, a 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója, az amerikai Justin Gatlin jelentette be: fennakadt az áprilisi 22-i doppingvizsgálaton tesztoszteronnal. Mivel neki korábban, még 2001-ben volt egy lebukása, így örökös eltiltás fenyegeti.