Kovács Ági fájdalomkönnyei

2006.08.05. 21:33
Kellemetlen közjáték zavarta meg a szombati versenynapot a margitszigeti úszó-Európa-bajnokságon. A két bronzérmet szerző olimpiai bajnokot, Kovács Ágit versenye után nem engedték fel a lelátóra, édesanyjához.

A huszonöt éves Kovács Ági pénteki bronzérmét - a 100 után a 200 méteres mellúszásban is harmadik lett - hatalmas ünneplés fogadta a lelátón, jóval nagyobb tapsot kapott, mint a győztes. Utána nagyon felszabadultan nyilatkozott, és azt mondta: az ötven már csak ráadás számára.

Megdöbbentő incidens

Szombaton is nagyszerűen úszott, a harmadik idővel - kereken harminckét másodperc alatt ért célba - biztosította helyét a vasárnapi döntőkben, vagyis akár újabb éremmel teheti fel szereplésére a koronát. Az elődöntője után szeretett volna a VIP-lelátóra menni, ahol édesanyja, és ismerősei várták.

A biztonsági emberek azonban nem így gondolták. Ketten is elé álltak, nem akarták megérteni, hogy onnan szeretné nézni a versenyt. Lehet, hogy az akkreditációs kártyája nem szólt oda, de hogy nem ismerték fel, vagy hogy nem voltak engedékenyebbek, mindenkit megdöbbentett.

Consolo határozott fellépése

Magát az Európai Úszó Szövetség (LEN) olasz elnökét, Bartholo Consolót is, aki határozottan lépett közbe az incidens láttán. Kovácsot viszont megviselték a történtek - nem tudni, mennyire durva hangnemet ütöttek meg vele szemben -, könnyek között nézte végig a hátralévő futamokat, köztük Cseh ezüstérmét.

Korábban hasonló eset fordult már elő az akkori sportminiszterrel, Deutsch Tamással, illetve a kiváló futballistával, Göröcs Jánossal is Újpesten.