Cseh László ezüsttel mutatkozott be új számában

2006.08.05. 20:00
A margitszigeti úszó-Európa-bajnokságon Cseh László megszerezte második érmét, a 200 méteres hátúszásban az aranyra nem volt esélye, de a második helyét senki sem veszélyeztette. Cseh vasárnap 400 vegyesen aranyat akar, Boulsevicz Beának is van erre esélye, hiszen a legjobb idővel került döntőbe.

A margitszigeti úszó-Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján alig lehetett szabad helyeket látni a lelátókon, közel ötezren biztatták a magyarokat, köztük elsősorban Cseh Lászlót, aki ismét éremeséllyel szállt medencébe. A magyar klasszis a pénteken országos csúcsot úszott 200 háton, amelyiken eddig nemzetközi versenyen még nem állt rajthoz. Kiss László szövetségi kapitány előzetesen úgy értékelt, a szeme se rebbenne, ha "Lacika" megnyerné ezt a számot.

Erre végül igazán komoly esélye nem volt, mert ötvennél az ötödik helyen fordult, utána pedig szinte végig a második helyen haladt, és ott is csapott a célba. Pénteki 1:57.76 perces eredményét felülmúlta, több mint egy másodpercet javított rajta. A győzelmet a 100 méteres hátúszáshoz hasonlóan ezúttal is Arkagyij Vjacsanyin szerezte meg.

Flaskay és Szepesi Eb-hatodik

A hatos pályán tempózva hatodikként csapott célba Flaskay Mihály az 50 m mell döntőjében, ahol nem túl gyakori végeredmény született: az ukrán Oleg Liszogor és az olasz Alessandro Terrin holtversenyben lett első egyformán 27.48 másodperc alatt letudva a távot. Flaskay ideje 28.07 másodperc, a dobogóhoz - jelesül a bronzéremhez - országos csúcsához (27.51 mp) közelebbit kellett volna úsznia.

Turi enyhít, Cseh pihen, Boulsevicz számolgat
Turi György, Cseh László edzője szerint duplán szerezték azt vissza, amit elveszítettek a 100 hát fináléja és a csalódást keltő hatodik helyezés után. "A Jóisten figyel bennünket, látta hozzáállásunkat, és honorálta fáradozásunkat. Szokásomtól eltérően nem írtam Lacinak időeredményt, mert az érem volt a legfontosabb, és mert éreztem, hogy nagy taktikai verseny lesz. A fizikálisan erősebb orosz most jobb volt, de ennek a párharcnak még nincs vége, lesz ez másként is" - fejtette ki.

Cseh László kapcsolódott edzője szavaihoz, és elmondta, hogy száznegyvenig kellett mennie a többiekkel aztán "robbantani", és kihozni magából a maximumot. Látatlanban nagyon elégedett lett volna az ezüstéremmel. "Tudtam, hogy van még bennem tartalék, és ez igazolódott is. Természetesen nem bántam meg, hogy elvállaltam ezt a számot is, nem érzem magam fáradtnak. A vasárnapi 400 vegyesre még rápihenek, hogy aztán mindent kiadjak magamból, mert nyernem kell, a közönség remélem segíteni is fog ebben. Az első számot még elizgultam, megfogott, mennyien szorítanak értem, de most a szurkolók nélkül már elképzelhetetlen lenne nekem a verseny" - nyilatkozott.

Boulsevicz Bea nagyon szerényen értékelte kiváló eredményét, hogy a 200 méteres pillangóúszás vasárnapi döntőjébe a legjobb idővel került be. "A lengyel Jedrejczak fáradt volt, hiszen a 200 gyors sikere sokat kivett belőle, ezért tudtam megelőzni. Most már elmondhatom, mindenképpen érmet szeretnék nyerni, számolgatok, kalkulálok, nem is jár már a fejemben. Most nem jött össze az egyéni csúcs, de annak azért örülök, hogy száz méterig jobbat úsztam, mint a világcsúcs, bár erről csak akkor értesültem, miután kijöttem a medencéből" - magyarázta.

A német Janine Pietsch nyerte a nők 50 méteres hátúszószámát, míg a szám magyar résztvevője, Szepesi Nikolett hetedik lett. Magyar szempontból éppen az volt a futam kérdése, farag-e további tizedeket vadonatúj csúcsából Szepesi, és ha igen, az mire lesz elég? A Kőbánya SC versenyzője 29.22-es országos rekorddal, hatodikként jutott be a döntőbe. A válasz felemásra sikeredett: Szepesi 29.13 másodperccel megint javított az eddigi legjobb magyar eredményen, de előbbre lépnie így sem sikerült.

Kovács Ágnes 50 mellen is remekelt

Kovács Ágnesnek az 50 m mell elődöntője sem jelentett akadályt, futamában a második lett (32.00), egy század híján a délelőtti ideje megismétlésével, összesítésben pedig harmadikként vált tagjává a vasárnapi döntős mezőnynek. A másik elődöntőben szereplő másik Kovács, Krisztina viszont nem jutott tovább, kiszorult a nyolc közül, 32.77 másodperccel a 14. lett.

Két magyar a női 200 pillangó döntőjében

Az este utolsó magyar érdekeltségű elődöntőjében, női 200 m pillangón Boulsevicz Beatrix, a szám rövidpályás változatának Európa-bajnoka - aki a 100 m-es döntőn negyedik helyen végzett -, úszta a legjobb időt (2:09.14 p), ennélfogva elsőként került be a vasárnapi fináléba. Ott azonban nagy csata vár majd rá például a világcsúcstartó, olimpiai bajnok lengyel Otylia Jedrzejczakkal. Az egymás mellett úszó honfitársnők közül a másik magyar, Lipcsei Krisztina is bepillangózta magát a nyolcas döntőbe: 2:10.86 perces egyéni csúccsal nyolcadikként "csapódott" az elittársasághoz.

Az Eb utolsó előtti napjának záró úszódöntőjében 7:09.60 perces Európa-csúccsal fölényes győzelmet aratott az olaszok 4x200 méteres férfi gyorsváltója, míg a magyar staféta a kontinens nyolcadik legjobb négyese lett. Makány Balázsék előbbre rukkolni nem tudtak a selejtezőbeli produkciójukhoz képest, de újabb négy századot szűkítve délelőtti rekordjukon még lejjebb, 7:24.10-re szállították le az országos csúcsot. Az olaszok saját Európa-rekordjukat javították meg, a korábbi, 7:10.86-os időt 2001. július 27-én úszták.

Jedrzejczak szenzációs bravúrja

A magyarok nélküli szombati döntők közül a férfiak 100 méteres pillangóúszását az ukrán Andrij Szergyinov nyerte, a lengyel Otylia Jedrzejczak sikerét hozta a női 200 méteres gyorsúszás döntője. A 2004-es athéni olimpián 200 pillangón aranyérmes Jedrzejczak tavaly október elsején autóbalesetben súlyosan megsérült, az általa vezetett gépkocsiban ülő tizenkilenc éves fivére, Szymon pedig életét vesztette. Ezt követően márciusig nem úszott versenyszerűen.

Eredmények:
férfi 200 m hát, Európa-bajnok:
Arkagyij Vjacsanyin (Oroszország) 1:55.44 perc
2. CSEH LÁSZLÓ 1:56.69
3. Razvan Florea (Románia) 1:57.83

férfi 50 m mell, Európa-bajnok:
Oleg Liszogor (Ukrajna) és Alessandro Terrin (Olaszország) 27.48.27.48 mp
3. Matjaz Markic (Szlovénia) 27.87
6. FLASKAY MIHÁLY 28.07

férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok:
Andrij Szergyinov (Ukrajna) 51.95 mp
2. Amaury Leveaux (Franciaország) 52.76
3. Nyikolaj Szkvorcov (Oroszország) 52.96

férfi, 4x200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Olaszország (Massimiliano Rosolino, David Berbotto, Nicola Cassio, Filippo Magnini) 7:09.60
2. Nagy-Britannia (David Carry, Simon Burnett, Andrew Hunter, Ross Davenport) 7:11.63
3. Görögország (Andreasz Ziszimosz, Giorgiosz Demetisz, Dimitriosz Manganasz, Nikolaosz Xilurisz) 7:16.67
8. MAGYARORSZÁG (Kerékjártó Tamás, Gercsák Balázs, Kiss Boldizsár, Makány Balász) 7:24.10

női 200 m gyors, Európa-bajnok:
Otylia Jedrzejczak (Lengyelország) 1:57.25 p
2. Annika Liebs (Németország) 1:57.48
3. Laure Manaudou (Franciaország) 1:58.38

női 50 m hát, Európa-bajnok:
Janine Pietsch (Németország) 28.36 mp
2. Alekszandra Heraszimenija (Fehéroroszország) 28.72
3. Antje Buschschulte (Németország) 28.73
6. SZEPESI NIKOLETT 29.13