Schmitt: A technika és a természet olimpiája lesz Pekingben

2006.08.05. 12:37
A hétfői elnökségi ülés előtt, ahol az elnök, Schmitt Pál ellenzéke elmondthatja, mi a baja vele, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtótájékoztatót tartott. Schmitt a két év múlva rendezendő pekingi játékok előtt bizakodó, szerinte az emberek, a technika és természet játéka lesz. Doppingfronton az ellenőrzéseknél cserék voltak.

Két évvel a pekingi olimpia megnyitója előtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtótájékoztatót tartott. Az elnök, Schmitt Pál bevezetőként elmondta, hogy az eddigi ezer fős olimpiai keretről ötszázra esett vissza a versenyzők létszáma, és ha a létszám fele olimpikonnak mondhatná magát, nagy büszkeséggel töltené el.

Ember, technika, természet


Természet, technika, ember

"Az emberek, a technika és a természet olimpiájaként jellemzik előzetesen a pekingiek a sajátjukét, és azt szeretnék, ha a játékok után ez is maradna meg a szurkolókban. A görög kultúra után egy másik ősi kultúra ünnepe lesz az olimpia, biztos vagyok benne" - tette hozzá Schmitt.

Az ötödik olimpiájára készülő MOB-igazgató, Molnár Zoltán elsőként arra célzott, hogy Magyarország továbbra is biztosítani szeretné a helyét, a legjobb tizenöt ország között, még akkor is, ha évről-évre egyre komolyabb a konkurencia, miáltal a pontversenyben romlik a pozíciónk.

A MOB mindig a legtöbbet várja

"Húsz sportágban jó lenne részt venni, és a négy csapattal, összesen kétszáz versenyzővel. Nem könnyű a feladatunk, mert mindig a legtöbbet kérjük a versenyzőktől. A kvalifikáció alatt, és a játékokon is" - rögzítette.

Megállapította, az eddigi háttérbeszélgetésekből leszűrhető, hogy továbbra is magas színvonalú szakmai folyik a sportágaknál, ami reményt adhat, csakúgy, mint a tehetséges fiatalok.

Csere a doppingellenőrzésnél

Molnár megjegyezte, a magyar sport élvonala lehetne sokkal bővebb, lehetne sokkal több sportpszichológus is, mert egyelőre csak három van. Ugyanez a helyzet a jól képzett gyúróknál, ha vannak is, igen leterheltek, pedig az élsport már nem működik a tökéletes felkészítés nélkül.

Okulva az athéni olimpia doppingeseteiből, az ellenőri keretben cseréket hajtottak végre. "Bennük jobban megbízunk" - hangsúlyozta Kamuti Jenő, de szerinte a korábbiak sem tették rosszul a dolgukat.

Képzett sportorvoslás

Kamuti azt gondolja, hogy a súlyemelők nagyon komolyan küzdenek a megtisztulásért, de az atlétáknál vannak rosszabb tapasztalatok, hiszen Dobos Gábor nemrégiben bukott le másodszor, és örökös eltiltás fenyegeti.

A MOB álláspontja, hogy az olimpiai csapat mellett kizárólag olyan dolgozhat, akinek van kapcsolata a Sportkórházzal, nyilván ezt is a korábbi rossz tapasztalatok irányozták elő.