Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Schmitt decemberig biztosan marad a MOB élén

2006.08.08. 11:12
A szeptemberi rendkívüli közgyűlés helyett marad a decemberi rendes közgyűlés, és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke e fórumig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról. Egy elnökségi tag szerint ez azt jelenti, hogy Schmitt december 9-ig bejelenti lemondását.

Ideiglenesen kompromisszummal végződött a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetéséért zajló, politikai játszma a MOB-elnökség hétfői ülésén.

Erre jutottak a nyíltan szemben álló felek a MOB több mint ötórás rendkívüli elnökségi ülésen, megállapodva abban is, hogy a történtekről nem nyilatkoznak, s a konklúziót az elnök ismerteti a nyilvánossággal.


Schmitt Pál a MOB rendkívüli elnökségi ülésén

Az ülés végén Schmitt Pál az elfogadott közleményt azzal vezette fel, hogy a maga részéről elnézést kért az általa madárijesztőknek tituláltaktól (akik a posztról való távozását felvetették). A felek a nézeteltérések félretétele jegyében, s az egység helyreállítása érdekében arra törekednek a jövőben, hogy az olimpiai bizottság egysége ne sérüljön, s az ötkarikás felkészülés rendjére koncentráljanak. Javítani akarják a MOB munkáját, benne a kommunikáció stílusát, jobb együttműködésre törekednek az állami sportirányítással, s megállapodtak abban is, hogy az új helyzethez alkalmazkodva szolidáris együttműködést igyekeznek kialakítani az olimpiarendezés mellett kardoskodó BOM-mal, a legjelentősebb magyar vállalatokat tömörítő mozgalommal egy jövőbeli magyarországi olimpia megrendezésének ügyében.

Ami a személyi kérdéseket illeti, a MOB-vezető - saját megfogalmazása szerint - eltekintett az ellene aláírók névsorának megtekintésétől, "hogy a barátság és a szolidaritás megmaradjon". Hozzáfűzte, hogy az ülésen markáns viták is akadtak, de szavazás semmilyen kérdésben nem volt. Az elnökség - közölte Schmitt Pál - felkérte őt, hogy fontolja meg elnöki szerepvállalását. "A december 9-i határidőig, az akkori közgyűlésig meghozom a végső döntést saját szerepvállalásomról" - jelentette ki.

A MOB elnökségének egyik magát megnevezni nem kívánó tagja az MTI-nek azt mondta, hogy a testület méltányosságból mellőzte a Schmitt Pál távozását ösztönző szavazást. (Erről az Index szintén egy elnökségi tagtól nem így értesült.) Hozzátette, az elnök a kompromisszumos megállapodásnak megfelelően írásban rögzítette, hogy december kilencedikéig bejelenti lemondását. Az Indexnek erről sincs tudomása, ilyesmi nem szerepel az ülés jegyzőkönyvében.  • Vennék
  • Hírek