Eb-ezüstöt nyert a tízpróbázó Zsivoczky

2006.08.12. 10:28
Nagy hajrával, a bronzérmest hat ponttal megelőzve lett második a göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon a tízpróbázó Zsivoczky Attila. A magyar atléta tavalyi vb-bronz után ezt újabb lépcsőfoknak tekinti az olimpia elé vezető úton.

A tízpróbázó Zsivoczky Attila ezüstérmet szerzett a göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon. A magyar versenyző, akárcsak a tavalyi, Helsinkiben rendezett világbajnokságon, az utolsó számban, 1500 méteren futott fel a dobogóra.

Hat ponttal jobb volt

A második helyhez az orosz Alekszandr Pogorelovval szemben 81 pontos, a harmadik Alekszej Drozdovval szemben pedig mindössze 23 pontos hátrányt kellett ledolgoznia. Papíron jobb futónak számított náluk, így leginkább az volt a kérdés, a második vagy a harmadik helyet tudja-e megszerezni. A címvédő és olimpiai bajnok cseh Roman Sebrle - Zsivoczky edzőpartnere - elsőségét nem fenyegette veszély.

A gyakorlattól eltérően - a jelentős csúszás miatt - nem két, hanem egy csoportban vágott neki a mezőny, a még versenyben maradt húsz atléta - négyen feladták - az 1500 méternek. Zsivoczky az élmezőnyben helyezkedett, Drozdov mögötte, Pogorelov már az első kör végén leszakadt. Drozdov viszont tapadt Zsivoczkyra, egészen a célegyenesig, amikor a magyar többpróbázó ellépett tőle, s csaknem öt mp-et vert rá, azaz hat ponttal elé került. Pogorelov alaposan lemaradva ért célba, így Zsivoczky a második helyre lépett előre, a tavalyi vb-bronz után Eb-ezüstöt nyert.

Zsivoczky Attila az első nap után nem hitte volna, hogy érmet nyerhet Göteborgban. A tavalyi vb-bronz utáni Eb-ezüst azonban szerinte csak lépcsőfok egy távolabbi nagy cél, az olimpia felé. "A csütörtöki öt szám után azt gondoltam, legfeljebb az első nyolcban leszek" - mondta az MTI-nek a Debreceni SC versenyzője. "Katasztrofálisan rosszul kezdtem, legalább 120-150 ponttal kevesebbet csináltam, mint elterveztem. Nagyon lassú voltam 100-on és 400-on is, magasugrásban is legalább 2,12 métert szerettem volna elérni. Talán nagyon rápihentem az Eb-re. A második napra úgy jöttem ki, hogy megpróbálok mindent olyan jól végigvinni, ahogy tudok, s lesz, ami lesz. Aztán mikor apró jelekből láttam, hogy lehet remény az éremre, akkor kezdtem felszívni magam. A fordulópont a rúdugrás volt, ahol észrevettem, hogy a többiek nem olyan jók, mint vártam, én pedig beállítottam az egyéni csúcsomat. A gerelyhajításban nem is tudom, hogy dobtam ekkorát, egy méterrel megjavítottam a legjobb eredményemet."


Zsivoczky edzőpartnerével, az Európa-bajnok Sebrlével (fotó: AFP)

Csalódott lett volna, ha elmarad az érem

Zsivoczky elárulta, hogy meglepte az orosz "trojka", a végül harmadik Drozdov, a negyedik Pogorelov és Szjszojev jó teljesítménye. "Drozdov alaposan rám ijesztett, két-három egyéni rekordot csinált, 100 ponttal javította meg legjobbját. A futásban nem vettem észre, hogy mögöttem van, meg is ijedtem, amikor a célban megfordultam és láttam, hogy jön. Ő érdemelte volna meg az ezüstérmet, de szerencsére ezt nem így döntik el. Tudtam, hogy négy másodperccel kell megelőznöm, de a befutó pillanatában nem érzékeltem, sikerült-e."

Az athéni olimpián hatodik Zsivoczky csalódott lett volna, ha nem nyer érmet. "Nagyon akartam ezt az ezüstöt, talán nagy terhet raktam magamra, ezért is sikerült rosszabbul a kezdés. Amikor láttam, hogy több jó tízpróbázó nem indul, mindenképpen a második helyet tűztem ki magamnak. De azt nem gondoltam, hogy 8356 ponttal ez megvalósítható, erre még nem nagyon volt példa."

Legyőzni a klasszis edzőpartnert

Zsivoczky, akárcsak a helsinki vb előtt, ismét az olimpiai bajnok és ezúttal is első cseh Roman Sebrlével együtt edzett. A címvédő újbóli diadalában biztos volt, de azt még nem tudja, mikor sikerül legyőznie Sebrlét.

"Egy csoportban készülünk, s valamit biztos jól csinálunk, ha ő lett az első, én meg a második. Nem az edzésmunkában van számomra a különbség, hanem a motivációban, hogy mindennap a szám legjobbját kell legyőznöm. Egy-két számban pedig én húzom őt magammal. Majd a szituáció adja, mikor sikerül versenyen megvernem. Ő nagyon készül a jövő évi oszakai vb-re, mivel még nem volt világbajnok. Én viszont 2007-et kissé könnyedébben veszem, mert szükségem van egy kis lazításra. Az eddigi sikerek ugyanis mind csak egy-egy lépcsőfokot jelentenek a távoli nagy cél, a pekingi olimpia felé."

Atlétikai Európa-bajnokság, Göteborg

Tízpróba, Európa-bajnok: Roman Sebrle (Csehország) 8526 pont 2. Zsivoczky Attila (Magyarország) 8356 (11.17 mp, 7,06 m, 15,74 m, 2,09 m, 50.06 mp, 14.66 mp, 46,87 m, 4,90 m, 66,79 m, 4:28.52 p) 3. Alekszej Drozdov (Oroszország) 8350