Lázár Zoltán doppingvétség miatt kapott aranyérmet

2006.08.14. 16:04
A 2004-es kecskeméti világbajnokságon a négyesfogathajtásban győztes német Michael Freundot hosszú huzavona után kizárták, így az eredetileg második helyezett Lázár Zoltán kaphatja meg az aranyérmet. Freund lova fennakadt a doppingvizsgálaton, mégis megtarthatta az első helyét, ettől csak a Sportdöntőbíróság (CAS) fosztotta meg. "Győzött az igazság" - kommentálta a döntést a magyar versenyző.

Lázár Zoltán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében nemcsak csapatban, hanem egyéniben is aranyérmet nyert a 2004-es kecskeméti világbajnokságon, miután doppingolás miatt elvették az eredetileg győztes Michael Freund első helyét, és azt a mögötte második magyar hajtó kapta meg. Erről Fehér Károly, a Magyar Lovasszövetség sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A valeriánsav okozta a német lovas vesztét

A német klasszis Mary nevű lovának szervezetében az A- és B-próba is kimutatta a nyugtatóként használt valériánsavat a magyarországi vb-n, ennek ellenére a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) illetékes testülete Freundot nem fosztotta meg világbajnoki címétől. A magyar és a belga szövetség ezért fordult a CAS-hoz, melynek határozata révén Lázár Zoltán arany-, a holland Ijsbrand Chardon ezüst-, a belga Felix Brasseur pedig bronzérmes lett.

Freund előzetesen úgy védekezett, hogy lova szervezetébe a legeltetéskor kerülhetett nyugtatószer, valeriánsav. Ezt az érvelését a CAS már nem fogadta el. A határozat ellen fellebbezési lehetőség már nincs.

Csak ez az arany hiányzott a gyűjteményből

"Győzött az igazság. Bebizonyosodott, hogy doppingvétség után senki sem tarthatja meg a jogtalanul megszerzett érmét. Ugyan nem szokványos módon lettem aranyérmes, de így is határtalanul boldog vagyok, hiszen már csak ez a medál hiányzott a gyűjteményemből" - mondta az MTI-nek Lázár, aki éppen két éve váltott kettesről négyesfogatra.

Ebből adódóan már annak is örült volna, ha egyéniben az első hatban végez, csapatban pedig dobogóra állhat Dobrovitz Józseffel és Kecskeméti Lászlóval. Végül két első hely jutott neki.

Csütörtökön veheti át az aranyat

Lázár csütörtökön tizennégy órakor a Gellért Szállóban ünnepélyes keretek között veheti át aranyérmét, és így címvédőként indulhat az egy hét múlva kezdődő Lovas Világjátékokon. Aachenben, Európa leghíresebb lovasközpontjában a sportág mind a hét szakágában világbajnokságot rendeznek.

Fogathajtásban kétévente rendeznek vb-t, de csak az elitkategória, azaz a négyes szerepel a négyévente sorra kerülő Lovas Világjátékok programjában. A magyar szurkolók által leginkább várt esemény augusztus 30-án kezdődik és szeptember 2-án ér véget.