Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Öngyilkos lett a doppinggyanús Tour-győztes apósa

2006.08.17. 12:21
Öngyilkos lett a Tour de France-diadala után pozitív doppingtesztet produkált amerikai kerekes, Floyd Landis apósa. Az 57 éves Witt fontos szerepet játszott a sportoló életében és karrierjében is.

Fejbe lőtte magát és belehalt sérüléseibe kedden Floyd Landis, a Tour de France doppingolással gyanúsított győztesének apósa.Az 57 éves David Witt - aki ott volt a párizsi célban veje győzelménél - saját kocsijában végzett magával egy San Diegó-i parkolóházban. A kórházba szállítás után még hat órán keresztül küzdöttek az életéért, de az egyetlen lövés is halálosnak bizonyult.

Több mint rokon

A férfi valójában Landis feleségének mostohaapja volt és kapcsolatuk nem is Floyd és Amber házasságval kezdődött. Az amatőr kerekes féfri 1998-ban ismerkedett meg az idei - egyelőre még - Tour-győztessel egy edzésen. Később együtt béreltek lakást is, és ő mutatta be Landisnek leendő feleségét.

Az apósa csak később lett, mert az ifjú pár 2000-es esküvője után vette el Amber anyját.


Floyd Landis védekezik (fotó: AFP)

A CNN cikke szerint Witt fontos szerepet játszott abban, hogy a korábban hegyikerékpáros Landis az országúti versenyzésre tért át.

A barát szerint nem függ össze

"Lehet, hogy néhány százalékot számított tettében a doppingeset vagy egy újabb negatív dolog volt, ami depresszióba ejtette" - idézi a híroldal Landis egyik barátját, Dwight van Slyke-t, aki kizártnak tartja, hogy a tragédia összefüggésben állna a doppingüggyel.

Tagad, tagad, tagad

A B-próba által megerősített, szabálytalanul magas tesztoszteronszint miatt a tengerentúli kerekest várhatóan megfosztják Tour-elsőségétől. Ő lesz a franciaországi viadal történetének második bajnoka, akit utólag diszkvalifikálnak, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) pedig két évre eltiltja. A Tour győztese ezt követően az eredetileg másodikként zárt spanyol Oscar Pereiro Sio lesz. Csapata, a Phonak már közölte, hogy szerződést bont Landisszal, aztán kiderült, a Phonak fel is oszlik.

Az ártatlanságát hangoztató, 30 éves Landis korábban már jelezte: amennyiben bűnösnek nyilvánítják, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és esetleges eltiltása után is folytatni fogja karrierjét.