Hét döntős helyezés a kajak-vb első napján

2006.08.17. 19:23
A máris szépszámú közönség nagy örömére a papírformának megfelelően minden magyar egység továbbjutott a délelőtti 1000 méteres, majd a délutáni 500 méteres előfutamokból a szegedi kajak-kenu világbajnokság első napján. A hosszabb távon négy, a rövidebben pedig három hazai hajó egyből a szombati, illetve vasárnapi döntőbe kvalifikálta magát, a többi a pénteki középfutamban folytathatja szereplését.

Az egy kilométeres előcsatározások során a nőknél egyesben és párosban a győzelem, négyesben pedig az első három hely valamelyike jelentett egyenes ági fináléba kerülést, s ezt ki használták a hazai indulók: Benedek Dalma (k-1), a címvédőként rajtoló Kovács Katalin, Janics Natasa duó (k-2) és a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra kvartett is megnyerte versenyét, így "megspórolta" magának a pénteki középfutamot.

Vereckeiék nem bírtak a németekkel

A férfiaknál már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, a nevezések nagy száma miatt csak a két négyesnek volt esélye arra, hogy megfelelő szerepléssel kihagyhassa a pénteki második "fordulót". A Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenus kvartett élt is a lehetőséggel, harmadikként éppen továbbjutott a legjobbak közé, a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajakos egység azonban nem bírt a címvédő németekkel, és mivel ebben a számban csak a győztes örülhetett, a másodikként záró magyarok kénytelenek lesznek a vb második napján is vízre szállni.

Egyesben Vajda Attila (c-1) első, Benkő Zoltán (k-1) pedig harmadik lett első "pályáján", így csakúgy, mint az egyaránt futamgyőztes Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (k-2) és a Kozmann György, Kolonics György (c-2) duó, a péntek délelőtti középfutamban folytathatja szereplését.

A Pulai vezette nagy öregek becsúsztak a döntőbe

A délutáni 500 méteres előfutamokban csupán a négyeseknek volt esélyük arra, hogy egyből a vasárnapi döntőbe kerüljenek, és magyar részről a kenusoknak, valamint a női és férfi kajakosoknak is sikerült ezt kiharcolni.

A nagy öregek csapata, a Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc alkotta kenus kvartett harmadik lett a románok és az oroszok mögött, így még éppen befért az egyből döntősök közé, a Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina, illetve a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású kajaknégyes pedig futamgyőzelemmel került tovább. Utóbbi két számban csak az első hely ért finálét.

Magabiztos első helyek párosban

Benkő (k-1), Kovács és Janics, illetve Kammerer és Kucsera (mindkettő k-2), valamint Kozmann és Kolonics (c-2) első, Benedek (k-1) második, míg Mike (c-1) harmadik lett futamában, azaz mindannyian magabiztosan jutottak tovább a középfutamba.

Pénteken, a vb második napján kilenc órától az 1000 méteres, tizenöt órától pedig az 500 méteres középfutamokra kerül sor a Maty-éren.