Janics Natasa túlélte, Kolonicsék a nap kamikazéi

2006.08.19. 22:17
Az ezer méteren győztes férfi páros egyik tagja, Kucsera Gábor nagyon könnyűnek találta a győzelmüket. A kenus Kolonics György érzése szerint sokkolta a riválisaikat, hogy nagy előnyre tettek szert féltávig. Benedek Dalma keveset aludt, de nem kellett matekolnia, Janics Natasa azonban félt a verseny előtt, de mint kiderült, alaptalanul. Kovács Katalin elismerte, megnyerhetik mind a hat aranyat, bár ahogy rövidülnek a távok, egyre könnyebb hibázni.

"Mielőtt bárki is rám gyanakodna, nem én találtam ki a tiszteletkört, hanem Paksy Timi, aki már pénteken említette, mennyire jó nekünk, hogy mi evezzük a szombati utolsó döntőt. Úgy tűnik, más jó humorú versenyző is ül a hajóban, nemcsak én" - kezdte az eddig kétszeres győztes Janics Natasa a versenynap után.

Fel sem merült bennük, hogy kizárhatják őket

Párja, Kovács Katalin annyit tett hozzá, hogy fel sem merült bennük, hogy esetleg kizárhatják őket, mert a szabály öt perc időt arra, hogy megjelenjenek a mérlegelésnél. "Éreztük, hogy benne leszünk az időben" - tette hozzá.

Janics az értékelésében elismerte: félt attól, hogy nem fogják bírni egymás után a két számot. "Túléltük, és örülök, hogy túlvagyunk rajta. Most már bízom benne, hogy simán kibírjuk a vasárnapot, a két ötszázas és a két kétszázas futást. És bízom abban is, hogy meglesz mind a hat arany, amit elterveztünk."

Benedek libabőrös lett a verseny alatt

Kovács óvatosabban fogalmazott, ő azt mondta, ahogy rövidülnek a távok, úgy egyre könnyebb hibázni, de természetesen neki sem lehet más célja, mint a győzelem. Kiemelte egyúttal, hogy az utolsó százon élvezettel mentek, mert "mintha testközelben lennénk a szurkolókkal, akik csodálatos atmoszférát teremtettek.

Az egyesben győztes Benedek Dalma így osztotta meg véleményét. "Teljesen kihajtottam magam, erősebb ellenfelekre számítottam, de így is egész kemény volt a verseny. Azt hittem, végig matekolni fogok majd, figyelnem kell majd, ki, mikor indítja meg a hajót, de erre nem volt szükség, mert végig vezettem. Azért is értékes a győzelmem, mert éjjel alig tudtam aludni, csak öt óra körül jött álom a szememre, és jó három órát aludtam összesen. A szobám ugyanis egy éjszakjai mulatóra nézett. A közönség viszont mindenért kárpótoltam, verseny közben is libabőrös lettem a hangzavartól."

Stresszokozás

A tizennegyedik világbajnoki címét szerző Kolonics György szerint az előfutamok után ez benne volt ez a pakliban, mert jó formában érezték magukat. "Kamikáze iramot mentünk, most nagyon koncentráltunk az elejére, mert azt tudtuk, hogy a végét nagyon bírni fogjuk. A szembeszél is nekünk kedvezhetett. Talán kissé stresszt okozott, hogy nagyon elhúztunk."

Társa, Kozmann György nem leplezte, nem értette, hol vannak a többiek féltávnál. "De jó is volt, hogy eltűntek, mert sok erőm már nem maradt a finisre."

Horváth Gábornak ez hiányzott az életéből

"Nem tudtak utolérni bennünket, mert az elején megnyomtuk az iramot" - magyarázta Kammerer Zoltán, aki nagyon örült, hogy '99 óta újra vb-címet szerzett. "Nyugodt volt, edzésen sokkal fárasztóbb volt a tempó, mint most. Az első ötszázon el sem fáradtunk, mégis vezettünk egy hajóval. Nagyon könnyű volt" - csatlakozott hozzá Kucsera Gábor. Kammerer a jövőjéről is szót ejtett, és nem tartotta kizártnak, hogy folytatja a pekingi olimpiáig.

Horváth Gábor ehhez annyit tett hozzá, hogy kipiheni magát, és ő is meggondolja, hogy folytatja. "Ez hiányzott az életemből, egy hazai vb-arany" - mondta fülig érő szájjal, levegő után kapkodva.

"Egyszerűen nem tudom megmondani, hogyan tudtunk ilyen jól evezni. Csak mentünk, ahogy bírtunk" - összegzett Vereckei Ákos a négyesről.