Agyonverték a világot a magyar kajakosok

2006.08.19. 18:20
A szegedi kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján az ezer méteres döntőkre került sor, és a magyar csapat a várakozásokat felülmúlva hat aranyat szerzett, ebből hármat olimpiai számban. Szinte valamennyi magyar győzelem imponáló fölénnyel nyert, a női kajaknégyes győzelme is csak amiatt forgott veszélyben, mert fegyelmezetlenek voltak, a kötelező mérlegelés helyett tiszteletkört tettek. Janics Natasa és Kovács Katalin már két aranynál tart, Horváth Gábor is feltette pályafutására a koronát. Kolonics György nyolc év után újra nyert a Maty-éren, így lett tizennégyszeres világbajnok.

A kajak-kenu világbajnokságokon a döntőket többnyire délelőtt szokták megrendezni, Szegeden azonban kivételt tett a nemzetközi szövetség (ICF), és délután négy órától rendezték meg a finálékat. A magyarok egyet kivéve valamennyiben érdekeltek voltak, így a tizenkét ezres közönség nyolc egységért szoríthatott.

Vajda a dobogóra hajrázta magát

Elsőként rögtön a szegedi születésű Vajda Attilát buzdította, akinek sokáig veszélyben forgott világbajnoki részvétele, hiszen egy üvegajtóba lépett, ami szétvágta a lábát. Vajda azonban - érthetően - mindenképpen versenyezni akart, hiszen lényegében a Maty-éren nőtt fel.

Vajda a rajt után nagyon leszakadt a vezető bolytól, háromszáz méterrel a cél előtt is még csak a nyolcadik helyen haladt, de nagy hajrával végül a harmadik helyre zárkózott fel, így olimpiai bronzérme után vb-bronzot is nyert. Az aranyat hatalmas meglepetésre a mexikói Everaldo Cristóbal szerezte meg, akinek ezelőtt semmilyen számottevő eredménye nem volt.

Benedek: rajt-cél győzelem

A férfi kajak egyes még ennél is nagyobb versenyt hozott, végül a célfotó a svéd Oskarsson javára döntött az angol Brabants előtt. A nőknél ugyanezen a távon sokkal simább volt a verseny, mert Benedek Dalma úgy ment, ahogy ígérte, kis híján kihullott a haja.

Az Eb-n is győztes magyar lány faképnél hagyta a teljes mezőnyt - ő maga rajt-cél győzelemnek nevezte -, a nagy ellenfélnek ígérkező német Katrin Wagner nem tudta vele tartani a lépést, közel két hajóval kapott ki tőle. Vagyis Benedek megszerezte az első magyar aranyat.

Bejött Kozmannék kamikáze taktikája

A kenu párosok között hasonló mintára nyert aranyérmet a Kolonics György, Kozmann György páros, az elejétől nagy iramot diktáltak, a riválisok pedig nem bírták tartani velük a lépést.

A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics '98-ban már nyert aranyat ezen a pályán, most újra sikerült neki, így összesen a tizennégyszeres világelsővé lépett elő. A második helyet a kanadai színekben versenyző Buday-testvérek szerezte meg, akik szegedi kötődésűek, édesapjuk Buday Tamás világbajnoki címet szerzett a nyolcvanas években és olimpiai érmes is egyúttal.

Kammererék és Janicsék is simán behúzták

A férfi és a női kajakpáros is a már bevált forgatókönyvet választotta és használta. Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor a végére kissé elfáradt, de a németeknek így sem volt esélyük, hogy befogják őket. Janics Natasa és Kovács Katalin is megtehette, hogy a nagyon kemény nyolcszáz méter után kiengednek, a kínaiak meg is közelítették őket, de az előnyükből így is maradt még körülbelül két méternyi.

A kenunégyes nem került a dobogó közelébe, a kajaknégyesektől viszont hatalmas csalódás lett volna, ha nem szereznek érmet. Kivált, mert a két korábbi olimpiai bajnok, Horváth Gábor és Vereckei Ákos is ott ült a hajóban, és nekik más egységben nem jutott hely, így nagyon bíztak abban, hogy a németek és a szlovákok csak a hátukat bámulhatják. Féltávig a mezőnnyel tartottak, aztán rákapcsoltak, és nem volt kérdéses, hogy ők lesznek a leggyorsabbak.

Belekötöttek a jutalomevezésbe

A női kajaknégyes tartott kissé a kínaiaktól, de a pályán nem forgott veszélyben a sikerük, annál inkább a versenybíróság asztalánál. A nemzetközi szövetség vezetői ugyanis igencsak megorroltak a magyarokra, mert a hivatalos mérlegelés helyett ők tiszteletkörbe fogtak.

A közönség velük együtt ünnepelt, a műsorközlő viszont kétségbeesetten tudatta velük, hogy hagyják abba a "jutalomevezést", mert különben elveszik az elsőségüket. Végül megkegyelmeztek Janicséknak, így az első nap hat magyar arannyal fejeződött be.

Különösen örömteli, hogy ebből három olimpiai számban született.

Eredmények:
FÉRFIAK:
c-1, világbajnok: Cristóbal Everardo (Mexikó) 4:07.855 perc 2. Andreas Dittmer (Németország) 4:10.741 3. VAJDA ATTILA 4:11.347
c-2, világbajnok: KOZMANN GYÖRGY, KOLONICS GYÖRGY 3:43.781 perc 2. Buday Attila, Buday Tamás jr. (Kanada) 3:46.151 3. Makszim Prokopenko, Szerhij Bezuglij (Ukrajna) 3:46.769
c-4, világbajnok: Németország (Robert Nuck, Stephan Breuing, Stefan Holtz, Thomas Lück) 3:27.422 p 2. Kanada (Andrew James Russel, Thomas Hall, Kyle Jeffery, Dmitrij Joukovski) 3:28.394 3. Fehéroroszország (Aliakszandar Kurliandcsik, Aliakszandar Zsukuszkij, Aliakszandar Bahdanovics, Andrej Bahdanovics) 3:28.880 ...6. MAGYARORSZÁG (METKA MÁRTON, SÁFRÁN MÁTYÁS, BALÁZS GÁBOR, MIKE RÓBERT) 3:31.322
k-1, világbajnok: Markus Oscarsson (Svédország) 3:39.359 perc 2. Tim Brabant (Nagy-Britannia) 3:39.419 3. Ben Fouhy (Új-Zéland) 3:39.443 .....10. BENKŐ ZOLTÁN (B-döntőben: 1.)
k-2, világbajnok: KAMMERER ZOLTÁN, KUCSERA GÁBOR 3:17.791 perc 2. Rupert Wagner, Andreas Ihle (Németország) 3:19.075 3. Tomasz Gorski, Adam Seroczynski (Lengyelország) 3:19.837
k-4, világbajnok: MAGYARORSZÁG (GYÖKÖS LAJOS, KÖKÉNY ROLAND, VERECKEI ÁKOS, HORVÁTH GÁBOR) 2:56.523 p 2. Lengyelország (Marek Twardowski, Tomasz Mendelski, Pawel Baumann, Adam Wysocki) 2:57.873 3. Fehéroroszország (Vagyim Mahneu, Damijan Turcsin, Aliakszej Abalmaszau, Raman Piatrusenka) 2:57.897

NŐK:


k-1, világbajnok: BENEDEK DALMA 4:04.683 perc 2. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 4:06.933 3. Michala Mruzkova (Csehország) 4:07.293
k-2, világbajnok: KOVÁCS KATALIN, JANICS NATASA 3:48.982 perc 2. Csu Min-jüan, Jang Ja-li (Zhu Minyuan, Yang Yali, Kína) 3:49.756 3. Hanna Puskova-Areska, Natalija Bandarenka (Fehéroroszország) 3:51.664
k-4, világbajnok: MAGYARORSZÁG (Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra) 3:23.488 p 2. Németország (Carolin Leonhardt, Miriam Frenken, Tanja Schuck, Silke Hörmann) 3:24.106 3. Kína (Ju La-mej - Yu Lamei, Vang Feng - Wang Feng, Csang Ji-mej - Zhang Jimei, He Jing - He Jing) 3:25.012