Ágnes
-1 °C
2 °C

Vérdoppingot használt a háromszoros olimpiai bajnok

2006.08.21. 10:54
Az amerikai Marion Jones nem állt rajthoz a pénteki zürichi atlétikai versenyen, távolmaradását személyes okokkal magyarázta. Vasárnapra kiderült: még hazájában fennakadt egy doppingvizsgálaton, EPO-t találtak a szervezetében. Az edzője megesküszik, sohasem szedett ilyen szereket a sydneyi olimpia háromszoros aranyérmese. Korábban Jones mindkét férje - a sprinter és a súlylökő is - lebukott már doppinggal.

Marion Jones amerikai sztáratléta edzőjén keresztül hozta nyilvánosságra, hogy a tiltott szerek közé tartozó eritropoetint (EPO) találtak szervezetében a júniusi országos bajnokságon. Az esetről már szombaton írt a Washington Post.

Nem viccnek szánta a bejelentést

Steve Riddick elmondta, amikor meghallotta a hírt, először nevetni kezdett, ám a harmincéves versenyző közölte: komolyan beszél.

"Megesküszöm az életemre, hogy Marion sohasem szedett EPO-t! Biztos vagyok benne, hogy a B próba igazolja, nem doppingolt" - fogalmazott Riddick.

Belekeveredett a THG-botrányba is

A 2000-es sydneyi olimpián három aranyérmet begyűjtő Jones ezt megelőzően soha sem akadt fenn doppingvizsgálaton - csak éppen gyakran gyanúsították -, így ha beigazolódik bűnössége, kétéves eltiltásra számíthat. A kiválóság pénteken váratlanul hazarepült az Egyesült Államokba, noha nevezett az aznap esti zürichi Golden League-viadalra. A szervezőknek távozását személyes okokkal indokolta.

Jones 2003-ban belekeveredett a THG-botrányba, ráadásul korábban ő is dolgozott együtt Trevor Grahammel, az áprilisban pozitív mintát adott olimpiai és világbajnok Justin Gatlin edzőjével. Férje, a volt világcsúcstartó Tim Montgomery tavaly fejezte be pályafutását doppingeltiltás miatt.

A WADA elvenné a három aranyat

Jones Montgomery előtt a súlylökő CJ Hunterrel élt együtt, aki korábban többször megvádolta, állítása szerint még ő is injekciózott tiltott szereket be neki a sydneyi olimpia előtt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, a kanadai Dick Pound korábban kitért arra, hogy szíve szerint megfosztaná olimpiai aranyaitól Jones-t.

Az amerikai vágtázó májusban egyéves szünet után tért vissza.