Örömmámor földön, vízen

2006.08.21. 13:02
Honvédségi toborzóközpont, lelkes magyar tömegek, és a magyarok kíváncsiságát méltató külföldi szurkolók a szegedi Maty-érnél, ahol válogatottunk 12 aranyérmet nyert a kajak-kenu vébé döntőiben. Sólyom László is ellátogatott Szegedre, hogy személyesen gratulálhasson, a női négyes pedig a tűzzel játszott, de végül tudták, meddig mehetnek. A közönség megkapta a Nemzetközi Fair-play Bizottság különdíját, a csapat pedig hihetetlenül magasra tette a mércét.

Nem kímélte a kajak-kenusokat, de a nézőket sem az időjárás, tikkasztó a hőség a maty-éri kajak-kenu pályánál, bár a jelek szerint ez cseppet sem zavarja őket. A magyar csapat egymás után zsebeli be az érmeket, elsősorban az aranyat szeretik, abból van a legtöbb. A szombati nap első sztárja Benkő Zoli, alias Bio, aki rutinos versenyzéssel, magabiztosan nyerte a B döntőt, amivel a világbajnokság tizedik helyét szerezte meg a férfi kajak egyesek 1000 méteres számában. A '83-as születésű versenyző valóban "savállónak" bizonyult, ahogy a hangosbemondóban is kommentálták teljesitményét. 250 méternél a szembeszél ellenére óriási hajrát nyomott, a közönség lelkesen buzdította őt, és akkor még nem is tudták, milyen folytatás vár rájuk.


Klikk a képre!

Az Index riportere közben egyre távolodott a céltoronytól, a közönség száma azonban továbbra sem fogyott. Hivatalaosan tizenkétezer szurkoló volt, a helyszínen ez azonban inkább egy vidám masszára hasonlított. Többek hetyke harcsabajuszt festettek az amúgy is trikolórra pingált arcukra, ők a pálinkaosztó sátor környékén voltak fellelhetőek a nap további részében is. Mások nem mentek messzire a vízpermet sátortól, ami mennyei mannának számított a 35 fokos melegben. Az igazán rutinosak fürdőruhára vetkőztek, árnyék híján a nap káros sugarai ellen magyar zászlót terítettek a hátukra, fő az óvatosság.

A magyarok bezzeg kíváncsiak

Nemcsak magyarok drukkoltak a tikkasztó alföldi hőségben, rengeteg külföldi is érdeklődve leste a vízi eseményeket, bár Ann, a svéd turista a rengeteg gyaloglás miatt panaszkodott. Előadta rettenetes kálváriáját a szigorú rendezőkről és az üveghegyen túl lévő parkolóról, de azért nem tűnt igazán mérgesnek.

A spanyol szurkolók sokkal elégedettebbnek tűntek. "A magyarok bezzeg kiváncsiak az új dolgokra, látszik rajtuk, hogy vidámak. Meg is lepődtem, hogy ennyien vannak" - csodálkozik Alberto, aki életében először lát kajak-kenu versenyt. Barátja azt kifogásolja, hogy a magyar versenyzők mezének hátán Hungary felirat olvasható ahelyett, hogy Magyarország lenne, hiszen így a magyar közönség nem érti honnan jöttek.

A Györgyök kenu párosa után Kucsera Gábor és Kammerer Zoltán is megnyeri az ezer méteres kajak párosok versenyét, az Index riportere ekkor már a táv felénél jár, a partról követi az eseményeket. Bár fél kilométerről nem teljesen egyértelmű a befutási sorrend, a hangosbemondó szavait meg elnyomja a "Hajrá magyarok!" ütemes skandálása, valahogy mindenki ráérez, a zsák meg a foltja megcsinálta, bejött nekik az új összeállítás. Ők már a harmadik aranyos magyar egység, Benedek Dalma is kitett magáért, a közönség is kezd belejönni, nem véletlen a népünnepély.


Többféle szolgáltatás is rásegít a jó hangulatra, a legmeglepőbb mégis a Magyar Honvédség maty-éri különítménye. Na, nem a harcoló alakulatra kell gondolni, teljesen békés toborzóirodáról van szó. Szabó Gábor főtörzsőrmester elárulta, hogy a szegedi kajak-kenu világbajnokság kiemelt esemény náluk, elsősorban a figyelemfelkeltés miatt vonultak ki a versenyre. "Ha azt mondom, hogy ma százan jöttek érdeklődni, akkor az sok vagy kevés?" - válaszol a kétkedő kérdésre, vajon hányan akarhatnak manapság katonának menni. "Pont az a cél, hogy tudjanak róla, a sorkatonaság megszűntével is létezünk mint munkaadó" - magyarázza katonásan.

Hajszálon múlott

A legizgalmasabb pillanat mégis az, mikor Paksy Timi a mérlegelés helyett inkább tiszteletkörre viszi a négyesben ülő lányokat. A közönség tombol, mindenki a partra szalad, integetés, zászlólengetés, üdvrivalgás, az ezres győzelmeket ünneplő csapat örömmámorban. "Timikém, jönni kéne mérlegelni, ki ne zárjanak" - próbálja felhivni a figyelmüket Mann Dániel, aki a hangosbemondón keresztül közvetiti a versenyt, ő is tudja, befutó után öt perc áll a rendelkezésükre, utána a lehető legszigorúbb a büntetés. Az ünneplő "sztrók" 500 méterre viszi csapatát, aztán meghajtja fejét a szabályok előtt, és visszakormányozza a négyest mérlegelni.

Az ünneplők legnagyobb örömére a mérlegelésen már túlesett férfi kajaknégyes sem hagyja szó nélkül a hazai közönséget, röviddel a lányok után ők is kieveznek a part közelébe, és bár puszikat nem dobálnak, mint a lányok, de mosolyogva fogadják a tapsvihart és a kiabálást.

Sólyom személyesen gratulál

Sólyom László köztársasági elnök is megérkezik Szegedre, a női négyesnek ő adja át az érmeket, a hivatalos program után pedig meglátogatja a magyar csapatot a külvilágtól elzárt övezetben, a versenyzők szentélyéban. A közjogi méltóságot Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is elkiséri. A delegációt Kammerer Zoltán fogadja óriás mosollyal - előtte az érmeket átadó Schmitt Pált húzta fel a dobogó tetejére -, tőle egyáltalán nem meglepő stílusban, miért ne tenné, olimpiai bajnok. Rövid, az újságírók számára nem hallható beszélgetés után a csapat többi tagja is csatlakozik, majd csoportkép pozícióba állnak - ők is elég katonásan. A köztársasági elnök a garázsban megtekinti a hajóparkot, miközben a barátságos biztonságiak terelgetik a fotósok nem kis létszámú csapatát, egy négyes kajak majdnem megsínyli a helyezkedést.


Nézze meg képeinket!

Vasárnapra sem változik az eufória, mindenki ismeri a forgatókönyvet: a magyar nők általában utcahosszal nyernek a mezőny előtt, de a fúknak sem kell szégyenkezniük. A nézőtéren, ha még lehet, a szombatinál is több a néző, a hangulat leginkább a héten befejeződött Sziget fesztiválra hasonlít. A szárazság miatt egyre több a por, mindenki sörrel próbálja hűsíteni magát, vagy egyszerűen óriáskarimás szalmakalap alá bújik, és együtt ünnepel a versenyzőkkel.

Pontosabban a versenyhősökkel, akik példátlan rekordot döntöttek a vb végére, tizenkét aranyat nyertek. És most csak azért sem kapcsoljuk össze a számmisztikával, meg filmcímekkel azt, ami ezen az éren történt.