Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hat hét pihenőt kapott a legyőzhetetlen kajakpáros

2006.08.22. 18:04
A hétvégén befejeződött szegedi kajak-kenu világbajnokságon valamennyi női számban magyar győztes született, Janics Natasa és Kovács Katalin páros ezúttal is legyőzhetetlen volt, összesen a világrekordot jelentő hat arannyal fejezték be a versenyt. Kovács nagyon büszke rá, hogy tíz éve mindig van vb-aranya, Janics elismerte, belőle áradnak az érzések a győzelem után.

Nehéz szavakat találni arra a teljesítményre, amit ezen a világbajnokságon produkáltak. Hitt abban, hogy az Európa-bajnokságot követően Szegeden is véghez tudják majd vinni ezt a bravúrt?

Ha nem hittem volna benne, akkor bele sem fogok - mondta Kovács Katalin. - A szezon előtt átbeszéltük az edzőnkkel, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal a lehetőségeket, és arra jutottunk, hogy képesek lehetünk a hat arany megszerzésére. Mindössze lelkiekben kellett felkészülni arra a munkára, ami a sikerek mögött meghúzódik.

Nehéz volt?

Természetesen voltak kemény pillanatai a felkészülésnek. A világbajnokságot megelőző utolsó heteket már nehezen viseltük, de Kati néni nem engedett bennünket lazítani. Ő a sok éves tapasztalata alapján tudta, hol az a határ, amit még elbírunk, és mennyi pihenő kell ahhoz, hogy csúcsformában tudjunk szerepelni ezen a világbajnokságon.

A pályafutásában ez a hat aranyérem jelenti a csúcsot?

Nem gondolkodom csúcsokban. Viszont arra nagyon büszke vagyok, hogy közel tíz éve minden világbajnokságról győzelemmel tértem haza! Az első aranyamat az 1998-as szegedi világbajnokságon szereztem, és ez meghatározó élmény volt az életemben. Ahogyan a mostani világbajnokság is az marad.

Kívülről szemlélve úgy tűnt, nincsenek nehézségeik. Belülről miként élte meg?

Azért nem volt olyan egyszerű, ráadásul az ötszáz négyesnél gondjaink támadtak a kormánnyal, így egy kicsit szorosabb volt a befutó, mint azt többen remélték. Bár akkor valóban nem a legtökéletesebb pályánkat mentük, én belülről éreztem, hogy megvan az a győzelem is.

A dobogón többször könnyeivel küszködő Janics Natasa hazai pályán versenyzett, neki ezért is különösen fontos, hogy mind a hat számban a dobogó tetejére kerüljön.

A szegedi közönség biztatása hány centit vagy éppen métereket jelentett a győzelmeik során?

Rengeteget. Fantasztikus volt a hangulat, az ezer méteres rajtnál is lehetett hallani a morajlást, ami szerintem minden magyar versenyzőnek pluszt adott - mondta Janics Natasa. - Nekem személy szerint az ezer métereknél rengeteget segített. Azt a távot nehezebben bírom, így szombaton nagyon örültem, hogy a nap végére értünk.

A másik két távból fakadó terhelést már jobban viselte?

Fizikailag mindenképpen, hiszen remekül fel voltunk készítve. Egy ilyen sorozatterhelésnél inkább az a kulcskérdés, hogy idegileg miként bírjuk. Szerencsére mindannyian képesek voltunk minden futamban száz százalékig a feladatunkra koncentrálni.

Jutott arra ideje, hogy kiélvezze a verseny minden pillanatát.

A siker felszabadítja az embert. Belőlem ilyenkor áradnak az érzések, és Szegeden nagyon élveztem, hogy ennyi emberrel ünnepelhetek együtt.

A családja mivel köszöntötte önt?

A családi pihenés, ünneplés csak most kezdődik. Először a szlovéniai Koperbe utazunk, majd Horvátországba, és szerintem néhány nap vitorlázás is belefér majd a programba. Kati néni hat hetet adott nekünk a pihenésre, ami tapasztalatból tudom, hogy hamar elröppen. Utána pedig kezdődik a munka, hiszen már nincs is olyan messze a pekingi olimpia.