Egerszegi és Darnyi Schmitt mellett, Gyárfás ellen

2006.08.22. 11:09
Tizenkét sokszoros magyar bajnok úszó, köztük hat olimpiai bajnok foglalt állást a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztéért folytatott harcban. Az ötszörös olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina, a négyszeres bajnok Darnyi Tamás mellett Rózsa Norbert valamint Czene Attila is a jelenlegi elnök, Schmitt Pál mellett állt ki. A nyugalom érdekében Schmittre van szükség, és úgy gondolják, hogy a szervezet politikamentesen működött - hangoztatták. Schmitt kihívója az úszó-szövetség elnöke, Gyárfás Tamás.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) augusztus hetediki rendkívüli elnökségi ülése után az elnök, Schmitt Pál tájékoztatta a közvéleményt a zárt ülésen elhangzottakról. Jövőbeni szerepéről annyit mondott, december kilencedikéig, a rendes közgyűlésig eldönti, milyen szerepet kíván vállalni, addig azonban mindenképpen marad.

Frenkl és Szekeres rendkívüli közgyűlést szeretne

Már a bejelentése után ellentmondó nyilatkozatokat tettek az elnökségi tagok, volt, aki úgy értelmezte a szavait, hogy a rendes közgyűlés időpontjáig lemond. Ezt Schmitt azonnal cáfolta.

Egy hete hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottság négy tagja: Jákó Péter, Orosz Klára, Frenkl Róbert és Szekeres István rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték. (Utóbbi nem mellékesen a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke.) Lépésüket megelőzte egy levél, amelyet a fő kihívó, Gyárfás Tamás küldött el politikusoknak, kormánytagoknak, más sportvezetőknek, és úgy kezdődött: "most már nem állhatunk meg."

Saját alelnöke sincs Gyárfás mellett

Egyelőre nem tudni, hány aláírás gyűlt össze a szükséges ötvenötből - ennyi kell a rendkívüli közgyűlés gyors összehívásához -, ám úgy tűnik, a MOB kapcsán minden hétfőn van esemény.

Most a közelmúlt úszó olimpiai bajnokai kötelezték el magukat Schmitt Pál mellett, ezzel egyidejűleg Gyárfás Tamás ellen, akinek ez nem kis presztízsveszteség, hiszen a Magyar Úszó Szövetség elnöke is egyben.

A hat olimpiai bajnok között állást foglalt az ötszörös győztes Egerszegi Krisztina, és ami ennél jóval nagyobb jelentőséget hordoz: a négyszeres győztes Darnyi Tamás is, aki a MÚSZ alelnöke, valamint az úszó Európa-bajnokság szervező bizottságának tagja is volt, ezt szintén Gyárfás vezette.

A hátrányos megkülönböztetés minden formája

Darnyi aktív pályafutásának befejezése után sajtónyilatkozatot nem adott, ám ebben a kérdésben ő is szükségét érezte, hogy véleményt alkosson.

Darnyiék ezt az Index birtokába jutott levelet írták alá, igaz ők egyiken sem MOB-tagok:
"A Magyar Alkotmány és az Olimpiai Charta elveivel összhangban a MOB Alapszabálya is elítéli a hátrányos megkülönböztetés minden formáját.

Kérjük, hogy továbbra is Schmitt Pál vezesse a magyar olimpiai mozgalmat, akit a MOB közgyűlése 2005. tavaszán a pekingi olimpia évének végéig a demokrácia elveinek betartásával, titkos szavazással óriási többséggel erősített meg elnöki tisztségében.

A kétszeres olimpiai bajnok immár 17 év óta eredményesen és politikamentesen vezeti a magyar olimpiai mozgalmat. Alig két évvel a 2008-as olimpiai játékok előtt hazánk hagyományaihoz méltó jó szereplés érdekében egységben irányított felkészülésben a magyar csapatnak egységben irányított felkészülésre és összefogásra, nem utolsó sorban nyugalomra van szüksége.

Aláírók: Egerszegi Krisztina, Ágh Norbert, Batházi István, Czene Attila, Darnyi Tamás, dr. Hargitay András, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Sós Csaba, Szabó József, dr. Wladár Sándor és Wladár Zoltán