Gyárfás nem akar szembekerülni Schmittel

2006.08.22. 16:05
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelenlegi elnöke, Schmitt Pál október tizennegyedikén szeretné, ha a tagság rendkívüli közgyűlésen szavazna alkalmasságáról. Schmittről két év alatt most szavaznak harmadszor. A kihívója, Gyárfás Tamás úgy fogalmazott, hogy nem akarja őt megsérteni. "Ha a MOB, a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk, tudomásul veszem" - összegzett az úszószövetség elnöke.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) augusztus hetediki elnökségi ülése után az elnök, Schmitt Pál a tizennyolc tag megállapodása alapján a helyén maradhatott, ennek ellenére újabb aláírásgyűjtés kezdődött ellene, illetve egy rendkívüli közgyűlés összehívása érdekében. A kihívó, Gyárfás Tamás levelet írt a tagság egy részének, kormánytagoknak, szocialista politikusoknak, amelyik úgy kezdődött: "most már nem állhatunk meg."

Harmadszor szavaznak Schmitt pozíciójáról

Végül négyen adták nevüket az aláírásgyűjtéshez, és ahhoz, hogy szeptember másodikán legyen a rendkívüli közgyűlés. Schmitt kevéssel az önkormányzati választások után, október tizennegyedikén méretné meg újra magát.

A jelenlegi elnök így indokolt: "Néhányan a megállapodás után is újult aláírásgyűjtésbe kezdtek olyan tartalommal, amelyben már nem az én politikai szerepvállalásom, hanem a társadalmi munkában végzett MOB-vezetői munkám mennyisége és minősége lett megkérdőjelezve - ahogyan a mellékelt aláírásgyűjtő ív mutatja -, más szóval az érdekérvényesítő képességem. Emellett már magam sem mehetek el szó nélkül. Most én vagyok az, mint a MOB elnöke, aki kezdeményezi, hogy igenis öntsünk tiszta vizet a pohárba."

"A megméretést - ebben a ciklusban immár harmadszor - magamon kívánom kezdeni, de elvárom, hogy azok, akik ezt a káoszt, rendbontást, az elnökségi ülés bojkottálását és a tagság egységének megbontását előidézték, szintén méressék meg magukat. Hangsúlyozni kívánom, hogy a megállapodást, amely 18 elnökségi tag között köttetett, nem én szegtem meg" - tette hozzá, utalva arra, hogy szerinte Gyárfásnak és társainak is vállalni kellene egy bizalmi szavazást.

Schmitt tiszta lapról is beszélt

"Korábban a december kilencediki MOB-közgyűlést jelöltem a személyemre vonatkozó döntés meghozatalának időpontjára. Tettem azt azért, mert december kilencedikén már lehet látni a költségvetés fő összegeit, amelynek eddig példátlanul alacsony voltát néhányan az én MOB elnöki jelenlétemmel kötötték össze. Ezt természetesen nem vagyok hajlandó felvállalni, de ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk, tiszta lappal kell induljunk. Helyre kell állítsuk a megbontott egységet és a közös hitet, akaratot az olimpiai eszme mellett."

Schmitt Pál mellett eddig kiálltak olimpiai bajnoktársai, hétfőn az úszók is őt támogatták. Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás sem állt ki az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás mellett.

Növekvő szembenállást tapasztalt Gyárfás

Gyárfás Tamás az MTI-hez eljuttatott levelében nyomatékosította: nem akar Schmittel szembekerülni. "Az elmúlt napokban történtek arra utalnak, hogy a kialakult vita mindinkább a MOB egységének megbomlásához vezet. A magam részéről mindeddig azért ösztönöztem a változást, hogy a MOB mindenki szemében pártsemleges legyen, és az eddigieknél gazdaságosabban és egységben tevékenykedhessen" - kezdte.

"Úgy gondoltam, hogy a tizenhét év óta elnök Schmitt Pál örökös tiszteletbeli elnökként, NOB-tagként ennek érdekében változatlanul nagyon sokat tehet. Fontos nemzetközi munkáját tiszteletben tartva, azt akartam, hogy - Schmitt Pállal összhangban - itthon a MOB-ot egy operatív ember vezesse. Látva a hatalmas erőfeszítéseket, a növekvő szembenállást, szembesülnöm kell azzal, hogy a magyar sport számos nagy egyénisége nem akarja a változást."

Egészséges megállapodásban bízott Gyárfás

"Nem szándékom, hogy az egyik tábor kis, vagy nagy különbséggel a másik fölébe kerekedjen. Egy egészséges légkörű megállapodásban bíztam, ennek elősegítése érdekében vállaltam szerepet. Azt hittem, hogy Schmitt Pál hasonlóképpen gondolkodik. Nem kívántam őt megsérteni, nem akarok vele szembekerülni. Ha a MOB, a magyar sport érdekeit az szolgálja, hogy a jelen állapotokat konzerváljuk, tudomásul veszem" - zárta levelét.