Sára, Márió
2 °C
6 °C

Botrányosra sikeredett az első pekingi tesztverseny

2006.08.25. 13:32
Nem sikerült jól a 2008-as pekingi olimpia első hivatalos tesztversenye. A vitorlás regattán késelés, italozás, verekedés és lopás is előfordult, Csingtao város polgármestere nem győzött bocsánatot kérni. Eközben Montenegró is hamarosan felkerülhet az olimpiai tagállamok közé, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség első embere azt szeretné, sportága már pekingben szerepeljen az olimpiai programban.

Késelés, italozás, verekedés és lopás árnyékolta be a 2008-as pekingi olimpia első hivatalos tesztversenyét, a csingtaoi vitorlás regattát. A város polgármestere bocsánatot kért a kisegítő személyzet rendbontásaiért.

Az alkohol tehet mindenről

A bajok kedden kezdődtek: először több buszvezető nem jelent meg munkahelyén, mint kiderült, inni mentek a helyi sörfesztiválra. A bajt tetézte, hogy néhányan közülük verekedésbe keveredtek, egy személyt késelés miatt letartóztattak. Aztán az egyik sofőrnél megtalálták egy külföldi versenyző mobiltelefonját.

Azonban nem csak a buszvezetők "menekültek" az italba, csütörtökön az egyik versenybíró részegen próbált meg dolgozni, őt ki sem engedték a vízre. Hszia Keng polgármester ezek után nem győzött bocsánatot kérni: "Profibbnak kell lennünk. A túlzott italozás áll a háttérben. A történtek elfogadhatatlanok" - jelentette ki Hszia.

Montenegro is tag lehet

A szervezőknek egyébként is odakell figyelniük, hiszen az előzetes számítások szerint a kínai fővárosban már 203 ország versenyzői indulnak majd a játékokon, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hamarosan elismeri a közelmúltban önállósult Montenegró ötkarikás testületét.

A taggá minősülés feltétele: az adott országban legalább öt olimpiai sportágban kell szövetségnek működnie. Felvétele esetén Montenegró lesz a 49. tagja az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének. A 2002-es athéni játékokon 202 ország versenyzői szerepeltek.

A sakk is felkerülhet a műsorra

Ugyanakkor nem csak új taggal, de "új sportággal" is gyarapodhat az olimpiai program. Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke ugyanis elképzelhetőnek tartja, hogy a sakk bemutató sportág lesz a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon. "Liu Peng, a Kínai Olimpiai Bizottság elnöke kitörő örömmel fogadta javaslatunkat és azt mondta, hogy minden szinten támogatják az elképzelésünket" - fogalmazott a FIDE-t 1995 óta irányító kalmük milliárdos.

450 adag tiltott szer
Négyszázötven adag tiltott szert foglaltak le abban a nemzetközi hírű kínai sportiskolában, ahol 15 és 18 év közötti atlétákat doppingoltak a tartományi bajnokságra. A Kínai Olimpiai Bizottság doppingellenes bizottságának szóvivője elmondta: a rendőrség tippet kapott, és így vonult ki augusztus 8-án az Ansan nevű intézményhez.

Az egyik szobában - ahol éppen tíz növendék injekciót kapott - 25 adag eritropoetint (EPO), 9 adag tesztoszteront és 17 adag egyéb szteroidot foglaltak le. Az igazgató szobájában lévő hűtőszekrényben további 275 adag EPO-ra és 124 dózis szteroidra bukkantak. A tanárok és az edzők ellen vádat emelnek.

Az Ansannak is otthont adó Liaoning tartomány sportszempontból nemzetközileg is a legsikeresebb a 2008-as olimpiára készülő országban. Négy éve az ugyanott lévő Senjang iskola bukott le kollektív doppingolás miatt.