Argentin-spanyol elődöntő a kosárlabda-vb-n

2006.08.29. 14:55
Kialakult a Tokióban zajló férfi kosárlabda világbajnokság első elődöntője. Ebben a spanyolok az olimpiai bajnok argentinokkal tallálkoznak, miután előbbiek a litvánokat, utóbbiak pedig a következő vb házigazdáját, a törököket verték magabiztosan.

Spanyolország jutott be elsőként az elődöntőbe a Japánban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon, miután a nyolc között a várakozásoknak megfelelően legyőzte Litvániát.

Hamar eldőlt a spanyol továbbjutás

Az esélyesebb piros-sárgák végig vezetve, magabiztosan léptek tovább, az első negyed után már tizenhét ponttal vezettek, és ezt az előnyüket a félidőre is tartósítani tudták. A harmadik játékrész elején tovább növelték előnyüket a hispánok, így a zárónegyed előtt csak a győzelem aránya volt kétséges.

Az NBA-s Memphis Grizzliest erősítő Pau Gasol 25, a Barcelonában játszó Juan Carlos Navarro pedig 22 pontig jutott. A háromszoros olimpiai bronzérmes baltiaknál Darjus Lavrinovic 17 ponttal zárt. Spanyolország sorozatban 16. mérkőzését nyerte meg, és 1982 óta először jutott vb-elődöntőbe.

Az argentinok is elődöntősök

A spanyolok után az olimpiai aranyérmes Argentína is elődöntőbe jutott, miután simán legyőzte Törökországot. Az eddig csak az Eb-első görögökkel szemben alulmaradt - és a következő, 2010-es vb-nek otthont adó - törökök csak a 4. percben találtak be először, ám meglepetésre hamarosan átvették a vezetést.

Az első negyed végére aztán "helyreállt a rend", az összesen 21 pontig jutó Nocioni vezette dél-amerikaiak, kemény védekezése meghozta gyümölcsét és átvették a vezetést. A második és a harmadik negyedben pedig alaposan elléptek ellenfelüktől, így a vége egy meglepően egyoldalú találkozó lett. A pénteki elődöntő egyik ágán Argentína Spanyolországgal csap össze, a másik páros szerdán alakul ki.

Negyeddöntő eredmények:
Spanyolország-Litvánia 89-67 (28-11, 19-19, 18-12, 24-25)
Argentína-Törökország 83-58 (25-16, 18-7, 32-17, 8-18)

Szerdán játszák:
Görögország-Franciaország
Egyesült Államok-Németország

Montenegró az új tagállam

A Japánban zajló férfi világbajnoksággal párhuzamosan ülésezett a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA), melynek döntése értelmében szeptember 4-től már 213 tagja van a FIBA-nak. Az új tagállam Montenegró, azaz Szerbia-Montenegró utoljára szerepelt ezen a néven a XV. vb-n, ahol címvédőként már a nyolcaddöntőben kiesett, miután szombaton 87-75-re alulmaradt Spanyolországgal szemben.

Ausztrál elnök a szövetség élén

A tokiói kongresszuson az ausztrál Bob Elphinstont választották meg a szervezet új elnökévé. A 2010-ig irányító, 64 esztendős sportdiplomata a hongkongi Carl Men Ky Chinget váltja, aki 2002-ben, Indianapolisban került hatalomra.

"A kosárlabda a második legismertebb sportág a világon. Mostantól lehetőségem nyílik a további népszerűsítésére" - mondta az elmúlt években a FIBA Oceania vezetőjeként tevékenykedő Elphinston. Az 1932-ben alapított FIBA tizedik elnöke a 2000-es sydneyi olimpia pályázatának főigazgatója volt, az ausztrál kosárlabda-szövetség alapító tagjai között tartják számon, és a válogatott kispadján is ült az 1984-es Los Angeles-i játékokon.