Géza
-12 °C
-4 °C

Itt az idő visszavágni a szerbeknek, Belgrádban

2006.08.31. 17:24
Magyar vízilabda-válogatott - férfi és női egyaránt - nem vehet részt úgy Európa-bajnokságon, hogy ne tartozzon az éremesélyesek közé, illetve, hogy ne tűzze ki maga célként az éremszerzést. A férfiak Budapesten alulmaradtak a szerbekkel szemben a Vk-fináléban, most visszavághatnak nekik. Hacsak nem isznak vért reggelire a hazaiak, ami jellemző rá, és ami fokozza a harci kedvüket.

A magyar férfi vízilabda-válogatott kapitánya, Kemény Dénes tíz éve vezeti csapatát, és ezen időszak alatt, ha nem is a legnehezebb versenyére készül a pénteken kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon, alighanem a legpikánsabbra.

Két elveszített döntő

Belgrádban kellene a fanatikus szurkolóit maga mellett tudó hazai csapatot legyőzni, ráadásként az elmúlt két rangos finálét a szerbek ellen a magyar gárda elbukta.

A margitszigeti Világkupán hosszabbítás után nyertek a szerbek, a montreali világbajnokságon a második negyedtől kerültek fölénybe, és nem engedték ki a vezetést a kezükből, bár még az utolsó pillanatokban is volt esély az egyenlítésre.

Mintha vért ittak volna reggelire

Az olimpiai siker után Kásás Tamás úgy vélekedett, hogy a szerbek úgy játszottak, mintha vért ittak volna reggelire. Könnyen elképzelhető, most mennyire túlfűtött lelkiállapotban szállnak majd medencébe. A szerbeket nem szokta nyomasztani a hazai pálya, inkább ellentétes hatást vált ki belőlük, túlzott akarást, esetleg az indulataik elszabadulását. Amúgy is durvaságukról híresek, mindez hatványozottan jelentkezhet a félelmetes Tasmajdan uszodában.

Csopotbeosztás:
FÉRFIAK:
A csoport:
Románia, Oroszország, Hollandia, Szlovákia, Szerbia, Spanyolország
B csoport: Horvátország, Magyarország, Görögország, Németország, Szlovénia, Olaszország

NŐK:
A csoport:
Szerbia, Hollandia, Magyarország, Spanyolország
B csoport: Oroszország, Olaszország, Németország, Görögország

A szerb lapok éltetik csapatukat, az aranyérem egyértelmű elvárás, a csapatsportágak közül most csakis a vízilabdában tartoznak a világ legközvetlenebb elitjébe, ezért csaknem hősöknek tartják pólósaikat.

Csak a magyarokra készülnek

Mind a lapok, mind a szakemberek elismerik ugyanakkor, hogy várhatóan csakis a magyar válogatott lehet ellenfelük, és erre minden esély megvan. Még akkor is, ha a két legutóbbi Eb-n a magyarok nem jutottak döntőbe.

A helyzet most sem könnyű, mert az olaszok egyre markánsabb arcukat mutatják, és a horvátoknál a szövetségi kapitány, Ratko Rudic nem az eredménytelenségéről nevezetes, és szinte csak idő kérdése, mikor foglalja el az általa vezetett csapat a helyét a világ élmezőnyében.

Rendkívül fontos a csoportgyőzelem

Az átalakított magyar társulatnak ezt a két riválist már a hatos csoportban le kell gyűrnie annak érdekében, ha plusz egy pihenőnapot akar magának a pénteki elődöntő előtt. A lebonyolítás ugyanis úgy rendelkezik, hogy a csoportgyőztes egyenesen a négy közé kerül.

Azért is lenne fontos még a csoportgyőzelem, mert akkor biztosan ki lehetne térni a másik ágat vélhetően uraló, és elsőként továbbjutó szerbek elöl.

Molnár Tamás rangidős lett

"Ideje lenne visszavágnunk nekik, akár már most, Belgrádban is" - összegezte véleményét Kásás Tamás, a csapatkapitány. Kásás megnyugtatóan őrzi a világ egyik legjobb játékosának járó címet, a budapesti Világkupán is vezérré vált góljaival. Felkészülhetünk rá, hogy őt nagyon fogják, mint ahogy a többi neves játékost is.

Molnár Tamás évek óta nem fejezett be úgy szerbek elleni mérkőzést, hogy ne vérzett volna valamije, vagy ne sanyargatták volna alattomosan. Molnár a harmincegy évével egyébként rangidősnek számít, ez a tény tökéletes alátámasztja, hogy Kemény kapitány már a jövő, vagyis a pekingi csapatot építi.

Varga és Kis okozhat meglepetést

Ennek ellenére az alakulat gerincét nyolc olimpiai bajnok alkotja, Kemény Egerből és a Vasasból háromfős különítménnyel újított, akik lendületet vihetnek a játékba.

A magyarok
Férfiak: Jászberényi Gábor (Brendon-Fenstherm-ZF-Eger), Szécsi Zoltán (Camogli, olasz) - kapusok
Biros Péter (Domino-BHSE), Fodor Rajmund (Domino-BHSE), Gór-Nagy Miklós (Brendon-Fenstherm-ZF-Eger), Hosnyánszky Norbert (TEVA-VasasPlaket), Kásás Tamás (Pro Recco, olasz), Kis Gábor (Brendon-Fenstherm-ZF-Eger), Kiss Gergely (Domino-BHSE), Madaras Norbert (Pro Recco, olasz), Molnár Tamás (Domino-BHSE), Steinmetz Ádám (TEVA-VasasPlaket), Szívós Márton (Domino-BHSE), Varga Dániel (TEVA-VasasPlaket), Varga Dénes (TEVA-VasasPlaket) - mezőnyjátékosok

Nők: Horváth Patrícia (Domino-BHSE-Polo SC), Tóth II Andrea (Volturno, olasz) - kapusok
Benkő Tímea (Dunaújvárosi Főiskola-ELCO), Brávik Fruzsina (Dunaújvárosi Főiskola-ELCO), Bujka Barbara (Catania, olasz), Drávucz Rita (Fiorentina, olasz), Györe Anett (Domino-BHSE-Polo SC), Pelle Anikó (Domino-BHSE-Polo SC), Primász Ágnes (Dunaújvárosi Főiskola-ELCO), Stieber Mercedes (Fiorentina, olasz), Takács Orsolya (Domino-BHSE-Polo SC), Tomaskovics Eszter (Domino-BHSE-Polo SC), Tóth I Andrea (Hungerit-TOPCOP-Szentesi VK), Valkay Ágnes (Domino-BHSE-Polo SC), Zantleitner Krisztina (OSC-Cemolog) - mezőnyjátékosok

Az új felfedezett Varga Dénes lehet, amennyiben fegyelmezetten játszik - neki voltak sorozatos ügyei -, hiszen az ő virtuóz stílusa még ismeretlen a riválisok előtt. Kis Gábor sem rendelkezik komoly nemzetközi tapasztalattal, neki centerben nyilván kevés levegőt hagynak majd, de bizonyíthatja, helye van a csapatban.

Pénteken a magyarok fél tizenkettőtől Szlovéniával játszanak, a győzelem kötelező, csak az arány kérdéses.

Szilágyi állása is veszélyben

A nők szombaton mutatkoznak be, Hollandia az első ellenfél. Az új kapitány, Szilágy Péter számára kettős a tét, hiszen a múlt heti balul sikerült Világkupa után - ötödik lett a vb-címvédő csapat - a dobogót feltétlenül célba kell venni. Annál is inkább, mert különben felbonthatják vele a szerződést.

A nők öt éve Eb-aranyat nyertek a Margitszigeten, az állomány erőssége most is merész következtetéseket engedélyez, de nagy kérdés, hogy a rutinos játékosok, köztük a már '91-ben is győztes Stieber Mecédesz magával képes-e ragadni fiatal társait.

A magyarok mérkőzései:
FÉRFIAK:
Szept. 1.: Magyarország-Szlovénia 11.30
Szept. 2.: Magyarország-Horvátország 18.45
Szept. 3.: Magyarország-Olaszország 18.45
Szept. 4.: Magyarország-Görögország 17.15
Szept. 5.: Magyarország-Németország 17.15

NŐK:
Szept. 2.: Magyarország-Hollandia 15.00
Szept. 3.: Magyarország-Spanyolország 16.30
Szept. 4.: Magyarország-Szerbia 12.00