Móric
14 °C
17 °C

Röhögve nyerték a kosár-vb-t a spanyolok

2006.09.03. 18:42
Spanyolország egy félidőnyi tökéletes játékkal és a maradék rész ellazsálásával verte vasárnap a totálisan széthullott Görögországot a kosárlabda-világbajnokság döntőjében.
Egészen megdöbbentő meccset hozott a Japánban zajló kosárlabda-világbajnokság vasárnapi döntője: a spanyoloknak minden bejött, a görögöknek semmi. Előbbiek először nyertek kosárvébét, utóbbiak még ötven pontra sem voltak képesek.

Hiányzott a legjobb spanyol

Két nagyszerűen sikerült elődöntő után rendezték a szaitamai finálét. Az Európa-bajnok görögök az Egyesült Államokat verték, Spanyolország az olimpiai bajnok Argentínát ütötte el az arany lehetőségétől, egy ponttal.

Egy dráma vezette fel a vb utolsó meccsét: a spanyolok legjobbja, Pau Gasol a bokáján sérült meg súlyosan, már pénteken egyértelművé vált, nem játszhat az aranyért. Csapattársai megrendítő gesztust tettek felé azzal, hogy a "Gasol a pályán van" feliratú pólóban melegítettek. A görögök játékosként is extraklasszis kapitánya, Jannakisz azt mondta, van olyan a csapatsportokban, hogy a legjobbját nélkülöző csapat az első számú sztár kiesésével még jobban játszik.

Egyfélidős meccs volt

A meccs idegesen kezdődött, ahogy a döntőknek kell, jól védekeztek a csapatok, pontatlanok voltak a kezek, két percig nem esett kosár. A spanyolok kaptak előbb észhez, Felipe Reyes zsákolása volt az első találat. 9-9-ig volt szoros a meccs, kiderült, utoljára ebben a döntőben. A nagyon pontosan védekező spanyolok fokozatosan húztak el, de az első negyed végi hatpontos előnyük (18-12) még nem sejttette a későbbi óriási különbséget.

Ami a folytatásban történt, az minket leginkább futballválogatottunk tegnapi szánalmas vergődésére emlékeztetett. A görögök egészen egyszerűen képtelenek voltak betalálni, a spanyol védekezés elvétve adott nekik tiszta dobóhelyzetet. Eközben a spanyolok minden lepattanót leszedtek, elől pedig az összesen hat hárompontosig jutó Garbajosa vezérletével tovább növelték előnyüket. A nagyszünetig húszpontosra, mert az Európa-bajnok mindössze 23 pontra volt képes húsz perc alatt (43-23).

Negatív rekord

Úgy tűnt, a spanyolok megnyerték a meccset, de a folytatás után adtak még egy lehetőséget Papaloukaszéknak. Ugyanis látványosan kiengedtek, védekezésben is valamelyest, támadásban látványosan. A fejben teljesen szétesett görögök azonban vasárnap képtelenek voltak ezt kihasználni. Így 25 perc játék után világos volt, 2006 bajnoka Spanyolország lesz.

A többit is lejátszották, becsületből, a spanyolok a végén szórakoztak is egy kicsit már ellenfelükkel, a vége 70-47. Ez lett az eddigi legkosárszegényebb vébédöntő, köszönhetően az ötven ponton belül maradó görögöknek. A kamerák a végén már folyamatosan az immár örömkönnyeivel küzdő Gasolt mutatták. Ő végül a vébé legértékesebb játékosa.

Átléptek az árnyékukon

Érdekes, a spanyolok eddig még soha nem játszottak még döntőt sem vébén, negyediknél jobbak nem voltak és hasonló hírük volt, mint a futballistáknak. Vagyis az, hogy jók ők nagyon is, de a nagy meccseket képtelenek hozni. Először sikerült ez nekik, ami például az idei vébén sem ment Raúléknak. A görögöket nézve meg azon tűnődhettünk, milyen érzés lehet az amerikaiak elintézése után ilyen meccset játszani.

Jegyzőkönyv

Spanyolország-Görögország 70-47 (18-12, 25-11, 11-11, 16-13)
SPANYOLORSZÁG: Garbajosa 20, Navarro 20, Reyes 10, Calderon 7, Rodríguez 6, Jiménez 4, M. Gasol 2, Cabezas 1 GÖRÖGORSZÁG: Kakiouzisz 17, Papaloukasz 10, Fotszisz 7, Szpanoulisz 4, Diamantidisz 4, Papadopoulosz 2, Schortszianitisz 2, Dikoudisz 1