Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Röhögve nyerték a kosár-vb-t a spanyolok

2006.09.03. 18:42
Spanyolország egy félidőnyi tökéletes játékkal és a maradék rész ellazsálásával verte vasárnap a totálisan széthullott Görögországot a kosárlabda-világbajnokság döntőjében.
Egészen megdöbbentő meccset hozott a Japánban zajló kosárlabda-világbajnokság vasárnapi döntője: a spanyoloknak minden bejött, a görögöknek semmi. Előbbiek először nyertek kosárvébét, utóbbiak még ötven pontra sem voltak képesek.

Hiányzott a legjobb spanyol

Két nagyszerűen sikerült elődöntő után rendezték a szaitamai finálét. Az Európa-bajnok görögök az Egyesült Államokat verték, Spanyolország az olimpiai bajnok Argentínát ütötte el az arany lehetőségétől, egy ponttal.

Egy dráma vezette fel a vb utolsó meccsét: a spanyolok legjobbja, Pau Gasol a bokáján sérült meg súlyosan, már pénteken egyértelművé vált, nem játszhat az aranyért. Csapattársai megrendítő gesztust tettek felé azzal, hogy a "Gasol a pályán van" feliratú pólóban melegítettek. A görögök játékosként is extraklasszis kapitánya, Jannakisz azt mondta, van olyan a csapatsportokban, hogy a legjobbját nélkülöző csapat az első számú sztár kiesésével még jobban játszik.

Egyfélidős meccs volt

A meccs idegesen kezdődött, ahogy a döntőknek kell, jól védekeztek a csapatok, pontatlanok voltak a kezek, két percig nem esett kosár. A spanyolok kaptak előbb észhez, Felipe Reyes zsákolása volt az első találat. 9-9-ig volt szoros a meccs, kiderült, utoljára ebben a döntőben. A nagyon pontosan védekező spanyolok fokozatosan húztak el, de az első negyed végi hatpontos előnyük (18-12) még nem sejttette a későbbi óriási különbséget.

Ami a folytatásban történt, az minket leginkább futballválogatottunk tegnapi szánalmas vergődésére emlékeztetett. A görögök egészen egyszerűen képtelenek voltak betalálni, a spanyol védekezés elvétve adott nekik tiszta dobóhelyzetet. Eközben a spanyolok minden lepattanót leszedtek, elől pedig az összesen hat hárompontosig jutó Garbajosa vezérletével tovább növelték előnyüket. A nagyszünetig húszpontosra, mert az Európa-bajnok mindössze 23 pontra volt képes húsz perc alatt (43-23).

Negatív rekord

Úgy tűnt, a spanyolok megnyerték a meccset, de a folytatás után adtak még egy lehetőséget Papaloukaszéknak. Ugyanis látványosan kiengedtek, védekezésben is valamelyest, támadásban látványosan. A fejben teljesen szétesett görögök azonban vasárnap képtelenek voltak ezt kihasználni. Így 25 perc játék után világos volt, 2006 bajnoka Spanyolország lesz.

A többit is lejátszották, becsületből, a spanyolok a végén szórakoztak is egy kicsit már ellenfelükkel, a vége 70-47. Ez lett az eddigi legkosárszegényebb vébédöntő, köszönhetően az ötven ponton belül maradó görögöknek. A kamerák a végén már folyamatosan az immár örömkönnyeivel küzdő Gasolt mutatták. Ő végül a vébé legértékesebb játékosa.

Átléptek az árnyékukon

Érdekes, a spanyolok eddig még soha nem játszottak még döntőt sem vébén, negyediknél jobbak nem voltak és hasonló hírük volt, mint a futballistáknak. Vagyis az, hogy jók ők nagyon is, de a nagy meccseket képtelenek hozni. Először sikerült ez nekik, ami például az idei vébén sem ment Raúléknak. A görögöket nézve meg azon tűnődhettünk, milyen érzés lehet az amerikaiak elintézése után ilyen meccset játszani.

Jegyzőkönyv

Spanyolország-Görögország 70-47 (18-12, 25-11, 11-11, 16-13)
SPANYOLORSZÁG: Garbajosa 20, Navarro 20, Reyes 10, Calderon 7, Rodríguez 6, Jiménez 4, M. Gasol 2, Cabezas 1 GÖRÖGORSZÁG: Kakiouzisz 17, Papaloukasz 10, Fotszisz 7, Szpanoulisz 4, Diamantidisz 4, Papadopoulosz 2, Schortszianitisz 2, Dikoudisz 1

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?