Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Karpovra nézve hízelgő a Lékó elleni vereség

2006.09.05. 14:30
A korábbi kapitány, Kállai Gábor sakknagymester a hétvégén befejeződő Lékó Péter-Anatolij Karpov rapid párosmeccs után úgy vélekedett, hogy a magyar versenyző önbizalmának feltétlenül jót tett a győzelem, kivált, mert gyerekkori eszményképét verte. Az egykori világbajnoknak voltak hiányosságai, ezeket jól használta ki a világranglista hatodik helyén álló Lékó.

A tavalyi Michael Adams elleni rapidsakk-párosmérkőzés után idén a volt világbajnok orosz Anatolij Karpovval játszott a legjobban jegyzett magyar nagymester, Lékó Péter. Lékó tavaly hárompontos hátrányról egyenlített, idén Karpovot a harmadik játszmában legyőzte és az előnyét a hátralévő partikban megtartotta. 4,5-3,5 arányban nyert.

Univerzális megnyitási repertoár

"Ritkaság, hogy a nyolc rapidjátszma közül csak egy dőlt el. A partik meglehetősen küzdelmesek voltak, a végletekig kijátszották a játszmákat, az utolsó parti izgalmasabb volt mindegyiknél" - értékelte Kállai Gábor a párosmeccset. Hozzátette, szakmai véleményt nem korrekt ilyen esetben mondani, mert sokkal szabadabban játszanak, élvezik a rövidített mérkőzéseket.


Lékó Péter, Anatolij Karpov

A pár éve a magyar kapitányi posztot betöltő Kállai örül annak, hogy az első világos parti után Lékó váltani tudott, nem a tőle szokásos e4-es megnyitás választotta, hanem a d4-et. Mindez azt jelzi szerinte, hogy szélesítette és univerzálisabbá tette megnyitási repertoárját, és biztonságosan játszik akkor is, ha a király előtt gyaloggal kezdi a mérkőzést, bár lehetett volna pontosabb.

Karpov a sakkozz a békéért mozgalom szülőatyja

"Egyértelműen látszott Karpov hiányos felkészültsége, különösen a megnyitásoknál. Érezhető volt, hogy nem játszik mostanában, hogy erejét leginkább a sakk népszerűsítése köti le. Ő indította el például a sakkozz a békéért mozgalmat, amelyikben Mihail Gorbacsov a partnere. Aktív korában elő sem fordulhatott volna vele, hogy nem vesz észre egy gyalognyerést, a harmadik elveszített partijában pedig folyamatosan kapitális hibákat vét. Azt gondolom, az eredmény Karpovra nézve hízelgő."

Hozzátette ugyanakkor, hogy így is meg lehetett csodálni fantasztikus hidegvérét, óriási játékerejét. Karpov jelenleg negyvenedik a világranglistán.

Lékót egyszer sem fenyegette a vereség veszélye

Kállai megjegyezte, Lékó önbizalmának feltétlenül jót tett ez a párosmérkőzés. És az is, hogy sötéttel gyorsan ki tudta egyenlíteni a kezdőlépések utáni hátrányát, és egyszer sem fenyegette a vereség közvetlen veszélye. Emellett Lékó gyerekkorának eszményképét verte, ami szintén jó hatással lehet, és erőt adhat neki az év végére, illetve a következő év tornáira.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?