Nem jutottak az Eb-döntőbe a női pólósok

2006.09.07. 19:04
Egy negyedig kiválóan játszott a magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság elődöntőjében, de végül az oroszok támadásban és védekezésben is Stieberék fölé kerekedtek és 12-11-re nyertek. Pedig a hajrá szoros volt.

Világbajnoki címvédőként ugrott a medencébe a magyar női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében. Az ellenfél az az Oroszország volt, amely idén nyáron, a Világkupán 7-5-re legyőzte a magyar válogatottat, de a 2001-es és a 2003-as kontinensviadal elődöntőjében, egyformán 7-6-ra diadalmaskodott a magyar csapat. Az egyéb világeseményeken, például a három évvel ezelőtti vb-n azonban oroszok nyertek az egymás elleni meccseken.

Elszórakozott nagy előny

A második percig kellett várni az első gólra, és ezt szerencsére Valkai Ágnes szerezte egy szép lövőcsel után. (1-0) A csapatok keményen védekeztek, de az oroszoknak az első emberelőny sem volt elég az egyenlítés megszerzéséhez. Sőt, a Zantleitner Krisztina elleni szabálytalanság után Drávucz Rita tovább növelte az előnyt ötméteresből. (2-0)

A második emberelőnyt is majdnem kivédekezték Stieberék, de végül sikerült a zárkózás az oroszoknak. (2-1) A válogatottba visszatért Primász Ágnes nagyon szép, finom mozdulattal csapta be kapust, ismét két góllal vezettünk. (3-1) Az újabb orosz gól után ezúttal Pelle Anikó volt eredményes büntetőből. (4-2) Bujka zseniálisan használt ki egy orosz bizonytalankodást, elcsente a labdát és már hárommal vezettünk. (5-2) A negyed vége azonban nem sikerült, csak egy gól maradt az előnyből.

Lenulláztak minket

A második negyed elején nem sikerült kihasználnunk az első emberelőnyünket, sőt, a második sem. Az oroszok sem tudtak betalálni, így majdnem a játékrész feléig változatlan volt az állás. Sajnos Fatyjulina volt eredményes, ezzel lett 0-0 után először egyenlő az állás. (5-5)

Szilágyi kapitány kapust cserélt ekkor, ez sem segített, emberhátrányból kaptuk az újabb, már hátrányt jelentő gólt. (5-6) Támadásban továbbra is szenvedett a magyar csapat, Anasztazia Zubkova már a kétgólos előnyt szerezte meg. (5-7) Sepelina emberelőnyös találata (5-8) azt jelentette, hogy az oroszok 4-0-ra nyerték a második negyedet.

Maradt esély a végére

A nagyszünet után sem sikerült felzárkóznunk, az egyre magabiztosabbá váló orosz válogatott 9-6-ra, majd 10-6-ra is vezetett. Stieberék az emberelőnyt is kihasználták, majd Bujka szép gólt szerzett centerből. (7-10) Hiába közelítettünk Valkai révén (8-10), Vilekzanyina gyorsan felelt nagyon távolról. Valkai szintén nem spórolt a távolsággal (9-11), ez azt jelentette, nem teljesen reménytelen Szilágyi Péter csapatának helyzete az utolsó nyolc perc előtt.

Hiába lőttünk azonban gólt - ezt érvénytelenítették a bírók -, hiába védekeztünk ki egy emberelőnyt, a visszaúszás pillanatiban újabb orosz gól jött. (9-12) Stieber gyönyörű ejtéses gólja (10-12), Horváth Patrícia védése és Stieber újabb, ezúttal emberelőnyben szerzett találatával egy gólra jöttünk fel. (11-12) Nagyot javult Pelléék védekezése, így négy perccel a vége előtt már az egyenlítésért támadhattunk, de a Tomaskovics elleni szabálytalanság sípszó nélkül maradt.

Ötször mehettek az egyenlítésért

Horváth védései erőt adhattak volna, de előbb Valkai lőtt kapufát, majd Bujka adott el egy labdát, aztán nem tudtunk kapura célozni egy egész támadóidő alatt.

Az utolsó perc elején egy orosz támadás során elvették a bírók a labdát az ellenféltől, így ötödször támadhattak Stieberék az egyenlítésért. Ez az időkérés után sem sikerült, így nyolc másodperccel a vége előtt eldőlt a döntőbe jutás.

A világbajnok tehát idén biztosan nem lesz Európa legjobbja: a továbbjutás a támadásban és védekezésben is magabiztosabb oroszok ellen csak egy negyedig volt realitás.

Jegyzőkönyv

Oroszország-Magyarország 12-11 (4-5, 4-0, 3-4, 1-2)
A magyar góldobók: Valkay Á. 4, Stieber 2, Drávucz, Primász, Pelle, Brávik F., Bujka B. 1-1