Ígéretekben már piacvezető a nem létező sportnapilap

2006.09.08. 20:10
Hónapok óta halogtják az új Nemzet Sport-konkurens napilap indítását. A befektetők pénze állítólag elakadt, a szerződtetett munkatársak három hónapja nem kapnak pénzt, a főszerkesztő mégis biztos benne, hogy decemberben elindul a Sport21 című újság.

Április vége óta valamennyi sporteseményen állandó beszédtéma, mikor indul el az új sportnapilap. Kezdetben még a nevét sem lehetett tudni, de gyorsan kiszivárgott, hogy Sport 21-re keresztelik – a szám nyilván a huszonegyedik századra utal –.

Háromhónapos elmaradás

A menedzsment először a labdarúgó-világbajnokság nyitónapjára, június kilencedikére hirdette meg a startot, de abból nem lett semmi, aztán beszéltek július végéről, szeptember elejéről – de azóta sem került piacra az új sportlap.

Az új lapot kiadó vagy inkább kiadni szándékozó Inventor Média Kft.-t hárommillió forint alaptőkével idén március másodikán jegyezték be. A létesítő okiratot még január huszonnyolcadikán keltezték, főtevékenységként a napilapkiadást jelölték meg. A képviseletre dr. Havasi László ügyvéd jogosult. A cég a nyár közepén az átmeneti likviditási problémák után csődvédelmet kért maga ellen.

Az Inventor Média Kft. pedig masszív, sőt a magyar piacon óriásinak számító szerkesztőséget tervezett, eddig már százharminc emberrel kötött szerződést. A szerződtetett munkatársak azonban nem kaptak még fizetést, legtöbbjüknek a cég háromhavi bérrel tartozik. Ennek ellenére tudomásunk szerint a kiadó még a múlt héten is szerződtetett új embereket. A leendő versenytárs, Nemzeti Sporttól is elcsábítottak körülbelül tizenöt újságírót, emellett korrektorokat és egy kivétellel az összes gépírót.

Kikapcsolt telefonok

A leendő munkatársaknak az első egyeztetésen megmutatták az irodaházat, amelyikben három emeletet kibéreltek, és azt be is rendezték. "Kaptunk mobiltelefonokat, amelyek július végéig működtek is, de azóta elérte a tartozás a kétmillió forintot, így a szolgáltató kikapcsolta mind. Számlaszámot is kapott mindenki, ahová majd a béreket utalják. Egy hatalmas plazmatévé fogadott bennünket, akkora volt, mint egy mozivászon, ezért is tűnt hitelesnek a cég, ezért is kötöttem szerződést. Igaz irodabútorok akkor nem voltak, csak számítógépek" – mondta az Indexnek az egy pórul járt munkatárs.

A kiadó képviselői azt állították a szerződtetett dolgozóknak, hogy a befektetői konzorcium pénze, harmincmillió dollár Ausztráliából egy spanyol vagyonkezelőn keresztül érkezett volna, de Magyarországra eddig tisztázatlan okokból nem jutott el. A kiadó szerint azért van szükség ekkora tőkére, hogy legyőzhessék a sportlappiacon a Nemzeti Sportot. Ehhez teljesen újszerű lapszerkezetet, a magyar piacon megszokottól mindenben eltérő szerkesztési alapelveket alkalmaznának.

Úgy számolt a cégvezetés, hogy az évenkénti hárommilliárdos veszteség ellenére is érdemes lesz elindítani az újságot.

Elfér-e két sportnapilap a magyar piacon?

A Ringier kiadói csoprthoz tartozó Nemzeti Sport jelenlegi nyolcvan-kilencvenezres példányszámmal az egyetlen szereplő a magyar sportnapilappiacon. 2000-ben egyszer már indult kísérlet monopolhelyzetének megtörésére, de A Színes Sport című újság egy évig sem bírta. A sydneyi olimpia idején is mindössze tizenkétezres példányszámot ért el, de többnyire még ennyit sem. 2000 május elejétől 2001 március elejéig jelent meg a küllemre a vetélytársnál akkor tetszetősebb orgánum.

A magyar sajtópiac ismerői közül nagyon kevesen gondolhatják, hogy képes lenne megélni itthon két sportnapilap is. A magyar sport- és sajtópiacnál nagyságrendekkel nagyobb brit vagy német piacokon például egyetlen sportnapilap sincs.

A főszerkesztő szerint lesz újság, csak asztalok nincsenek még

A Sport21 főszerkesztője Szekeres István lesz – '92-ig a Nemzeti Sport legfőbb irányítója volt –, aki az Index megkeresését elhárította, de annyit elmondott, biztosan lesz újság. Elárulta azt is, hogy egy gyönyörű szerkesztőséget sikerült kialakítaniuk, a bútorok többsége is megérkezett, de asztalok továbbra sincsenek. (A legutóbb becsődölt sportlapnál az asztallábakra kellett hetekig várni.) Szerinte az elmaradt fizetéseket még a héten megkaphatják a szerződött munkatársak. Az érintettektől ellenben úgy tudjuk, eddig erre minden hónapban legalább egyszer ígéretet tettek.

Szekeres főszerkesztő a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) választott elnöke is egyben, emiatt is fűti a vágy, hogy legyen újság és megmaradjon a hitelessége. Szekeres egyébként már 2001 óta dolgozik az új sportnapilap koncepcióján, a lapterv szerinte időtálló, azon öt év elteltével sem kellett változtatni.

Az anyagilag egyelőre szintén rosszul járó, így szenvedő alanynak tekinthető Szekeres további információkért a befektetőket Magyarországon képviselő Tölgyes Péterhez irányított. Ő a Népsport olvasószerkesztője volt a nyolcvanas évek közepéig. Megkerestük Tölgyest, aki végül nem engédelyezte a vele készült beszélgetés közlését, helyette rövid írásos nyilatkozatot tett. Ebben a nyilatkozatban így fogalmaz: "Egy kontextusban egyértelműen magamra vállaltam a felelősséget azért, hogy a lapalapítás, az alkotás szakmai lendülete elterelte a figyelmemet arról, hogy az általam ellenőrzötten rendelkezésre álló pénzeszközök beérkezése zavartalanul történjék." Megemlíti még írásában a szerzőnek: "Fogalma sincs arról, hogy egyetlen rossz szóhasználat, idézet, akár emberi katasztrófákat is okozhat."

Tippek, döcögő honlap
Aki végigböngészte az úszó Európa-bajnokság hivatalos műsorfüzetét, meghökkenve nézhetett fel belőle, hiszen a Sport21 valamelyik újságírója tippelt az egyes versenyszámok győzteseire, dobogósaira. Az újság honlapja a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt elkezdte működését, a finálé után azonban nem frissült, mert a próbaüzem véget ért.