Jenő
-3 °C
6 °C

Ígéretekben már piacvezető a nem létező sportnapilap

2006.09.08. 20:10
Hónapok óta halogtják az új Nemzet Sport-konkurens napilap indítását. A befektetők pénze állítólag elakadt, a szerződtetett munkatársak három hónapja nem kapnak pénzt, a főszerkesztő mégis biztos benne, hogy decemberben elindul a Sport21 című újság.

Április vége óta valamennyi sporteseményen állandó beszédtéma, mikor indul el az új sportnapilap. Kezdetben még a nevét sem lehetett tudni, de gyorsan kiszivárgott, hogy Sport 21-re keresztelik – a szám nyilván a huszonegyedik századra utal –.

Háromhónapos elmaradás

A menedzsment először a labdarúgó-világbajnokság nyitónapjára, június kilencedikére hirdette meg a startot, de abból nem lett semmi, aztán beszéltek július végéről, szeptember elejéről – de azóta sem került piacra az új sportlap.

Az új lapot kiadó vagy inkább kiadni szándékozó Inventor Média Kft.-t hárommillió forint alaptőkével idén március másodikán jegyezték be. A létesítő okiratot még január huszonnyolcadikán keltezték, főtevékenységként a napilapkiadást jelölték meg. A képviseletre dr. Havasi László ügyvéd jogosult. A cég a nyár közepén az átmeneti likviditási problémák után csődvédelmet kért maga ellen.

Az Inventor Média Kft. pedig masszív, sőt a magyar piacon óriásinak számító szerkesztőséget tervezett, eddig már százharminc emberrel kötött szerződést. A szerződtetett munkatársak azonban nem kaptak még fizetést, legtöbbjüknek a cég háromhavi bérrel tartozik. Ennek ellenére tudomásunk szerint a kiadó még a múlt héten is szerződtetett új embereket. A leendő versenytárs, Nemzeti Sporttól is elcsábítottak körülbelül tizenöt újságírót, emellett korrektorokat és egy kivétellel az összes gépírót.

Kikapcsolt telefonok

A leendő munkatársaknak az első egyeztetésen megmutatták az irodaházat, amelyikben három emeletet kibéreltek, és azt be is rendezték. "Kaptunk mobiltelefonokat, amelyek július végéig működtek is, de azóta elérte a tartozás a kétmillió forintot, így a szolgáltató kikapcsolta mind. Számlaszámot is kapott mindenki, ahová majd a béreket utalják. Egy hatalmas plazmatévé fogadott bennünket, akkora volt, mint egy mozivászon, ezért is tűnt hitelesnek a cég, ezért is kötöttem szerződést. Igaz irodabútorok akkor nem voltak, csak számítógépek" – mondta az Indexnek az egy pórul járt munkatárs.

A kiadó képviselői azt állították a szerződtetett dolgozóknak, hogy a befektetői konzorcium pénze, harmincmillió dollár Ausztráliából egy spanyol vagyonkezelőn keresztül érkezett volna, de Magyarországra eddig tisztázatlan okokból nem jutott el. A kiadó szerint azért van szükség ekkora tőkére, hogy legyőzhessék a sportlappiacon a Nemzeti Sportot. Ehhez teljesen újszerű lapszerkezetet, a magyar piacon megszokottól mindenben eltérő szerkesztési alapelveket alkalmaznának.

Úgy számolt a cégvezetés, hogy az évenkénti hárommilliárdos veszteség ellenére is érdemes lesz elindítani az újságot.

Elfér-e két sportnapilap a magyar piacon?

A Ringier kiadói csoprthoz tartozó Nemzeti Sport jelenlegi nyolcvan-kilencvenezres példányszámmal az egyetlen szereplő a magyar sportnapilappiacon. 2000-ben egyszer már indult kísérlet monopolhelyzetének megtörésére, de A Színes Sport című újság egy évig sem bírta. A sydneyi olimpia idején is mindössze tizenkétezres példányszámot ért el, de többnyire még ennyit sem. 2000 május elejétől 2001 március elejéig jelent meg a küllemre a vetélytársnál akkor tetszetősebb orgánum.

A magyar sajtópiac ismerői közül nagyon kevesen gondolhatják, hogy képes lenne megélni itthon két sportnapilap is. A magyar sport- és sajtópiacnál nagyságrendekkel nagyobb brit vagy német piacokon például egyetlen sportnapilap sincs.

A főszerkesztő szerint lesz újság, csak asztalok nincsenek még

A Sport21 főszerkesztője Szekeres István lesz – '92-ig a Nemzeti Sport legfőbb irányítója volt –, aki az Index megkeresését elhárította, de annyit elmondott, biztosan lesz újság. Elárulta azt is, hogy egy gyönyörű szerkesztőséget sikerült kialakítaniuk, a bútorok többsége is megérkezett, de asztalok továbbra sincsenek. (A legutóbb becsődölt sportlapnál az asztallábakra kellett hetekig várni.) Szerinte az elmaradt fizetéseket még a héten megkaphatják a szerződött munkatársak. Az érintettektől ellenben úgy tudjuk, eddig erre minden hónapban legalább egyszer ígéretet tettek.

Szekeres főszerkesztő a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) választott elnöke is egyben, emiatt is fűti a vágy, hogy legyen újság és megmaradjon a hitelessége. Szekeres egyébként már 2001 óta dolgozik az új sportnapilap koncepcióján, a lapterv szerinte időtálló, azon öt év elteltével sem kellett változtatni.

Az anyagilag egyelőre szintén rosszul járó, így szenvedő alanynak tekinthető Szekeres további információkért a befektetőket Magyarországon képviselő Tölgyes Péterhez irányított. Ő a Népsport olvasószerkesztője volt a nyolcvanas évek közepéig. Megkerestük Tölgyest, aki végül nem engédelyezte a vele készült beszélgetés közlését, helyette rövid írásos nyilatkozatot tett. Ebben a nyilatkozatban így fogalmaz: "Egy kontextusban egyértelműen magamra vállaltam a felelősséget azért, hogy a lapalapítás, az alkotás szakmai lendülete elterelte a figyelmemet arról, hogy az általam ellenőrzötten rendelkezésre álló pénzeszközök beérkezése zavartalanul történjék." Megemlíti még írásában a szerzőnek: "Fogalma sincs arról, hogy egyetlen rossz szóhasználat, idézet, akár emberi katasztrófákat is okozhat."

Tippek, döcögő honlap
Aki végigböngészte az úszó Európa-bajnokság hivatalos műsorfüzetét, meghökkenve nézhetett fel belőle, hiszen a Sport21 valamelyik újságírója tippelt az egyes versenyszámok győzteseire, dobogósaira. Az újság honlapja a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt elkezdte működését, a finálé után azonban nem frissült, mert a próbaüzem véget ért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?