Vízilabda-Eb-döntő: Magyarország-Szerbia 8-9

2006.09.10. 23:24
Az előzetes várakozásoknak megfelelően, a házigazda szerb és az olimpiai bajnok magyar együttes vívhatta a belgrádi vízilabda-Európa-bajnokság döntőjét. Mindkét együttes hibátlan teljesítménnyel, valamennyi találkozóját megnyerve jutott a fináléba. Ott aztán hiába vezetett már három góllal is a magyar válogatott, a szerbek egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték. Ekkor még felállt Kemény Dénes együttese, de a számtalan kihagyott emberelőny és a hat kapufa után végül alulmaradt.

Két hibátlan csapat, a szakemberek szerint a világ jelenlegi két kimagaslóan legjobb együttese, a magyar és a szerb jutott a belgrádi vízilabda-Európa-bajnokság döntőjébe. A házigazda szerbeknek ez az első döntőjük amióta különváltak Montenegrótól, és a hazai pálya nyújtotta előny mellett esélyeiket növelheti, hogy az athéni olimpiai döntő óta képtelenek voltunk őket legyőzni nagy világverseny (vb, Világliga, Világkupa) döntőjében.

Ugyanakkor a magyar csapat a tornán jóval inkább emlékeztetett csapatra, míg a túloldalon Sapics szinte egyedül vitte a szerbeket a döntőig. Kásásá az elődöntőig szinte valamennyi találkozón remekelt, míg az újoncok közül többen is átlagfeletti teljesítményt nyújtottak. A találkozó előtt derült ki, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Biros, sérülés miatt kénytelen kihagyni a döntőt.

A bronzérem a spanyoloké
Az elődöntőben a magyarok által legyőzött Spanyolország férfi válogatottja szerezte meg a harmadik helyet az Európa-bajnokságon, miután az ibériai alakulat 10-4-re legyőzte Románia csapatát a vasárnap esti, belgrádi bronzmérkőzésen. A románok részéről már az is hatalmas fegyvertény volt, hogy az olaszok legyűrésével bejutottak Európa legjobb négy csapata közé, s még ennél is hatalmasabb meglepetés lett volna, ha a "kisdöntőből" is ők kerülnek ki győztesen a spanyolok ellenében.

Az újabb szenzációbomba nem robbant, bár a felettébb küzdőképes "kiscsapat" remekül tartotta magát, 1-0-ra vezetett, 2-2-re, majd még 3-3-ra is egyenlíteni tudott. A harmadik negyedtől aztán kidomborodott a tudáskülönbség, a spanyolok elhúztak 7-3-ra, s innen már nem tudtak visszakapaszkodni a románok. Spanyolország férfi válogatottja 1983 és 1993 után harmadszor lett Eb-bronzérmes.

Eredmény, a 3. helyért:
Spanyolország-Románia 10-4 (2-1, 2-2, 3-0, 3-1)

Az első ráúszásnál a magyar együttes hozta el a labdát, de az első támadást védte Sefik. Az ellenakciónál Szécsi is hárítani tudott, a kipattanó azonban a szerbeké lett, de Szécsi ismét remekül mozdult ki. A következő támadásnál Molnár tőle szokatlanul, kívülről szerezte meg a magyar csapat első gólját. A szerb akciót Sapics lőtte fölé, majd Varga Dániel lövését háratották. Vargát a visszaúszásnál kiállították és az első előnyös helyzetből Nikics betalált.

Újabb kimaradt magyar lehetőség, újabb magyar kiállítás, és a játékvezető még ötméterest is ítélt a hazaiaknak. Sapics pedig bevágta. Vezetnek a szerbek. Kiss lövését védte Sefik, majd a magyar centert a víz alá vitték, de a bíró tovább engedte a szerb akciót. Szécsi ismét védett, majd Steinmetz sapkáját tépték le, a kiállítás után azonban Varga Dénes a felső kapufát találta telibe.

Parádés Varga-gólok

A következő szerb lehetőség mellé szállt, majd Varga Dénes szerzett parádés gólt, mintegy nyolc méterről. Újabb magyar kiállítás, majd egy újabb fantasztikus Szécsi védés. A következő akciónál Sapicsot küldték ki, majd Varga Dániel lőtt nagy gólt a jobb felső sarokba.

A szerbek akciójánál kontrát fújtak, majd a túloldalon Varga lőtte el túl hamar az emberelőnyös szituációt. Trubojevics ziccerét azonban a parádézó Szécsi ismét védte. Az ellenakciónál viszont a magyar center Steinmetz betalált! A szerbek ismét elrontották a támadásukat, de ezúttal a magyar akció is gól nélkül zárult. Az első negyed után két góllal vezet a magyar csapat!

Szécsi-show, kimaradt magyar helyzetek

A második negyed is magyar akcióval kezdődött, lévén Varga Dénes ismét elhozta a labdát a ráúszás után. Varga Dániel kísérlete azonban fölé szállt. a szerb akciónál ismét kontrát fújtak, majd Szívós lövése pattant fölé a vízről. Udovicicsi került a túloldalon ziccerbe, de kapufára ejtett. Az ellenakció során Fodor egy lefordulás után már háromra növelte a magyar csapat előnyét!! (5-2)

Varga Dénes kiállítása után Filipovic szépített. A magyar akciónál ismét eltűnt a magyar center, majd a túloldalon újabb szerb emberelőny. Szécsi újabb bravúros védése, majd egy kontra fault után támadhat Kemény Dénes együttese. Varga emberelőnyből ellőt labdáját blokkolják, majd ismét Szécsi remek védésének köszönhetően újabb magyar támadás indulhatott - ismét eredménytelenül.

Háromgólos hátrányból álltak fel a szerbek

Egy-egy nagy kapusbravúr mindkét oldalon, majd Vujaszinovics talált be messziről. Hosnyánszky kísérlete fölé szállt, de a szerbek még felállni sem tudtak, majd újabb magyar emberelőny maradt ki. Sorozatos magyar kiállítások után (5-2 volt ebben a negyedben), Ikodinovics lőtt gólt Szécsi kezei között. A magyar csapat ismét kihyagta helyzetét, míg a túloldalon Filipovics betalált, így ismét vezetnek a szerbek. A negyed utolsó momentumaként Kásás távoli ejtése a kapufáról kifelé pattant. (5-6)

A harmadik negyed elején is a magyar együttes hozta el a labdát, majd rögtön emberelőnybe került, melyet Madaras használt ki szinte azonnal. Udovicsics szinte azonnal egyenlít, távoli lövése szinte "begurul" a vízen. Kimaradt magyar helyzet, majd a játékvezető egyszerre küld ki egy magyar játékost, majd Szécsi hiába mozdul ki remekül, ötméterest kapnak a hazaiak. Vujaszinovics lövése Szécsi keze alatt suhant be a kapuba.

Magyar gólok, magyar kapufák

Kásás szokásos bombagóljával farag a hátrányból (7-8), majd Sapicsot és Kiss Gergelyt állították ki végleg cserével. Trbojevics is kipontozódott, majd Sefik védett emberhátrányban nagy bravúrral. A szerbek elszúrják akciójukat, majd a Varga testvérek szereztek újabb szemtelen gólt. (Dániel rálőtte, Sefik védett, de a kipattanót Dénes a vízről vágta be.)

Kásás kiállítása után kimaradt a szerb előny, majd újabb magyar kapufa. A szerb akciót Molnár blokkolta, majd Varga Dénes ismét a kapufára bombázott. Újabb magyar kiállítás, de Szécsi továbbra is remekel, ismét bravúrral véd. A magyar akciót azonban Udovicsics blokkolja. A labda így is a magyar együttesnél maradt, de Szívós lövése ismét a kapufáról vágódott ki. A szerbek megint elbénázták a lehetőséget, majd a negyed legvégén Udovicsicset állították ki végleg cserével.

Kimaradt helyzetek mindkét oldalon

Kemény:ok nélkül kapkopdtunk
Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a szerbeknek. Ilyen bíráskodás mellett is lett volna lehetőségünk megnyerni a mérkőzést. Több játékosunk ok nélkül kapkodott az egész mérkőzésen."

A negyedik negyed elején a találkozó folyamán először hozzák el a szerbek a labdát, de Szécsi véd az akció végén. Szerb kiállítás, majd Hosnyánszky hagyja ki az újabb lehetőséget. Magyar kiállítás a túloldalon (Fodor), majd kimaradt szerb helyzet. Ismét magyar előny, és "természetesen" újabb magyar kapufa Madarastól. A szerb lehetőséget ismét hatástalanítjuk, majd Varga Dániel lőtt mellé. A játékrélsz felel lement már, gól nélkül.

A következő szerb előnyt Vujaszinovics lőtte a jobb sarokba. A túloldalon Szívos lövését könnyedén hatástalanította Sefik, majd a hazaiak lövésig sem jutnak. A magyar csapatot teljesen kiszorították a szerb kapu előteréből, szerencsére azonban Szécsinek sem kellett újabb bravúrt bemutatnia. Madarast könnyen szerelik, majd Szívóst küldik ki egy perccel a vége előtt. A támadás végi lövést Szécsi fölé ütötte. Nyolc másodperccel a vége előtt az egyenlítésért támadhatott a magyar csapat. Kemény Dénes időt kért. Az akció végén Kásás bombázott mellé, ami azt jelent, hogy a szerbek lettek az Európa-bajnokok.

Vízilabda-Eb-döntő, eredmény:
Szerbia-Magyarország 9-8 (2-4, 4-1, 2-3, 1-0)
a magyar góldobók: Varga Dénes 2, Molnár, Varga Dániel, Steinmetz Á., Fodor, Madaras, Kásás 1-1

<>bA 27. Eb végeredménye: 1. Szerbia, 2. Magyarország, 3. Spanyolország, 4. Románia, 5. Olaszország, 6. Görögország, 7. Horvátország, 8. Németország, 9. Oroszország, 10. Hollandia, 11. Szlovákia, 12. Szlovénia

A finálé után megválasztották az Eb legjobb játékosát: a címet Kásás Tamás érdemelte ki.