Kiss Gergely: Nem értem, miért állítottak ki

2006.09.12. 11:26
Kevéssel a belgrádi, elveszített vízilabda-Európa-bajnoki döntő félideje után Kiss Gergelyt rejtélyes okokból végleg kiállították. Az Indexnek elmondta, nem ütött, nem hagyta magát provokálni, visszahúzása után legfeljebb csúnyán nézett. Elismerte, a döntőben a szükségesnél többet hibázott a formálódó csapat, amelyik a vereség ellenére jó úton jár.

Az athéni olimpiai bajnoki döntő nyolc góljából négyet jegyző, és a sikerből oroszlánrészt vállaló Kiss Gergely a belgrádi, 9-8-ra elveszített Európa-bajnoki fináléban egyig sem jutott. Hozzájárult ehhez, hogy a tizenkilencedik percben cserével végleg kiállították. A bírók nemcsak Kisst küldték ki végleg, hanem a szerb Aleksandar Sapicsot is, akinek akkor már két személyi hibája volt, míg Kissnek egy sem.


Kiss Gergely (fotó: EPA)

"Ő veszélyben volt, mert korábban kétszer állították ki rólam és Kásáról. Madaras Norbi gólja után fordultam vissza, ő pedig nyilván provokálni, nem utolsósorban verekedni akart" - kezdte a kétszeres olimpiai bajnok balkezes klasszis.

Amikor megáll a szív

"Elkapta a sapkámat, nem tudom, meg akart-e ütni, én éppen csak hátra fordultam, amikor a bírók már sípoltak is, a kezemet sem tudtam felemelni, legfeljebb csúnyán nézhettem. Még örültem is, amikor láttam, hogy páros kiállítás, mert tudtam: Sapicnak véget ért a meccs. Akkor viszont megállt a szívem egy pillanatra, amikor láttam, hogy végleges a kiállítás, és már nem mehetek vissza a hajrára. Ma sem értem, miért állítottak ki. Ráadásként nekem addig nem volt egy hibám sem."

Ki nem kényszerített hibák

Kiss szerint furcsa volt a bírói felfogás, érezhetően tartottak a botránytól, ezért minden eszközzel törekedtek arra, hogy elfojtsák az indulatokat. Még akkor is, ha nem mindig a szabályoknak megfelelően ítélkeztek, és olykor aránytalanul súlyosan büntettek.

Kiss összességében elégedett az Európa-bajnokság eredményével, bár önkritikusan elismerte, hogy a döntőben többet hibáztak, mint lehetett volna, és ezek ki nem kényszerített hibák voltak. "Leginkább előnyös helyzetekben kapkodtunk, ez okozta a 9-8-as vereséget."

Nem vagyunk hátrább a riválisoknál

"Annak ellenére, hogy új embereket próbáltunk ki, bebizonyítottuk, semmivel sem vagyunk hátrább a riválisainknál, mi több, a fölényes győzelmeink azt mutatják, hogy csak a szerbek az ellenfeleink."