Schmitt békül, Gyárfás hallgat

2006.09.12. 10:28
A Magyar Olimpiai Bizottság pénteken tisztségében hagyott elnöke, Schmitt Pál békülékeny hangnemű levelet intézett a tagsághoz. Gyárfás nem nyilatkozik, jóllehet korábban a távozására tett ígéretet, amennyiben nem sikerült elmozdítani Schmittet.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki rendkívüli közgyűlése 69 igen és 69 nem valamint 3 tartózkodás mellett elutasította az elnök, Schmitt Pál visszahívására irányuló indítványt.

Ragaszkodás nélkül

Schmitt nyílt politikai szerepvállalása után harmadszor szavazott arról a tagság, hogy vezetheti-e tovább a MOB-ot.

Az elnök előzetesen úgy nyilatkozott, ha ő pozíciójában marad, elvárja, hogy azok, akik az érdemi munkát ellehetetlenítették, akik bojkottálták az elnökségi ülést, azok is méressék meg magukat a tagság előtt.

Együttműködés az állami sportvezetéssel

Erre alighanem most nem kerül sor, mert Schmitt ehhez már nem ragaszkodik, és hétfői levelében békülékeny hangot ütött meg.

"A legjobb együttműködésre kell törekedni az állami sportvezetéssel, folytatni kell a doppingellenes küzdelmet, a sportági szakszövetségekkel és egyesületekkel erősíteni kell a partneri kapcsolatokat, korszerűbbé és hatékonyabbá kell tenni a marketing tevékenységet, javítani kell az információs és kommunikációs munkát. E feladatok megoldásában kérem a MOB valamennyi tagjának tanácsait, segítségét, közreműködését" - fogalmazott levelében.

Schmitt: Összpontosítsuk munkánkat

"Ha bárki úgy érzi, nem tudja, nem kívánja elnöki tevékenységemet segíteni, nem óhajtja kivenni részét a közös erőfeszítésekből, kérem, jelezze, keressünk megoldást sportszerű keretek között. Már hétszáz nap sincs hátra a pekingi olimpia ünnepélyes megnyitójáig. Összpontosítsuk munkánkat arra, amire felhatalmazást kaptunk, igyekezzünk erős, ütőképes, dicső hagyományainkhoz méltó szereplésre képes csapatot felkészíteni a pekingi olimpiai játékokra" - összegzett.

Gyárfás nem akart beszélni

A kihívóként elkönyvelt Gyárfás Tamás Friderikusz Sándor júliusi műsorában azt sugallta, ha nem sikerült Schmittet lemondatni, akkor ő távozik alelnöki posztjáról.

Gyárfás az Index hétfői megkeresését elhárította, csak annyit ismételt el, amit már korábban is mondott: ha a tagság az állapotok konzerválásában érdekelt, akkor ő ezt tudomásul veszi. Gyárfás hangulatát feltehetően befolyásolta az is, hogy a pénteki szavazás után az egyik olimpiai bajnok állítólag elé köpött.

Szekerest is támadják

A változás másik nagy szorgalmazója Szekeres István, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke volt, őt a Nemzeti Sport szerkesztője, Malonyai Péter nyílt levélben támadta meg, amiben sérelmezi, hogy Szekeres részt vett a politikai színezetű harcban.