Elmaradt injekció miatt veszítettek a litvánok a kosár-vb-n

2006.09.13. 11:14
A toronymagas favorit amerikaiak könnyed, a házigazda brazilok nehézkes győzelemmel, míg az Európa-bajnok csehek vereséggel kezdtek a női kosárlabda-vb-n. A legpechesebbek a litvánok voltak, akiknek egy járatát törölték, majd miután kerülő úton jutottak volna el Brazíliába, nem engedték őket be, egy kötelező oltás hiánya miatt.

A címvédő amerikai válogatott könnyed, 47 pontos győzelemmel kezdte meg szereplését a Brazíliában zajló női kosárlabda-világbajnokságon. A C-csoportban az amerikai együttes különösebb megerőltetés nélkül verte Kína legjobbjait.

Kikapott az Európa-bajnok

A csoport másik találkozóján az oroszok simán - több mint harminc ponttal - verték Nigériát, míg a D-csoportban két szoros meccsen nyert Kuba és Franciaország. Előbbi öt ponttal verte Tajvant, míg a franciák az Európa-bajnok cseheket verték mindössze négy ponttal.

Az A-csoportban a spanyolok leiskolázták Koreát, míg a házigazda egy roppant szoros meccsen, mindössze két ponttal bizonyultak jobbnak Argentínánál. Ennél is szorosabb volt a Kanada-Szenegál meccs, melyen mindössze egy pont döntött az amerikaiak javára.

Járattörlés, injekciók

Az Ausztrália-Litvánia találkozó elmaradt, mert az európai gárda nem érkezett meg Brazíliába a mérkőzésig. Így az összecsapást a versenybíróság döntése szerint 2-0-ra az ausztrál válogatott nyerte.

A litvánok az eredeti utazási tervüket járattörlés miatt kénytelenek voltak megváltoztatni, így Francia Guayanán keresztül repültek volna a dél-amerikai országba. Brazília azonban a Franciaországhoz tartozó tartományból érkező vendégeket csak egy kötelező oltás igazolásával engedi be, a litván csapat tagjai ugyanakkor nem rendelkeztek ilyennel. Mire azonban ezt megszerezték már nem tudtak a találkozóra odaérni, melyet így elvesztetek.

Eredmények, 1. forduló:
A csoport: Spanyolország-Koreai Köztársaság 87-57 Brazília-Argentína 71-69
B csoport: Ausztrália-Litvánia 2-0 Kanada-Szenegál 65-64
C csoport: Egyesült Államok-Kína 119-72 Oroszország-Nigéria 84-50
D csoport: Kuba-Tajvan 75-70 Franciaország-Csehország 62-58