Félév alatt öt doppingeset a magyar atlétikában

2006.09.20. 16:53
A gátfutó Palágyi Gergely és a síkfutó Dobos Gábor után az elmúlt hetekben újabb három atléta adott pozitív doppingmintát. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki elnökségi ülésén tárgyalja az atléták ügyét, szeretnének drasztikus szigorral fellépni, mert Pekingben még egyszer nem fordulhat elő az, ami az athéni olimpián. Athénban a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert aranyérmét is elvették.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nehéz helyzetbe az athéni olimpia után, amelyiken a két aranyérmes versenyző, a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert aranyérmét is elvették. A MASZ szponzorokat veszített, veszélybe került állami támogatása.

Palágyival és Dobossal kezdődött

Most előfordulhat, hogy súlyosan megbüntetik a szövetséget, mert az elmúlt félévben már öt atlétáról derült ki, hogy tiltott szereket használt jobb teljesítménye érdekében.

A világ- és Európa-bajnokságon is szereplő gátfutó, Palágyi Gergely márciusban bukott le, szervezetében a szteroidokhoz tartozó sztanozololt találtak. A sprinter, Dobos Gábort augusztusban tiltották el, és mivel már ez már a második vétsége volt, már nem térhet vissza.

Egy klubnál sportolnak

Az elmúlt napokban újabb három atlétáról derült ki, hogy doppingszert használt. Az Index úgy tudja, hogy mindhárman ugyanazon klub, a Pécsi VSK versenyzői. Mindhárman ott voltak az Európa-bajnokságon is, de komoly eredményt nem értek el.

Úgy értesültünk, hogy sprinterről, atlétáról és gerelyhajítóról van szó. A MASZ elnöke, dr. Rábold Gusztáv a távirati irodának azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a három esetet.

A legfontosabb téma a MOB-nál

"Úgy tűnik, nem eredményes az atléták védekezése, jóval több kell annál, mint amennyit elvégeztek Athén óta" - mondta az Indexnek Molnár Zoltán, a MOB igazgatója. A MOB pénteki elnökségi ülésén a legfontosabb témaként kerülnek szóba az atléták esetei, hiszen a pekingi olimpia megnyitójáig már nincs két év hátra, és nem szeretnék, ha az athéni szégyen még egyszer előfordulna.

Molnár hozzátette, alapos okuk van arra, hogy feltételezzék, nem magányos elkövetőkről van szó, ezért a leghatározottabban akarnak fellépni, akár még az egyesületet is szankcionálnák a visszaszorítás érdekében.

Ha a B-próba igazolja a három versenyző vétkességét, akkor azonnal felfüggesztik olimpiai kerettagságukat.