Kilencemeletes házban laknak a pekingi magyar olimpikonok

2006.09.21. 15:50
Közel a főbejárathoz és az étteremhez nézte ki az olimpikonok szállását a Magyar Olimpiai Bizottság a 2008-as pekingi olimpián. A várhatóan a legtöbb aranyat szerző kajakosoknak már foglaltak szállást a pálya mellett, mondta a MOB főtitkára, Kamuti Jenő. Kamuti biztos benne, hogy közlekedési gondok nélküli olimpia lesz a kínai fővárosban, de a nyelvismeret hiánya gondot jelent majd.

Visszatért Pekingből a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) olimpiai előkészítő bizottsága: a négynapos látogatáson Kamuti Jenő főtitkár, Molnár Zoltán ügyvezető igazgató és Nagy Zsigmond nemzetközi titkár a játékok szervezőivel folytatott tárgyalásokat, továbbá igyekeztek némi "előnyre szert tenni" a szállásfoglalásoknál.

Háromszáz ötven fős lenne a magyar ház

"Jártunk az olimpiai faluban, ahol kinéztünk magunknak egy kilencemeletes házat: ha minden jól megy, az összes magyar sportoló, valamint a szakvezetők ebben az épületben lakhatnak" - számolt be a látogatás egyik legfontosabb mozzanatáról Kamuti Jenő.


A NOB-delegáció mögött az épülő pekingi olimpiai stadion (fotó: AFP)

"Persze, a hivatalos elosztás később lesz, és ahhoz, hogy ezt a háromszázötven főt befogadni képes házat megkapjuk, sportolóiknak jól kell szerepelniük a kvalifikációs versenyeken. Egy biztos, ideális lenne, ha mindenki egy helyen lakhatna, ráadásul az elhelyezkedése is kiváló, hiszen háromszáz méterre van a főbejárattól, mindössze kétszáz méterre a nagy étteremtől, és mellette van egy kisebb étkezde is. A szobák légkondicionáltak, ami nagyon fontos - a csapatvezetés pedig azon lesz, hogy minden további, a kényelemhez elengedhetetlen felszerelést beszerezzen az olimpikonoknak."

Méltó körülmények között a kajakosok

A MOB vezetői emellett ellátogattak a kajak-kenu pályához is, ahol egyetlen normális hotel van, két kilométerre a helyszíntől - minden további szálláslehetőség a létesítménytől igen messze fekszik, minimum egyórányi buszútra. "Szinte az utolsó pillanatban érkeztünk, a kapacitás hetven százalékát ugyanis már lekötötték. Szerencsére, sikerült megállapodni a szálloda vezetésével, lefoglaltunk huszonöt szobát, így az utóbbi időben a legeredményesebbnek számító sportágunk képviselői méltó körülmények között készülhetnek majd a versenyekre"

A magyar delegáció emellett a szervező bizottság sportosztályával, a biztonsági részleggel, valamint a jegyelosztásért felelő vezetőkkel is találkozott, és persze vizitált a még épülő létesítményeknél is. "Az már most látható, hogy nagyon nagy olimpia lesz a pekingi, közlekedési gondok nélkül." - ismertette a főtitkár.

Példás kínai szeretet

Csodálatos stadionokban és csarnokokban versenyeznek majd a világ legjobbjai, akiket óriási szeretet és tisztelet fog övezni. Ez az egyik legfontosabb tapasztalat: a kínaiak valóban be fogják teríteni a szeretetükkel az ide látogatókat - az egyedüli problémát a nyelvismeret hiánya jelenti majd. Úgy gondolom, ez nem lehet akadálya annak, hogy örökkön emlékezetes olimpián vehessünk részt nem egészen két esztendő múlva" - összegezte a látottakat Kamuti Jenő.