Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilencemeletes házban laknak a pekingi magyar olimpikonok

2006.09.21. 15:50
Közel a főbejárathoz és az étteremhez nézte ki az olimpikonok szállását a Magyar Olimpiai Bizottság a 2008-as pekingi olimpián. A várhatóan a legtöbb aranyat szerző kajakosoknak már foglaltak szállást a pálya mellett, mondta a MOB főtitkára, Kamuti Jenő. Kamuti biztos benne, hogy közlekedési gondok nélküli olimpia lesz a kínai fővárosban, de a nyelvismeret hiánya gondot jelent majd.

Visszatért Pekingből a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) olimpiai előkészítő bizottsága: a négynapos látogatáson Kamuti Jenő főtitkár, Molnár Zoltán ügyvezető igazgató és Nagy Zsigmond nemzetközi titkár a játékok szervezőivel folytatott tárgyalásokat, továbbá igyekeztek némi "előnyre szert tenni" a szállásfoglalásoknál.

Háromszáz ötven fős lenne a magyar ház

"Jártunk az olimpiai faluban, ahol kinéztünk magunknak egy kilencemeletes házat: ha minden jól megy, az összes magyar sportoló, valamint a szakvezetők ebben az épületben lakhatnak" - számolt be a látogatás egyik legfontosabb mozzanatáról Kamuti Jenő.


A NOB-delegáció mögött az épülő pekingi olimpiai stadion (fotó: AFP)

"Persze, a hivatalos elosztás később lesz, és ahhoz, hogy ezt a háromszázötven főt befogadni képes házat megkapjuk, sportolóiknak jól kell szerepelniük a kvalifikációs versenyeken. Egy biztos, ideális lenne, ha mindenki egy helyen lakhatna, ráadásul az elhelyezkedése is kiváló, hiszen háromszáz méterre van a főbejárattól, mindössze kétszáz méterre a nagy étteremtől, és mellette van egy kisebb étkezde is. A szobák légkondicionáltak, ami nagyon fontos - a csapatvezetés pedig azon lesz, hogy minden további, a kényelemhez elengedhetetlen felszerelést beszerezzen az olimpikonoknak."

Méltó körülmények között a kajakosok

A MOB vezetői emellett ellátogattak a kajak-kenu pályához is, ahol egyetlen normális hotel van, két kilométerre a helyszíntől - minden további szálláslehetőség a létesítménytől igen messze fekszik, minimum egyórányi buszútra. "Szinte az utolsó pillanatban érkeztünk, a kapacitás hetven százalékát ugyanis már lekötötték. Szerencsére, sikerült megállapodni a szálloda vezetésével, lefoglaltunk huszonöt szobát, így az utóbbi időben a legeredményesebbnek számító sportágunk képviselői méltó körülmények között készülhetnek majd a versenyekre"

A magyar delegáció emellett a szervező bizottság sportosztályával, a biztonsági részleggel, valamint a jegyelosztásért felelő vezetőkkel is találkozott, és persze vizitált a még épülő létesítményeknél is. "Az már most látható, hogy nagyon nagy olimpia lesz a pekingi, közlekedési gondok nélkül." - ismertette a főtitkár.

Példás kínai szeretet

Csodálatos stadionokban és csarnokokban versenyeznek majd a világ legjobbjai, akiket óriási szeretet és tisztelet fog övezni. Ez az egyik legfontosabb tapasztalat: a kínaiak valóban be fogják teríteni a szeretetükkel az ide látogatókat - az egyedüli problémát a nyelvismeret hiánya jelenti majd. Úgy gondolom, ez nem lehet akadálya annak, hogy örökkön emlékezetes olimpián vehessünk részt nem egészen két esztendő múlva" - összegezte a látottakat Kamuti Jenő.