Olivér
5 °C
8 °C

Tovább tart a vécécsata a sakk-vb döntőjében

2006.09.30. 20:24
Folynak a tárgyalások arról, folytatódik-e a sakkvilágbajnoki döntő az oroszországi Elisztában. A vécébotrány után most 3-2 az állás Vlagyimir Kramnyik javára, de az orosz csak úgy folytatná, ha visszaállítanák 3-1 az állást és lejátszanák az általa bojkottált ötödiket.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumdzsinov péntek éjszaka úgy döntött, egyelőre nem játsszák le a szombatra kiírt hatodik játszmát Elisztában. Az Oroszországhoz tartozó Kalmükföld fővárosában most arról tárgyalnak, hogyan folytatódjon az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov páros találkozója a világbajnoki döntőben.

Patthelyzet

Patthelyzet alakult ugyanis ki, miután az ötödik partira nem állt ki Kramnyik. Az oroszt ugyanis eltiltották a számára kialakított vécétől, miután ellenfele csapata kifogásolta, hogy túl sokat ment a mellékhelyiségbe és a pihenőszobába. A negyedik játszma alatt ezt ötvenszer tette meg Kramnyik. Topalovék szerint ez gyanús volt.

A FIDE-elnök péntek éjszaka érkezett vissza Elisztába és rögtön megbeszéléseket kezdett. Ekkor döntött úgy, hogy egyelőre meghatározatlan időpontig elhalasztják az újabb partit.

Karmnyik vissza akarja kapni a vécét

Kramnyik menedzsere, Carsten Hensel szombaton nyílt levélben is közölte érveiket. Az orosz és menedzsmentje arra hivatkozik, hogy a döntő feltételeit rögzítő szerződés egyik klauzulája világosan fogalmaz a helyiségekről. Emellett Topalovék szintén a szerződéssel ellentétesen, a meghatározott időn kívül jelezték kifogásaikat a vécézéssel kapcsolatban.

Világossá tették, Kramnyik hajlandó folytatni a párosmeccset, de csak 3-1-es állásról, az ötödik partiról. Továbbá elnézést követelnek Szilvio Danajlovtól, Topalov menedzserétől, annak szerintük sértő megjegyzései, gyanúsítgatásai miatt.

A FIDE-elnök szerint is félbeszakadhat a meccs

Szombaton Iljumdzsinov azt nyilatkozta, a legfontosabb, hogy folytatódjon a meccs, első feladatként annak tisztázását nevezte meg, hogy mennyi legyen az állás. Csak ezután érdekes, hogy mi lesz Kramnyik vécéjével. A FIDE-elnök azt mondta, szombaton meg kell állapodniuk a feleknek, de legkésőbb vasárnap délig dönteni kell. Iljumdzsinov világossá tette, ha ez nem történik meg, akkor véget szakad a döntő.

Sokmillió sakkbarátért

Beismerte, hogy nincs eszköze a folytatás kikényszerítésére. Politikai kérdésnek nevezte, ami kialakult Elisztában és most már politikai döntést kell hozniuk a feleknek, amivel arra utalhatott, hogy a szabályok alkalmazása már nem elegendő a helyzet rendezéséhez. Bár azt is hozzátette, ha van döntés, megtalálják hozzá a keretet is. Iljumdzsinov azzal is belátta tehetetlenségét, hogy azzal érvelt: az egész világ figyel Elisztára, sakkrajongók millióiért is játszanak a felek, nem csak magukért, ezt vegyék figyelembe, amikor döntenek. "A sakkbarátok nem a jogászkodásra kíváncsiak, hanem szebbnél szebb játszmákat akarnak látni."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?