Két magyar érem a vívó-vb-n

2006.10.01. 22:00
A torinói vívó világbajnokság vasárnapi versenynapján két magyar érem született. A kardozóknál Nemcsik Zsolt imponáló teljesítménnyel jutott a döntőbe, ott azonban alulmaradt az orosz Pozdnyakovval szemben. A tőröző Mohamed Aida az elődöntőben súlyos vereséget szenvedett, de a bronzérme így is bravúrnak tekinthető, kivált mert kiélezett csörték után került a négy közé.

A torinói világbajnokságon vasárnap bonyolították le az első döntőket, amelyek közül mindkettőben érdekelt volt magyar versenyző.

Mohamed remekül összpontosított

A tőrözőknél Mohamed Aida úgy jutott be a legjobb négy közé, hogy az oda vezető úton három riválisával szemben is mindössze egy találattal bizonyult jobbnak. Az orosz Hakimova, a lengyel Európa-bajnok Gruchala, valamint a szintén orosz Ruzavina ellen is nagyszerűen összpontosított a döntő pillanatokban.

Az elődöntőbe így három olasz mellé egyedül ő jutott be, és Valentina Vezzali ellen már nem volt ereje, ahhoz, hogy a szülése után visszatérő olimpiai bajnoknőt feltartóztassa. Csupán három tust volt képes adni, a tizenöt kapott ellenében, de így is bravúrként könyvelhető el teljesítménye. Vezzali a végső győzelmet nem tudta kicsikarni, mert Granbassi legyőzte őt. Granbassi egyébként a tizenhat között Knapek Edinát két találattal verte.

Nemcsik lendülete a döntőben fogyott el

A kardozók közül a 2004-es olimpián is ezüstérmet szerző Nemcsik Zsolt újabb ezüsttel gazdagította gyűjteményét. Nemcsik a bolgár Dobrovot két tussal győzte le az első körben, utána viszont hengerelt francia ellenfelével szemben, négy tust kapott mindössze. A következő ellenfél Decsi Tamás volt, őt is magabiztosan verte. (Decsi jutott a magyarok közül legmesszebb, a többiek egy győztes meccs után kiestek.)

Nemcsik a nyolcaddöntőben is pazar formát mutatott, a francia Sanson nyolcszor vágta meg, az elődöntőben a dél-koreai Von tízszer, míg ő mindkétszer elérte a lehetséges tizenötöt. A döntőben aztán elfogyott a lendülete, Pozdnyakov már 10-4-re is vezetett ellene, innen még ugyan felzárkózott, de a világklasszis orosz hármat megőrzött három tust az előnyéből.