Az olimpiára kijutni nehezebb, mint a vb-n nyerni

2006.10.04. 16:31
Az elmúlt két olimpián is aranyérmet szerző Nagy Tímea kedden megszerezte első világbajnoki érmét, ami "természetesen" arany lett. A remek párbajtőröző ugyanakkor tisztában van vele, a 2008-as pekingi olimpiára kijutni nehezebb lesz, mint volt a vb-n érmet nyerni.

"Miután nem voltam kiemelt és nehéz ágra kerültem, valamennyi meccsem nehéznek ígérkezett. Végig száz százalékos teljesítményt kellett nyújtanom, de ha mégis választani kell egyet, a venezuelai Martinez elleni volt talán a legnehezebb meccs" - értékelte keddi teljesítményét Nagy Tímea, aki a torinói vívó-világbajnokságon megnyerte a női párbajtőrözők egyéni számát.

A csapatban bármi lehet

A kétszeres olimpiai bajnok vívónak eddig még érme sem volt világbajnokságról, ugyanakkor ez volt az "egyetlen" aranyérem, amely hiányzott a gyűjteményéből. A verseny előtt úgy gondolta, bármilyen éremmel elégedett lenne, de tudta, valamennyi induló ezzel a tervvel érkezett az olasz városba.

Nagy Tímea a Irina Embrich elleni döntőben (fotó: AFP)

"Remélem még csapatban is sikerül maradandót alkotnunk, hiszen van két egyéni dobogósunk. Ha mindketten összeszedjük magunkat és jó napot fogunk ki, akkor bármi lehet, ugyanakkor egy ilyen siker után az ember kicsit kiürül pszichésen és nem tudni előre, mennyire képes feltöltődni ismét."

Nehéz lesz kijutni az olimpiára

A verseny végére alaposan elfáradt, amit korával magyaráz a 36 éves bajnok, ugyanakkor már a jövőjét tervezi. "Áprilisban kezdődnek az olimpiai kvalifikációs versenyek, és mivel én nem vagyok profi, nem mindegyiken tudok részt venni. Lesz olyan hónap is, amikor mind a négy hétvégén verseny lesz, én pedig nem tudok ennyit távol lenni a családomtól."

Ez annyit jelent, hogy a számtalan versenynek csak a töredékén tud részt venni, így azokon nem hibázhat, mindegyiken a legjobbak között kell végeznie, hiszen csak így tudja megszerezni a pekingi játékokhoz szükséges pontszámot. "Nehéz lesz kialakítani a versenynaptáramat és úgy tűnik nehezebb lesz az olimpiára kijutni, mint ezt a vb-t megnyerni."

Ez nem vívás

Ellenfelei közül az olimpiai bajnok, de az elmúlt két olimpián éppen Nagy által elvert francia Laura Flessel elleni elődöntőben úgy gondolta szépen ráhangolódnak a meccsre, de a guadeloupe-i születésű balkezes vívó másképp tett és hamar ellépett 4-0-ra. A szünetben aztán edzője - Kulcsár Győző - tekintetén látta: ez nem vívás. Nem ártana elkezdeni akciókat adni, így változtatott stílusán és remek teljesítménnyel diadalmaskodott.


A bronzérmes Szász Emesével (fotó: AFP)

"A döntőbe jutott észt lány nem volt esélyes, de ahogy mondani szokták, napja volt. Az ilyen versenyzők aztán mindenből találnak, így nagyon kellett koncentrálnom ellene is" - mondta az Irina Embrich elleni fináléról a magyar világbajnok.

Himnusz telefonon

A verseny közben sem feledkezett el azonban családjáról. "Semmilyen közvetítés nem volt otthon, és miután a férjem és a legnagyobb gyermekem is panaszkodott, ezért a Himnuszt élőben adtam nekik. Felhívtam őket és amíg én Torinóban hallgattam, ők otthon a telefonon keresztül."