Topalov sötéttel egyenlített a sakk-vb-döntőben

2006.10.05. 22:28
Úgy tűnik, a bolgár Veszelin Topalov hatékony lelki hadviselést folytat riválisa, az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen az elisztai sakk-világbajnoki döntőben, utóbbi ugyanis képtelenül nagyokat hibázott és veszített a nyolcadik játszmában. Így egyenlő az állás, 4-4.

A bolgár Veszelin Topalov sötéttel nyerte a nyolcadik partit a dél-oroszországi Elisztában zajló, címegyesítő sakkvilágbajnoki döntőben az orosz Vlagyimir Kanyik ellen és 4-4-re alakította az állást. A csütörtöki játszmában Kramnyik több, a szakemberek elemzése szerint megmagyarázhatatlan és ilyen szinten szokatlan hibát követett el. A mérkőzés 52 lépés után ért véget.

Elemzők úgy vélik, hogy Kramnyik dekoncentráltságában szerepe lehetett Topalov és csapatának zavaró akcióiban.

Ezek ugyanis a még játszmahalasztást, óvást okozó vécécsata lezárulta után is folytatódnak. A bolgár sakkozó menedzsere, Szilvio Danailov szerdán egy levelet juttatott el a nemzetközi szövetséghez (FIDE), melyben azzal vádolja Kramnyikot, hogy az első négy parti során azért ment ki gyakran a WC-re, mert ott segítőivel számítógépen elemezték az állást és a gép "súgott" a sakkozónak.

Kramnyikék is küldtek egy levelet, melyben cáfolták a másik oldal vádjait.

A szerdai, hetedik játszma után Topalov előbb majdnem fél óráig váratta Kramnyikot a közös sajtótájékoztatón, majd közölte, csak vetélytársától külön válaszol az újságírók kérdéseire.

A két nagymester a végeredménytől függetlenül egymillió dolláron osztozik a tizenkét játszmás finálé után. A sikerhez 6,5 pontot kell gyűjteni, 6-6 esetén négy rapidjátszmára, majd - ha szükséges - két villámpartira kerül sor.

A kilencedik felvonást a pénteki szünnap után szombaton rendezik.