Magyar sztárokkal indul a világ legjobb pólóbajnoksága

2006.10.11. 14:06
Szerdán rajtol a világ legerősebb vízilabda-bajnoksága, az olasz Serie-A1. A legerősebb kitételt annak köszönheti, hogy a szabályok szerint minden csapatban három külföldi játszhat, s ezt a három helyet a legnagyobb vízilabda-nagyhatalmakból szerződtetett játékosok töltik be, köztük kilenc magyar pólós.

Szerb, horvát, görög klasszisok mellett hagyományosan magyar sztárjai is vannak a világ legerősebb vízilabda-bajnokságának. A most induló bajnokság ebből a szempontból is nagyon erős, hiszen a 90-es évek eleje óta nem fordult elő, hogy ilyen sok magyar játszott volna olasz klubokban. A startot kilenc magyar várja izgalommal, közülük öten olimpiai bajnokok - Kásás, Madaras, Szécsi, Varga I. Zsolt és Varga Tamás - mi több, Kásás és Szécsi kétszeres bajnok.

Két csillag: Juventus és Pro Recco

Elsőként a bajnoki címvédőről kell szólni: a Pro Recco a klub történetének 20. bajnoki címét nyerte idén májusban. Ezzel Olaszországban minden csapatsportot beleszámítva másodikként szerzett jogot arra, hogy klubcímerébe helyezze a második csillagot - eddig ilyen teljesítménnyel csak a Juventus labdarúgó-csapata büszkélkedhetett.

Az elmúlt szezonban a Recco legeredményesebb játékosa Madaras Norbert volt, aki a 30 bajnoki mérkőzésén 69 gólt lőtt. Különösen a bajnoki hajrában tett sokat a Recco sikeréért a klub másik magyarja, Szívós Márton. Mint később kiderült, addigra már döntöttek sorsáról, és a törzsszurkolók tiltakozása, petíciója ellenére szerződést bontottak vele. A helyzet pikáns volt, ugyanis a helyére egy másik magyart, a Savona sztárját, Kásás Tamást szerződtették, 2+2 évre.

A Recco egyébként egész évben kiegyensúlyozott, színvonalas teljesítményt nyújtott. Megnyerte az Olasz Kupát is, az Euroligában pedig megszerezte a Mladost Zágráb, a Volgográd, a Herceg Novi, a Sturm Csehov, és a Honvéd-Dominó skalpját (két győzelemmel, 23:15-ös összesített gólkülönbséggel búcsúztatták a magyar bajnokot, ), s a Final Fourban a címvédő Posillipót is megverte, de a döntőben nem bírt a hazai pályán játszó Dubrovnikkal.

Rotációs rendszer, mint a Barcelonánál

A csapat az új szezonra még jobban megerősödött, mert Kásás mellett ide igazolt az olasz póló három nagy tehetsége, a válogatottban is kulcsszerepet játszó Felugo, Fiorentini és Giacoppo. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a harmadik idegenlégiós az a Vujasinovics, aki védő létére hármat vágott nekünk a belgrádi EB-döntőben, s hogy a csapatkapitányt Angelininek, a kapust Tempestinek hívják, továbbá hogy itt játszik a világ egyik legjobb centere, Alessandro Calcaterra, így az idei szezonban is komoly terveik lehetnek nem csak a hazai, de a nemzetközi mezőnyben is.

A legfőbb kérdés az, hogy kit fog kihagyni a vezető edző, Pino Porzio. A fantasztikus keretből két játékosnak ugyanis mindig a lelátón kell majd ülnie, akárcsak a Barcelona labdarúgó-csapatán. Mellesleg a Recco negyedik külföldi játékosként szerződtette az ausztrál válogatott Figliolit, aki tehát a bajnokságban eleve nem szerepelhet, dolga csupán annyi lesz, hogy az Euroliga-meccseken tehermentesítse némileg a többi sztárt, valószínűleg nem két fillérért.

Három bajnokesélyes

Az igazolásokból is látható, hogy anyagilag nincs gond a Reccónál. A klub elnöke az olajiparban érdekelt üzletember, mindene a vízilabda, s nem túlzás: fényűző körülményeket biztosít a csapat tagjainak - természetesen a magyar viszonyokhoz képest csillagászati összeget tartalmazó szerződések mellett.

Nagyjából a többi klubnál is hasonló a helyzet, egyedül a 2005-2006-os bajnok Savona volt kénytelen anyagi okok miatt "visszavenni", a csapat nemrégiben bejelentette, hogy a LEN Kupában sem indul.

A bajnokesélyesek száma így háromra csökkent, a Recco mellett a Posillipo és a Brescia pályázhat eséllyel idén a Scudettóra. Az utóbbi két együttesben nincsenek magyarok.

Magyarok Camoglitól-Salernóig

A Ligúr-tenger partvidékén, Genova melletti kisvárosokban összpontosul az olasz vízilabda-sportélet jelentős része. Camogli, Recco, Bogliasco, Chiavari, Nervi - mind ezen a környéken fekszik, de Cremona és Savona sincs túlságosan messze. A vidék első osztályú csapatai közül az idén háromban is magyarok viszik majd a prímet. A Camogli évek óta próbál felkapaszkodni az első osztály felsőházába, most azt találták ki, hogy minden idegenlégiós helyre magyart szerződtetnek. Itt játszik mostantól Szécsi Zoltán, a magyar válogatott elsőszámú kapusa, valamint Binder Szabolcs és Weszelovszky László. Mindhárman a Ferencvárosból igazoltak át. Sajnos a jelek azt mutatják, hogy a csapat "tősgyökeres" olasz tagjai enyhén szólva nem érik el a magyarok színvonalát, így Szécsiéknek nehéz dolguk lesz.

A Chiavari is magyarokkal erősített: tavaly Újpesten szerepelt két játékost, Regős Áront és az athéni olimpiai bajnok Varga Tamást szerződtették, hogy feljebb lépjenek a szürke középcsapat szerepkörénél. Mindkét magyarnak van már olasz múltja, Regős lényegében visszatért korábbi társaihoz, a Csuvi becenévre hallgató Varga Tamás pedig korábban Cataniában és Nerviben szerepelt. A magyarokon kívül még egy román idegenlégiós van a csapatban.

Varga I. Zsolt, Sydney olimpiai bajnoka régóta külföldön keresi a kenyerét. Játszott a Mladost Zágrábban, majd Savonába tette át székhelyét, két éve pedig a legjobb csapatokat közvetlenül követő Cremona meghatározó játékosa. A csapat - bár mindig okoz egy-egy meglepetést - évek óta ötödik, de a Savona meggyengülésével most lehetősége van feljebb lépni.

A kilencedik magyar a többiektől messze, a Nápoly melletti Salernóban szerepel. Katonás Gergely egy évnyi chiavari játék után hazament - a Fradiba -, most pedig újra olasz klubban próbál szerencsét. A Salerno nem rossz csapat, tavaly került fel az első osztályba és simán bennmaradt, 9. lett.

Nyolcas csoportok

A bajnokság két nyolcas csoporttal indul, a beosztást nem sorsolták, hanem az előző szezon végeredménye alapján állították össze: az egyik csoportba az 1., a 3., az 5. és így tovább, a másikba a 2., a 4., a 6., stb. kapott besorolást. Oda-vissza játszik mindenki a csoportban az ellenfeleivel. Utána újabb két nyolcas csoport lesz, és akik együtt kerülnek ismét össze, egymással már nem játszanak, magukkal viszik az első körben elért eredményeket.


Nézze meg képeinket!

Amikor kialakul a legjobb nyolc mezőnye, az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel (és így tovább) játszik két győzelemig tartó páros mérkőzést. A mezőny feleződik, majd az elődöntőkben, szintén két-két nyert meccs után alakul ki a döntő párosítása. Olaszországban nagyon sokat számít a hazai pálya, ezért fontos, hogy a páros meccseken mindig az a csapat kezdhet előbb otthon, amelyik a play-off-ot megelőző szakaszban magasabb helyezést ért el.

A bajnoki döntő három nyert meccsig tart, és ez általában kiélezett, ötmérkőzéses párviadal.

A Pro Recco bajnoki meccseit a www.madarasnorbert.hu oldal élőben, gólonkénti frissítéssel közvetíti, itt az Indexen pedig minden forduló után összefoglalót közlünk a magyarok szerepléséről.

Mit vár az idei bajnokságtól?
Kásás Tamás (Pro Recco):

Győzelmet!

Madaras Norbert (Pro Recco):

Bízom benne, hogy megvédjük bajnoki címünket, annál is inkább, mivel jobb a csapat, mint tavaly volt. Személy szerint szeretnék minél többet hozzátenni a közös sikerhez.

Szécsi Zoltán (Camogli):

Szeretnénk a legjobb nyolcba kerülni. Az alapvető célkitűzés a bennmaradás, aztán majd meglátjuk. Nagyon fiatal a csapat, öt játékos kivételével juniorkorúak. Jön majd lövés a kapura, az biztos, bízom benne, hogy jó leszek, s "megfelelek a légiósokkal szembeni elvárásoknak".

Varga Tamás (Chiavari):

A csapat célja hivatalosan bekerülni az első nyolcba. Jelentősen gyengült a Chiavari a tavalyi évhez képest, ezért is vettek meg engem, hogy ezt a gyengülést kompenzálják. A legnagyobb gond kapusposzton van, elment egy válogatott kapus, s jelenleg 18 éves srác véd a helyén. Elég nehéz dolga lesz így a védelemnek, ráadásul cserénk se nagyon van, nyolc játékos mellett a többiek 15-16 évesek. Ha minden igaz, a csapatot jövőre erősítik meg nagyon, milliárdos elnökünk 600 ezer euróval emeli majd a Chiavarit a Recco szintjére, több válogatott leigazolásával - ha addig nem gondolja meg magát. Ezért is fontos, hogy Regős Áronnak és nekem is három évre szól a szerződésünk. Magamtól mit várok? Szeretném folytatni azt a formát, amit otthon nyújtottam az elmúlt egy évben.

Varga I. Zsolt (Cremona):

Nekünk igazából a cél a play-off, vagyis legalább a negyedik hely. Kicsit hosszabb lett a kispadunk, ennyiben erősödtünk, de hogy az újak, akik fiatalok, hogy épülnek be, az majd csak később derül ki. Magamról? Azt várom, hogy jól játsszak. Ez banálisan hangzik, de már 34 éves vagyok, azt várom magamtól, hogy a pozíciót rendesen meg tudjam tartani, kiállításokat harcoljak ki, gólokat lőjek, szóval, hogy "normálisan" menjen a játék.