Nem akarnak hitelben vívni

2006.10.13. 10:27
A doppingellenes küzdelem vezetői félreérthetetlenül jelezték: az állam valamennyi esetben tényfeltáró vizsgálatot vár. Az állami sporttámogatásról még nincs előzetes határozat sem, a szövetségek aggódhatnak, hogy az év elején pénzszűkébe kerülhetnek, jóllehet a 2007-es év valamennyi szövetség szempontjából kiemelten fontos, hiszen olimpiai kvótákat akkor lehet szerezni.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szervezett, a 2007-es esztendő tennivalóival foglalkozó főtitkári értekezlet több mint három órára nyúlt, de az összejövetel felénél még mindig a doppingkérdés szerepelt napirenden.

120 millió forint a doppingellenes küzdelemre

Füleky András, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület elnöke megállapította: "Hiába volt egyetértés, hogy radikális változás kell, Athén után két évvel még mindig komoly problémák vannak." Bár az állam a kötelező szövetségi hozzájárulásokkal együtt évi 120 millió forintot fordít a doppingellenes küzdelemre (évi 750 vizsgálatot végeznek önerőből, ebből 650 vizelet-, 100 pedig vérteszt), újabb és újabb esetek figyelmeztetnek arra, nem sikerült teljesen rendet teremteni. Füleky András mindenesetre bejelentette, megelőzendő a nagyobb bajt, 2007-ben az ellenőrzést kiterjesztik a Héraklész-programban részt vevő, 16-18 esztendős fiatalokra.

Az NDKT-elnök már most figyelmeztetett, a szakállamtitkárság nem tartja elfogadhatónak a pozitív eseteknél előszeretettel emlegetett "magányos farkas teóriát", azaz hogy a lebukott versenyzőnek tulajdonképpen nincs is edzője, orvosa, gyúrója, egyesülete, "csak úgy bekerült a válogatottba, és mi nem tudunk vele mit kezdeni. Az állam komoly tényfeltáró vizsgálatot vár valamennyi érintett szövetségtől."

Füleky azt is elmondta, nem árt tudatosítani mindenkiben, hogy ha egy sportoló B-próbát kíván, annak költségét neki kell fizetnie, sőt, ha a minta-analízisének dokumentációját kéri (több száz oldalas kémiai elemzések), az újabb 1000 eurós költség.

Peking előtt másfél hónapig bármikor ellenőrizhetőek az olimpikonok

A MOB nemzetközi titkára, Nagy Zsigmond már most jelezte, a NOB 2008. július 18. és augusztus 27. között bárhol, bármikor tesztelheti az olimpikonokat, függetlenül attól, hogy a játékokat augusztus 8. és augusztus 24. között rendezik.

Pekingi tapasztalataikról szólva viszont figyelmeztetett: adott esetben problémát okozhat, hogy a kínai doppingellenes törvény egyfelől sok helyen sérti a jogállamiság normáit (például nem tudható, kihez lehet fellebbezni), másfelől megannyi homályos pontja van - ugyanakkor mindenkire érvényes, aki Kína területén tartózkodik; tehát nem árt, ha az olimpia helyszínén edzőtáborozók felkészülnek egy-egy váratlan helyzetre (a törvény például nem szabályozza, hogy nők csak nőket, férfiak csak férfiakat ellenőrizhetnek).

Félnek a kifizetések csúszásától

2007-ben a MOB elsődleges célja a minél eredményesebb kvalifikáció elősegítése, Molnár Zoltán ügyvezető igazgató azzal kezdte beszámolóját, hogy az állami támogatásoknál egyelőre a sarokszámok sem ismertek.

Úgy vélte, két évvel ezelőtt, amikor minisztériumból sporthivatal lett, az átszervezésre hivatkozva késtek a kifizetések, ami óriási problémákat okozott a magyar sportnak - most, hogy a hivatal szakállamtitkársággá alakul, meglehet, újfent szembesülni kell ezzel a problémával.

A vívóknak hitelt kellett felvenni, hogy utazni tudjanak

Kovács Tamás, a vívók részéről később megjegyezte: nem lenne jó, ha megismétlődnének az elmúlt évek pénzutalási procedúrái, amikor a januárban eldöntött költségvetési támogatásról csupán május végén tudták aláírni a szerződést a hivatallal, a szövetségnek pedig bankhitelt kellett felvennie, hogy az első öt hónap feladatait finanszírozni tudja.

Molnár Zoltán elmondta, a pénz szétosztására a 2001 óta működő rendszer alapján tesznek javaslatot, azaz a hatékony felhasználás érdekében továbbra is az öt legeredményesebb sportág viszi majd el az állami támogatás felét: "Tőlük várjuk Pekingben is az eredményeket, ezért gondoljuk úgy, nem kell változtatni a szisztémán." Az igazgató egyébként emlékeztetett arra, hogy 2003-ban, azaz az Athént megelőző évben 1.677 milliárd forint jutott az olimpiai felkészülésre - mindannyian kíváncsian várják, a jövő évi keret miképp aránylik ehhez.

A Peking Klub negyvenmillió forintot kap

A MOB a maga eszközeivel természetesen 2007-ben is hozzájárul az olimpiai felkészüléshez: hála a szponzori bevételeknek - melyek realizálásáról, illetve a kapcsolódó nehézségekről Babati Lajos marketing-igazgató tartott később előadást - jövőre 170 millió forintot oszt ki a MOB, amiből 84 millió egyenesen a szövetségek kasszájába kerül.

További 40 millió forintot kapnak a Peking Klub tagjai: az éremszerzésre leginkább esélyesnek tartott sportolók, valamint szakvezetőik - de ez a keret tovább nőhet. Ezen túlmenően 90 millió forint értékben további juttatásokkal segíti a MOB a leendő olimpikonokat.

A pornózás az olimpiai kiküldetésbe kerülhet

Molnár Zoltán azonban azt is leszögezte, hogy a kvalifikáció kiharcolása önmagában nem elegendő a pekingi kiküldetéshez: a sportolói szerződés értelmében ki is kell érdemelni a csapattagságot, azaz ha egy versenyző valamilyen súlyosan kifogásolható, az olimpiai eszmével össze nem egyeztethető ügybe keveredik (az igazgató példaként említette, hogyha mondjuk valaki egy pornófilmben vállal szerepet), azt a MOB - ha az etikai bizottság is úgy dönt - nem fogja nevezni a játékokra. A 2004-es játékok előtt volt egy ilyen eset a birkózóknál.